Már működik a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezete - 635 millió fővel

Hírek2019. feb 4.Növekedés.hu

A Japán és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodás feburár 1.-én lépett hatályba. Az egyezmény a világgazdaság közel harmadát érinti.

A világ legnagyobb, ilyen tárgyú megállapodásának nevezett EU-Japán Gazdasági Együttműködési Egyezmény szinte minden mezőgazdasági és ipari termék vámját eltörli és megnyitja a szolgáltatások és a közbeszerzések piacát is. Lépéseket tesz a nem-vám jellegű kereskedelmi akadályok megszüntetésére. Az egyezmény fő elemei:

  • Az egyezmény teljes végrehajtásával Japán törli az EU-ból importált áruk 97 százalékának vámjait.
  • A japán piac megnyitása az EU vállalatainak évi 1 milliárd eurós megtakarítást jelent (1 euró = 317,23 Ft).
  • Az EU felszámolja a Japánból érkező import 99 százalékának vámjait.
  • Az autóipari ágazatban az EU egy hét éves átmeneti időszak során vezeti ki a vámokat.
  • Mindkét fél szinte az összes élelmiszeripari és mezőgazdasági termék esetén eltörli a vámokat.
  • A szolgáltatási piacot megnyitják, beleértve a pénzügyi szolgáltatásokat, az e-kereskedelmet, a telekommunikációt és a szállítást is.
  • A kereskedelmi egyezmény, ezúttal első ízben, felöleli az országok Párizsi Klímavédelmi Egyezmény keretében tett kötelezettségvállalásait is.
  • Az egyezmény szövege kitér a fenntartható fejlődés kérdéseire és normákat határoz meg a munka, a biztonság, a környezet és a fogyasztóvédelem területeire is.

Az EU kereskedelmi biztosa, Cecilia Malmstrom kijelentette:

„Ez a megállapodás teljes körű: eltörli a vámokat és hozzájárul az új világrend kiépítéséhez. Ugyanakkor bizonyítja, hogy mindkét fél elkötelezett a szabad kereskedelem értékei mellett”.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker arról beszélt, hogy a megállapodás nagyobb választékot és olcsóbb árakat jelent a fogyasztók számára, megvédi a hagyományos európai, illetve japán termékeket, mint például az osztrák tiroli sonkát vagy a kobe marhahúst. Mindkét fél kisvállalatai leányvállalatokat létesíthetnek egymás új piacain.

Az európai vállalatok évi 1 millió euró fizetési kötelezettségtől szabadulnak meg és fellendíthetik az egymással folytatott kereskedelmet.

Üdvözölték a megállapodást a kereskedelmi szervezetek is. „Ez az egyezmény tökéletes példája annak, hogy jobb hidakat építeni, mint falakat” mondta Pierre Gattaz, a BusinessEurope elnöke. „Az EU és Japán megmutatta a világnak, hogy a protekcionizmus növekedése idején is megmarad a modern és szabályokon alapuló kereskedelem mellett.” Hiroaki Nakanishi, a Japán Üzleti Szövetség elnöke megerősítette, hogy az egyezmény „tovább erősíti a növekedést és mindkét oldalon újabb munkahelyeket teremt”. 

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.