Megszólalt az MNB az inflációval kapcsolatban

Hírek2022. nov. 9.Növekedés.hu

Emelkedett a lakosság inflációs várakozása októberben. Az élelmiszerek egy hónap alatt 5 százalékot drágultak, éves szinten pedig 44,7 százalékkal kerültek többe - olvasható a Magyar Nemzeti Bank elemzésében.

2022 októberében az éves összevetésben számított infláció 21,1 százalék volt. A maginfláció 22,3, az indirekt adóktól szűrt maginfláció pedig 22,2 százalékon alakult.

- Az infláció 1 százalékponttal emelkedett az előző hónaphoz képest, amit döntő mértékben az élelmiszer infláció gyorsulása okozott.

- Az élelmiszerek 1,2 százalékponttal járultak hozzá az éves infláció emelkedéséhez, míg az üzemanyagok hozzájárulása bázishatás következtében negatív volt (-0,5 százalékpont).

- Az előző hónaphoz képest a maginfláció 1,6 százalékponttal nőtt. A maginfláció növekedésének kétharmadát (1,1 százalékponttal) a feldolgozott élelmiszerek hozták.

A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó éves bázison számított mutatóink emelkedtek az előző hónaphoz képest.

- Az üzemanyagok és a szabályozott árak nélkül számított kosár havi árváltozása 2,4 százalék volt.Az inflációs főcsoportok árváltozásaival kapcsolatban az MNB megállapította:

- Az iparcikkek árai 1,6 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, ami enyhén magasabb a tavaly októberi átárazásnál. Az iparcikkek éves inflációja így 17,4 százalékra emelkedett.

- A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal nőttek, ami megegyezik a szeptemberben megfigyelt árváltozás mértékével.

- Az élelmiszerekhez kapcsolódó szolgáltatások (éttermi és étkezési szolgáltatások, büféáruk) inflációja tovább gyorsult. A piaci szolgáltatások éves árindexe 13,7 százalék volt.

- Az élelmiszerek inflációja 44,7 százalékra ugrott, a termékkörön belül a feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszerek árindexe egyaránt számottevően gyorsult.

Szeptemberhez képest az élelmiszerek árai 5 százalékkal nőttek.

  • A feldolgozatlan élelmiszerek esetében az áremelkedés széles körben jellemző volt, amit részben az egész Európát sújtó aszály magyarázhatott.
  • A feldolgozott élelmiszerek körében az árak növekedése elsősorban a tej, a tejtermékek és a kenyér árváltozásához kapcsolódott.
  • Az alkohol, dohány termékkör ára szeptemberhez képest 0,6 százalékkal nőtt, amit az alkoholtermékek áremelkedése magyaráz.
  • A szabályozott árú termékek és szolgáltatások árai szeptemberhez képest 0,3 százalékkal emelkedtek, melynek hátterében elsősorban a sport- és múzeumi belépők árnövekedése áll.

A lakosság inflációs várakozását mérő mutatókat a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi. A mutatók októberben az előző hónaphoz képest emelkedtek.

Ugyanakkor a kiskereskedelmi értékesítési árakra illetve a szolgáltatásokra vonatkozó vállalati árvárakozások hónapok óta a nyári csúcsértékeik alatt tartózkodnak - olvasható az MNB elemzésében.