Oroszország jobban teljesít

Elemzések2019. feb 14.Dunai Péter

Rácáfolt a várakozásokra az orosz GDP tavalyi bővülése, a Rosszsztat, az orosz statisztikai hivatal előzetes felmérése szerint elérte a 2,3 százalékot. Ezzel az ország 2012 óta nem látott növekedést produkált.

Persze, ezzel együtt a megtermelt-realizált GDP mennyisége csak visszakapaszkodott a 2014-es esztendő szintjére. Hiszen 2015-ben – amikor az Egyesült Államok, a Nyugat által életbe léptetett szankciók hatni kezdtek - a GDP 2,5 százalékkal visszaesett. 2016-ban mindössze 0,3, 2017-ben 1,6 százalékos növekedést regisztrált a Rosszsztat. Az évtized legjobb eredményét 2012-ben érték el 3,7 százalékkal. 2013-ban 1,8, 2014-ben 0,7 százalékkal volt magasabb a GDP az előző évinél.

Az orosz jegybank, a CB a tavalyi évre 1,5-2 százalékos növekedési intervallumot jósolt, a gazdasági minisztérium prognózisa 1,8-2 százalék volt. Ezeket az alacsonyabb növekedési adatokat tartja sok orosz közgazdász reálisnak. Nem fogadják el a statisztikai hivatal szerintük felfújt adatait, amit azzal is magyaráznak, hogy

a Rosszsztat másfél hónapja hivatalban lévő új vezetője, Pavel Malkov a Kreml előtt „bizonyítani” akar.

Elődjét lapinformációk szerint azért menesztették, mert elégedetlenek voltak a statisztikai hivatal által produkált adatok, elemzések minőségével.

Mitől volt erősebb tavaly a növekedés, annak ellenére, hogy a nyugati prognózisok jelentős része – abból a tényből kiindulva, hogy a mindjobban meghúzott nyugati szankciós prés végül is meghozza a várt eredményt, az orosz gazdasági hanyatlást – igen szerény mértékű bővülést  látott? (A Világbank – WB - 2018 december elején publikált Oroszország-jelentése mérsékelt, 1,5 - 1,8 százalékos évi GDP-emelkedést jósolt a 2018-2020-as időszakra.)

Idézzük a 2018-ról szóló Rosszsztat-jelentést:

elsősorban az építőipar a vártnál jobb teljesítménye – évi 5,3 százalékos növekedés, de ebből csak 4,7 százalékot ad a hozzáadott érték gyarapodása – emelte meg a prognosztizáltnál magasabbra a GDP bővülését.

A legnagyobb emelkedést (6,3 százalékot) a pénzügyi és biztosítási szférában rögzítették. A lakosság bankban elhelyezett megtakarításai 6,5 százalékos növekedést mutattak. Jó ütemben (6,1 százalékkal) nőtt a szálloda és vendéglátó-ipar – amit a gazeta.ru elemzője a tavaly nyári futball vébének tud be. A hadi-, és biztonsági ipari komplexum termelése 3,5 százalékkal múlta felül a 2017-es szintet. Ugyanakkor a mezőgazdaság, amely az előző években tetemes növekedést produkált, tavaly kismértékben, 2 százalékkal visszaesett.

Az orosz Vnyesekonombank, a Paks-2-t is finanszírozó VEB főközgazdásza, Andrej Klepacs azonban óv a túlzott optimizmustól:

Korai az öröm, már tavaly ilyenkor megjósoltam, hogy a 2018-as GDP-növekedés másfél százalékos lesz. Ma is azt mondom, ez a reális elért ütem.

Az ING Oroszország és Független Államok Közössége (FÁK) szekciójának főelemzője, Dmitrij Dolgin szerint a Rosszsztat adatai tükrözik az orosz gazdaság nagyobb mérvű függését az exporttól. Amíg tavaly az import kismértékben visszaesett, az export, köszönhetően a szénhidrogén-alapú energiahordozók kivitele megemelkedésének, nőtt. Azaz nem sikerült jelentős mértékben változtatni az export monokultúra-jellegű szerkezetén.

Vitát váltott ki az építőipar, a GDP egyik húzóágazata, teljesítményének beszámítása. A személyeskedéstől sem mentes kommentár-hullámokban az egyik elemzőnek a szemére vetették, hogy csak a lakásépítésben (az átadott lakások négyzetméter-számában) tavaly bekövetkezett, mintegy 3,5-4 százalékos csökkenés alapján kritizálja a statisztikai hivatal adatait. Ugyancsak eltérően ítélték meg az orosz energia-ágazat egyik legnagyobb beruházásának, a multimilliárdos Leonyid Mikelszon egyik vállalatának, a Novateknek a 27 milliárd dolláros Jamal-SzPG cseppfolyósított földgázprojektjét, annak az építőipari statisztikákra való hatását.

A Világbank tavaly decemberi, már idézett jelentése szerint Oroszország szilárd makrogazdasági alapokkal rendelkezik.

Tartalékai (461 milliárd dollár) jelentősek, emellett külső eladósodottsága alacsony, az éves GDP mintegy 29 százaléka, és a tetemes mértékű, 15,9 hónapra elegendő importfedezet lehetővé teszik, hogy a külső sokkhatásokat tompítsa.

Az orosz gazdasági tervezők viszonylag alacsony olajárral kalkuláltak, ezért, ha az olaj megdrágul, amire a két nagy olajexportőr, Venezuela és Irán körüli bonyodalmak miatt számítani lehet, a növekedési ütem meghaladhatja a prognosztizáltat, teszi hozzá a Világbank-jelentés.

Ebből kiindulva egészében véve reális az orosz célkitűzés, hogy 2024-re a szegénységben élők arányát a jelenlegi több mint 13 százalékról leviszik hét százalék alá, írják a WB elemzői.

 

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.