KSH: 5,8 százalékkal nőtt az ipari termelés 2021 decemberében

Hírek2022. feb. 11.MTI

Tavaly decemberben az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,6 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás 2021 novemberéhez képest - erősítette meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 3,5 százalékkal, az energiaiparé 27, a csekély súlyú bányászaté 25 százalékkal nőtt.

Az alágak közül egyedül a legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 20 százalékát képviselő járműgyártásban csökkent a termelés: a kibocsátás decemberben 19,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A globális félvezetőhiány miatt a gyárak kisebb kapacitással, illetve egyműszakos munkarendben dolgoztak. A közúti gépjármű gyártásának volumene 24, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 22 százalékkal visszaesett.

A feldolgozóipari termelés mintegy 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 14,8 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 66 százalékkal emelkedett, az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 22 százalékkal csökkent.

A feldolgozóiparból 13 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 14,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének köszönhetően.

A legnagyobb mértékben, 22 százalékkal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása bővült, nagyrészt a villamosmotor-, áramfejlesztő-gyártás felfutása eredményeként.

A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 8,8, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 13,8 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

A vegyi anyag, termék gyártásában folytatódott a növekedés. Decemberben a kibocsátás 10,5 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos hónapjában, főként a belföldi értékesítés bővülése miatt, ugyanakkor az export kismértékben csökkent.

Háromhavi visszaesés után a legkisebb súlyú textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása 14,3 százalékkal bővült, mindkét értékesítési irányban növekedést regisztrált a KSH.

A legkevésbé, 0,3 százalékkal a gyógyszergyártás emelkedett.

Az ipari export volumene 7,0 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A járműgyártás kivitele 8,8 százalékkal visszaesett, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 13,4 százalékkal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 10,9, a feldolgozóiparé 11,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Az előző évhez képest 2021-ben az ipari termelés 9,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi, 6,0 százalékos csökkenést követően. Ezen belül a feldolgozóipar kibocsátása 9,1, az energiaiparé 11,5, a csekély súlyú bányászaté 16,6 százalékkal nőtt 2020-hoz viszonyítva.

A feldolgozóiparban folyó áron több mint 39 ezer milliárd forint termelési értéket állítottak elő 2021-ben. A termelés volumene csupán három hónapban nem haladta meg az egy évvel korábbit. A legnagyobb mértékű bővülés (63 százalékos) áprilisban volt, ami a koronavírus-járvány által előidézett alacsony bázis hatása.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül csak kettőben csökkent a termelés, a többiben 5,8 és 40 százalék közötti volumennövekedést regisztrált a statisztika. A járműgyártás kibocsátása 1,9 százalékkal mérséklődött, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 5,9, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásáé 8,9 százalékkal nőtt.

Az ipari export 8,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. (2020-ban 5,3 százalékos volt a volumen csökkenése.) A teljes ipari értékesítés 63, a feldolgozóipari értékesítés 72 százaléka származott külpiaci eladásokból. A feldolgozóipari export 6,1 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva. Ezen belül a 30 százalékos súlyt képviselő járműgyártásban 2,2 százalékkal csökkent a kivitel volumene. A második legnagyobb, 16 százalékos részarányú számítógép-, elektronikai-, optikaitermék-gyártás exportja 5,1 százalékkal nőtt. A leginkább, 40 százalékkal a villamos berendezés gyártása bővült.

Az ipar belföldi értékesítése 11,4, ezen belül a feldolgozóiparé 12,0 százalékkal nőtt. A feldolgozóipar hazai értékesítésének legnagyobb részét, 24 százalékát adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásának belföldi eladásai 7,5 százalékkal meghaladták az előző évit. A második legnagyobb súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásának belföldi eladásai 2021-ben 22 százalékkal emelkedtek.