Már több mint kétezer elektromos autóra kértek támogatást

Hírek2019. feb. 3.MTI

Népszerű az elektromos autók megvásárlását támogató pályázat, az első ütem meghirdetése óta több mint 2000 gépjármű beszerzéséhez kapcsolódó igény érkezett be, minden második esetben már a kifizetés is megtörtént – mondta el Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára.

A pályázat 2018 nyarán lezárt első részében a 2,3 milliárd forintos keret terhére mintegy 1600 autóra érkezett támogatási kérelem. A december végi adatok szerint ebből közel 1000 gépjárműre már ki is fizették az igényelt támogatást – tájékoztatott az államtitkár. Hozzátette: az első ütemben leadott eredményes pályázatokra utófinanszírozási konstrukcióban kapják meg a támogatási összegeket a pályázók.

A tárca annak érdekében, hogy minél többen vásárolhassák meg a környezetkímélő gépjárműveket, az elszámolás benyújtásának végső határidejét 2019. június 30-ra hosszabbította meg.

A módosításnak köszönhetően a teljes első félévben is beérkezhetnek a támogatáshoz szükséges dokumentumok. Az eddig elbírált pályázatokkal elnyert összegeket szintén folyamatosan folyósítják. Weingartner Balázs a 2018 októberében újranyitott kiírással kapcsolatban elmondta, hogy

eddig 414 gépjárműhöz igényelt támogatást összesen 368 pályázó magánszemély, gazdasági társaság és önkormányzat.

A második ütemben már 3 milliárd forintos támogatási keret terhére beérkezett igények közül mostanáig 183 pályázatról született döntés. Fontos különbség, hogy az új pályázati rendszerben a legfeljebb 1,5 millió forintos összeget előfinanszírozás keretében kapja meg a pályázó, ezzel is segítve a mielőbbi autóvásárlásokat. A fenntarthatóságért felelős államtitkár kiemelte: a pályázat célja, hogy a minisztérium hozzájáruljon a környezetkímélő járművek elterjedéséhez Magyarországon.

A kormány számára fontos, hogy olyan programokkal támogassa a családokat, amelyeknek köszönhetően nemcsak az anyagi terheik csökkennek, hanem mérséklődik a környezetszennyezés is. A program sikerességét mutatja, hogy a régióban hazánkban értékesítik a legtöbb elektromos járművet.

A jelenleg is nyitott pályázatban a bruttó vételár 21 százalékára lehet legfeljebb 1,5 millió forint támogatást igényelni, a maximális bruttó vételárat a minisztérium a korábbi 15 millióról 20 millió forintra emelte.

Emellett folyamatosan épül ki az elektromos autózás térnyerését támogató infrastruktúra is, a töltők telepítéséhez önkormányzatok igényelhettek támogatást, közülük 23 tavaly év végéig összesen mintegy 50 töltőt létesített.