Lázadás a közgazdaságtanban: a neoklasszikus uralom trónfosztását akarják

Hírek2018. jan 9.Növekedés.hu

Reformációt és a fősodorhoz tartozó neoklasszikus közgazdaságtan egyeduralmának megtörését követelik neves közgazdászok, akik a neoklasszikus gondolkodás egyik központjának számító, patinás London School of Economics egyetem ajtajára tették ki a közgazdaságtan teljes megreformálásának 33 pontját. A párhuzam nem véletlen: pont ötszáz évvel ezelőtt Luther Márton szegezte ki nevezetes 95 pontját a wittenbergi vártemplom ajtajára. A kezdeményezés résztvevői a jelenleg uralkodó közgazdaságtant zsákutcának tartják, mert még egyenlőtlenebbé tette a társadalmakat, és nem hozott gazdasági stabilitást.

London School of Economics
Lázadás van a közgazdaságtanban: ássák a fősodorhoz tartozó neoklasszikus közgazdaságtan sírját, ráadásul nem is akárhol, hanem a világ egyik legpatinásabb gazdasági egyetemén, a London School of Economicson. A napokban neves egyetemi oktatók, kutatók és diákok egy olyan 33 pontos követeléslistát helyeztek el az egyetem kapuján, amely a gazdaságpolitika fejére olvassa a hibáit, követeli az egyeduralmának megfosztását, és teljes fordulatot kér a közgazdaságtan oktatásában. Érveik szerint a fősodorhoz tartozó neoklasszikus tanok követői olyan gazdaságpolitikát hoztak létre, amely elmélyítette a társadalmi egyenlőtlenségeket, instabillá tette a gazdaságokat, és nem képes felkészülni egy esetleges válságra. A hegemónia megtörését tartják szükségesnek, valamint azt, hogy a közgazdaságtan más tudományágakkal is ápoljon szorosabb kapcsolatokat, illetve engedjen más gazdaságpolitikai elméleteket is szóhoz jutni. Érvelésük szerint a tökéletesen racionális fogyasztó nem létezik, ugyanazzal a gazdaságpolitikai recepttel nem lehet mindenhol válságot kezelni, ehelyett emberarcú modellekre kell alapozni az új közgazdaságtan elméleteket, és más iskolákat is be kell engedni a fősodorba. A kritikusok szerint a neoklasszikus szemlélet nem képes az önkorrekcióra, válság esetén inkább a valóságtól távolodik el, mintsem változtasson a kiindulási tételeken, és nem az emberek akaratát veszi figyelembe. A 33 pont kiszegezését sokan egy korszak végének tekintik, amellyel a neoklasszikus hegemónia megtörhet a politikában és az oktatásban is. Az egyes pontokat és az aláírók listáját ebben a cikkben olvashatja, melyet Oláh Dániel közgazdász, a Neumann János Egyetem docense írt.

 

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.