Mit tehet egy jegybank a klímaváltozás ellen?

Hírek2020. márc. 9.Növekedés.hu

Egyre több ország jegybankja nyilvánítja ki, hogy a fenntartható gazdasági növekedés és a pénzügyi stabilitás érdekében segítené a klímaváltozás elleni harcot. A konkrét intézkedések terén többek között a zöld kötvények kibocsátása vagy a környezetszennyező gazdasági tevékenységekhez kapcsolódó kötvények leépítése jöhet szóba.

Többek között a kínai, az angol és a svéd jegybank is felismerte annak veszélyét, hogy ha megelőző intézkedések nélkül sodródik tovább az emberiség a felmelegedés felé vezető úton. Ez ugyanis amellett, hogy emberek millióit közvetlenül veszélyezteti, a pénzügyi szektornak is fenyegetettséget jelent.

Egyre több kutatás számol be arról, hogy az infláció mérséklése és a pénzügyi stabilitás érdekében a hosszú távú érdekek mentén a jegybankoknak mindenképpen fel kellene lépniük a felmelegedés ellen, hiszen az olvadó jégtáblák okozta tengerszint-növekedés, az egyre sűrűbben előforduló természeti katasztrófák közvetve ugyan, de nagy terhet jelentenek a pénzügyi világnak, a biztosítások és segélynyújtások formájában. Továbbá azzal is számolni kell, hogy a felmelegedés mérséklése érdekében önszabályozásba kényszerülő gazdaságok teljesítőképessége is visszaszorul.

A világ tíz legnagyobb gazdasága közül csak kettő, Brazília és az Egyesült Államok jegybankja nem csatlakozott eddig a több mint 50 központi bank által alkotott Network for Greening the Financial System (NGFS) elnevezésű hálózathoz

számol be a Bloomberg.

A többek között Mark Carney, az angol jegybank kormányzójának kezdeményezésére létrejött NGFS kutatásokat végez, illetve lehetséges szakpolitikai megoldásokon dolgozik a klímaváltozás pénzügyi szektorra gyakorolt hatásaival kapcsolatban.

A különböző jegybankok más-más megoldásokat vetnek be a klímaváltozás elleni harc támogatására.

A kínai központi bank például bátorítja a zöld kötvények kiadását, és próbálja visszaszorítani a nem környezetbarát vállatoknak biztosított hiteleket.

Angliában pedig már elkezdődött a felmérése annak, hogy a biztosítók, bankok hogyan reagálnának egy szélsőséges klímahelyzetre, illetve a klímaváltozás elleni küzdelmet elősegítő új szabályozásokra, míg a svéd jegybank megszabadul azon kötvényeitől, amelyek a fosszilisüzemanyag-iparhoz köthetők. Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Christine Lagarde pedig nemrégiben azt közölte, hogy az EKB az alapvető mandátuma mellett kiemelten kíván foglalkozni a klímaváltozás kérdésével.