Sikerült-e az újraiparosodás Magyarországon?

Hírek2019. márc 9.Növekedés.hu

A válság után az Európai Unió több országában – köztük Magyarországon – is előtérbe került az újraiparosítás. Kérdés, mennyire váltak be az elképzelések a nyugat-európai, illetve a posztszocialista országaiban.

Néhány éve a fejlett országok gazdaságfejlesztési elképzelései között előtérbe került az újraiparosítás, részben a 2008. évi válságra, részben a negyedik ipari forradalomhoz kapcsolódó technológiai átalakulásra, szerkezetváltásra adott egyik gazdaságpolitikai válaszként.

Megfigyelhető-e újraiparosítás az Európai Unióban (EU), és hasonlók-e a szerkezetváltási folyamatok az EU 15 régi és 10 új, posztszocialista tagállamában, különös tekintettel Magyarországra? Az újraiparosodás elemzéséhez a feldolgozóipar bruttó hozzáadott értékének és a foglalkoztatottak számának változását alapul véve (2000 és 2016 között)

Nyugat-Európában továbbra is dezindusztrializáció zajlik, míg Kelet-Közép-Európa néhány országában felemás, a foglalkoztatás mérséklődése melletti újraiparosodás figyelhető meg. Magyarország feldolgozóiparának átalakulása jobban hasonlít az EU15 országokban tapasztalhatókra, mint a többi posztszocialista országéra.

A februári Közgazdasági Szemlében jelent meg Nagy Benedek, Udvari Beáta és Lengyel Imre tanulmánya Újraiparosodás Kelet-Közép-Európában - újraéledő centrum-periféria munkamegosztás? címmel. A tanulmány kapcsán 2019. március 13-án 14 órától műhelybeszélgetést szervez a Magyar Közgazdasági Társaság az MKT közösségi terében, az Eiffel Palace Irodaházban.

A rendezvénnyel egy sorozat elindítása a szándék az idén 125 éves MKT és a Közgazdasági Szemle együttműködésében, egy-egy érdekes tanulmány apropóján szervezett beszélgetésekkel, műhelyvitákkal.

A kerekasztal-beszélgetés előadói a tanulmány szerzői, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának munkatársai: Nagy Benedek egyetemi adjunktus, Udvari Beáta egyetemi docens és Lengyel Imre egyetemi tanár. 

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de a terem befogadóképességére tekintettel előzetes regisztrációhoz kötött. 

Kapcsolódó dokumentumok:
Nagy Benedek, Udvari Beáta és Lengyel Imre tanulmánya (pdf)

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.