Lépett az MNB: korlátozta egy spekulatív, nagyon kockázatos termék forgalmazását

Hírek2019. aug. 2.Növekedés.hu

Az európai hatóság után a jegybank is szigorúan korlátozza a a különbözetre vonatkozó pénzügyi megállapodások(CFD) itthoni lakossági forgalmazását.

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozataiban szigorúan korlátozta a különbözetre vonatkozó pénzügyi megállapodásokat (CFD) kínáló öt hazai piaci szereplőnél e spekulatív, kiemelten kockázatos termék lakossági forgalmazását. A jegybank azt követően lépett, hogy lezárult a CFD-vel és bináris opcióval kapcsolatos uniós termékintervenció, s a feladatot a nemzeti felügyeleti hatóságok vették át.

A jegybank ma közzétett termékintervenciós határozataiban korlátozta a különbözetre vonatkozó pénzügyi megállapodások (CFD) lakossági ügyfeleknek történő értékesítését négy hazai befektetési vállalkozás és egy hitelintézet – Concorde Értékpapír Zrt., Erste Befektetési Zrt., eBrókerház Befektetési Zrt., Equilor Befektetési Zrt., illetve MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. – számára.

Az MNB a többi uniós tagállami felügyelet gyakorlatának, illetve az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) elvárásának figyelembevételével az ESMA termékintervenciós döntésével megegyező tartalmú korlátozásokat vezetett be, amelynek elemei a következők:

  • Az érintett szolgáltatók kötelesek a lakossági ügyfeleiktől – a mögöttes eszköz típusához igazodó, különböző mértékű – kezdeti fedezetet (margin) megkövetelni. A marginkövetelmények alapján a különböző mögöttes eszközű CFD-k legfeljebb 30-szoros tőkeáttétellel lesznek továbbra is elérhetőek ezen ügyfélkörnek.
  • Az érintett lakossági ügyfelek védelme érdekében a piaci szereplők automatikus biztosítékzárási védelemre kötelezettek. Eszerint, ha a CFD kereskedési számla összege és az ahhoz kötődő összes nyitott CFD-pozíció nem realizált nettó nyeresége az azokhoz tartozó teljes kezdeti fedezet fele alá csökken, akkor egy vagy több CFD-pozíciót zárni kell, mégpedig az ügyfélnek legkedvezőbb módon.
  • A negatív számlaegyenleg elleni védelem érdekében előírás az is, hogy az ügyfél CFD-ügyletekkel összefüggő összes kötelezettsége nem haladhatja meg az ügyfél tőkéjének a CFD kereskedési számlán adott pillanatban meglévő összegét, ezzel egy felső limitet biztosítva a potenciális veszteségnek.
  • A piaci szereplők nem tehetnek közzé a CFD-kkel való kereskedéséhez kötődő marketing célú információkat, kivéve, ha az tartalmazza az MNB által előírt standardizált kockázati figyelmeztetést, ami bemutatja a veszteséges ügyfélszámlák arányát is. A szolgáltatók továbbá nem ösztönözhetik a kereskedést lakossági ügyfeleik részére nyújtott bónuszokkal, illetve más pénzügyi vagy nem pénzügyi juttatással sem.

Az MNB mostani határozatai azért szükségesek, mert az egységes uniós termékintervenciós korlátozás megszűntével annak helyébe Európa-szerte nemzeti felügyeleti intézkedések léptek, lépnek. Az ESMA és más nemzeti felügyeleti hatóságok által a bináris opciók kapcsán azonosított kockázatok Magyarországon kisebb mértékben jelennek meg. Az ESMA termékintervenciója előtt ezek ugyanis csak két intézménynél voltak elérhetők lakossági ügyfelek számára, s ezeknél mind a forgalom, mind az érintett ügyfélszám rendkívüli alacsony volt.

A CFD-k magyarországi piaca mind forgalom, mind ügyfélszám tekintetében jelentősen meghaladja a bináris opciók piacának méretét.

Az MNB a ma közzétett határozatai révén az általa felügyelt, érintett piaci szereplők vonatkozásában él termékintervenciós intézkedéssel, tekintettel arra, hogy a külföldi illetékes nemzeti felügyeletek termékintervenciós intézkedései az általuk felügyelt intézmények határon átnyúló szolgáltatásaira is kiterjednek. Ily módon a magyar lakossági ügyfelek számára az Európai Unió tagállamainak többségében székhellyel rendelkező intézmények ügyfeleiként is biztosítottak a termékintervenció nyújtotta befektetővédelmi előnyök.