Már működik a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezete - 635 millió fővel

Hírek2019. feb. 4.Növekedés.hu

A Japán és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodás feburár 1.-én lépett hatályba. Az egyezmény a világgazdaság közel harmadát érinti.

A világ legnagyobb, ilyen tárgyú megállapodásának nevezett EU-Japán Gazdasági Együttműködési Egyezmény szinte minden mezőgazdasági és ipari termék vámját eltörli és megnyitja a szolgáltatások és a közbeszerzések piacát is. Lépéseket tesz a nem-vám jellegű kereskedelmi akadályok megszüntetésére. Az egyezmény fő elemei:

  • Az egyezmény teljes végrehajtásával Japán törli az EU-ból importált áruk 97 százalékának vámjait.
  • A japán piac megnyitása az EU vállalatainak évi 1 milliárd eurós megtakarítást jelent (1 euró = 317,23 Ft).
  • Az EU felszámolja a Japánból érkező import 99 százalékának vámjait.
  • Az autóipari ágazatban az EU egy hét éves átmeneti időszak során vezeti ki a vámokat.
  • Mindkét fél szinte az összes élelmiszeripari és mezőgazdasági termék esetén eltörli a vámokat.
  • A szolgáltatási piacot megnyitják, beleértve a pénzügyi szolgáltatásokat, az e-kereskedelmet, a telekommunikációt és a szállítást is.
  • A kereskedelmi egyezmény, ezúttal első ízben, felöleli az országok Párizsi Klímavédelmi Egyezmény keretében tett kötelezettségvállalásait is.
  • Az egyezmény szövege kitér a fenntartható fejlődés kérdéseire és normákat határoz meg a munka, a biztonság, a környezet és a fogyasztóvédelem területeire is.

Az EU kereskedelmi biztosa, Cecilia Malmstrom kijelentette:

„Ez a megállapodás teljes körű: eltörli a vámokat és hozzájárul az új világrend kiépítéséhez. Ugyanakkor bizonyítja, hogy mindkét fél elkötelezett a szabad kereskedelem értékei mellett”.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker arról beszélt, hogy a megállapodás nagyobb választékot és olcsóbb árakat jelent a fogyasztók számára, megvédi a hagyományos európai, illetve japán termékeket, mint például az osztrák tiroli sonkát vagy a kobe marhahúst. Mindkét fél kisvállalatai leányvállalatokat létesíthetnek egymás új piacain.

Az európai vállalatok évi 1 millió euró fizetési kötelezettségtől szabadulnak meg és fellendíthetik az egymással folytatott kereskedelmet.

Üdvözölték a megállapodást a kereskedelmi szervezetek is. „Ez az egyezmény tökéletes példája annak, hogy jobb hidakat építeni, mint falakat” mondta Pierre Gattaz, a BusinessEurope elnöke. „Az EU és Japán megmutatta a világnak, hogy a protekcionizmus növekedése idején is megmarad a modern és szabályokon alapuló kereskedelem mellett.” Hiroaki Nakanishi, a Japán Üzleti Szövetség elnöke megerősítette, hogy az egyezmény „tovább erősíti a növekedést és mindkét oldalon újabb munkahelyeket teremt”.