Már működik a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezete - 635 millió fővel

Hírek2019. feb 4.Növekedés.hu

A Japán és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodás feburár 1.-én lépett hatályba. Az egyezmény a világgazdaság közel harmadát érinti.

A világ legnagyobb, ilyen tárgyú megállapodásának nevezett EU-Japán Gazdasági Együttműködési Egyezmény szinte minden mezőgazdasági és ipari termék vámját eltörli és megnyitja a szolgáltatások és a közbeszerzések piacát is. Lépéseket tesz a nem-vám jellegű kereskedelmi akadályok megszüntetésére. Az egyezmény fő elemei:

  • Az egyezmény teljes végrehajtásával Japán törli az EU-ból importált áruk 97 százalékának vámjait.
  • A japán piac megnyitása az EU vállalatainak évi 1 milliárd eurós megtakarítást jelent (1 euró = 317,23 Ft).
  • Az EU felszámolja a Japánból érkező import 99 százalékának vámjait.
  • Az autóipari ágazatban az EU egy hét éves átmeneti időszak során vezeti ki a vámokat.
  • Mindkét fél szinte az összes élelmiszeripari és mezőgazdasági termék esetén eltörli a vámokat.
  • A szolgáltatási piacot megnyitják, beleértve a pénzügyi szolgáltatásokat, az e-kereskedelmet, a telekommunikációt és a szállítást is.
  • A kereskedelmi egyezmény, ezúttal első ízben, felöleli az országok Párizsi Klímavédelmi Egyezmény keretében tett kötelezettségvállalásait is.
  • Az egyezmény szövege kitér a fenntartható fejlődés kérdéseire és normákat határoz meg a munka, a biztonság, a környezet és a fogyasztóvédelem területeire is.

Az EU kereskedelmi biztosa, Cecilia Malmstrom kijelentette:

„Ez a megállapodás teljes körű: eltörli a vámokat és hozzájárul az új világrend kiépítéséhez. Ugyanakkor bizonyítja, hogy mindkét fél elkötelezett a szabad kereskedelem értékei mellett”.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker arról beszélt, hogy a megállapodás nagyobb választékot és olcsóbb árakat jelent a fogyasztók számára, megvédi a hagyományos európai, illetve japán termékeket, mint például az osztrák tiroli sonkát vagy a kobe marhahúst. Mindkét fél kisvállalatai leányvállalatokat létesíthetnek egymás új piacain.

Az európai vállalatok évi 1 millió euró fizetési kötelezettségtől szabadulnak meg és fellendíthetik az egymással folytatott kereskedelmet.

Üdvözölték a megállapodást a kereskedelmi szervezetek is. „Ez az egyezmény tökéletes példája annak, hogy jobb hidakat építeni, mint falakat” mondta Pierre Gattaz, a BusinessEurope elnöke. „Az EU és Japán megmutatta a világnak, hogy a protekcionizmus növekedése idején is megmarad a modern és szabályokon alapuló kereskedelem mellett.” Hiroaki Nakanishi, a Japán Üzleti Szövetség elnöke megerősítette, hogy az egyezmény „tovább erősíti a növekedést és mindkét oldalon újabb munkahelyeket teremt”. 

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.