Megkezdődött a történelem legnagyobb tőzsdei kibocsátása

Hírek2019. nov. 3.Sz.A.

A világ legnyereségesebb vállalata, a 2 ezer milliárd dollárra értékelt szaúdi Aramco olajipari óriás több éve húzódó tőzsdei kibocsátását kezdték meg ma. Összesen 60 milliárd dollárért lehet részvényeket jegyezni.

Több évnyi halasztás után ma megkezdődött a szaúdi Aramco olajipari óriásvállalat tőzsdei kibocsátása 60 milliárd dollár értékben, ami a történelem legnagyobb tőzsdei kibocsátásának számít - számol be a Financial Times. Legutóbb 2014-ben az Alibaba 25 milliárd dollár értékű részvényt dobott a piacra, eddig ez volt a rekordtartó.

A tőzsdei kibocsátás előkészítésében a legnagyobb befektetési házak vettek részt: többek között a JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley and Citigroup. A szaúdi állami tulajdonban álló, a világ legnyereségesebbb olajipari vállalatának számító Aramco részvényeinek piacra dobásából befolyó forrásokat a szaúdi uralkodó Mohammad bin Szalman a gazdaság több lábon állását szeretné erősíteni. 

A részvénykibocsátást többször is beharangozták és elhalasztották minden alkalommal más ok volt a háttérben.

A vállalat értékét eredetileg 2 ezer milliárd euróra becsülték szaúdi források, ezt azonban túlzottnak találták a kibocsátásban résztvevő banki elemzők.

A valós érték most hozzávetőleg 1,2 és 1,3 ezer milliárd dollárra tehető, de ebben a szeptemberi, Iránnak tulajdonított jemeni dróntámadás okozta károk is benne vannak.

A részvényekkel decembertől lehet majd kereskedni, egyelőre a szaúdi tőzsdén jelentek meg a papírok, és a szaúdi befektetők - a lakosság is - vásárolhat részvényt. A szaúdi bankok felfuttatják a hitelezést, hogy minél többen tudjanak Aramco részvényekbe fektetni, és magasan tartani a keresletet.

A vállalat értékének mintegy 3 százalékát adja el most az Aramco, amely tavaly 111 milliárd dollár bevételt termelt. 

Az Aramco részvény nyeresége tavaly több volt, mint versenytársai, az ExxonMobil, a Shell, a BP, a Total és a Chevron profitja összesen. A vállalat világszerte körülbelül 70 000 főt alkalmaz. 

Az elmúlt években az Aramco óriási bevételei határozták meg a szaúdi gazdaság és társadalom helyzetét. Néhány éve az ország vezetői már úgy látják, hogy a gazdaságot több lábra kell állítani és jobban fel kell készíteni a jövőre. Az elképzelések között szerepel az ország megnyitása a turisztikai ágazat számára és egy hatalmas infrastrukturális beruházási program megvalósítása, amely vonzóbbá teszi az országot a külföldi befektetők és vállalkozások számára, különösképpen az olaj-és gáziparon kívüli ágazatok vonatkozásában. 

A programot a „Vízió 2030” címet viselő terv tartalmazza, amelyet Mohammed bin Salman korona-herceg 2016-ban tett közzé. A terv fő célja, hogy csökkentse az ország olaj-bevételektől való függőségét.

Ehhez hatalmas beruházásokra van szükség, amelyek pénzügyi forrását részben az Aramco részvényeinek eladása teremtheti meg.