Sem a helyreállítási alapból, sem a EU költségvetésből nem kapott még egy eurócentet sem Magyarország

Elemzések2021. szept. 20.Sz.A.

Már 19 ország helyreállítási tervét elfogadta az Európai Bizottság, 13 tagállam pedig már kapott is utalást az úgynevezett Helyreállítási Alapból. Magyarország terve még mindig egyeztetés alatt van, sőt, még a 2021-ben kezdődő hétéves költségvetésből sem kaptunk pénzt - tudta meg a Növekedés.hu az Európai Bizottság Budapesti Képviseletétől.

Még nem kapott forrást Magyarország a 2021-2027-es uniós költségvetésből, egyelőre a partnerségi megállapodás véglegesítésének egyeztetése zajlik a Bizottság és Magyarország között - tudta meg a Növekedés.hu az Európai Bizottság Budapesti Képviseletétől.

Ami a koronavírus járvány gazdasági hatásait ellensúlyozó Helyreállítási és Rezíliencia Alap forrásait illeti Magyarországgal jelenleg is zajlanak az egyeztetések a helyreállítási tervvel kapcsolatban, vagyis még nem kerül elfogadásra a magyar helyreállítási terv.

Mint arról korábban beszámoltunk, 

Magyarország összesen 7,2 milliárd euró összegű vissza nem térítendő támogatást igényel az uniós Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből

(Recovery and Resilience Facility, RRF). Az előirányzott projektek az RRF teljes élettartamát, azaz a 2026-ig tartó időszakot fedik le.

Az alapból a vissza nem térítendő források mellett 9,7 milliárd eurós kedvezményes hitelkeret állna rendelkezésünkre. Ezen túlmenően még több, mint egymilliárd eurónyi összeg jár a NextGeneration EU 672,5 milliárd euró fölötti összegből más magyarországi programokra. 

A közösen meghatározott európai célok teljesítésére fordítható összegekről a jogszabály különösen két területet emel ki:

 • a klímaváltozás miatt szükségessé váló lépésekre az RRF 37 százalékát kell költeni,
 • a digitális átállás finanszírozására pedig a teljes összeg 20 százalékát.

Az összeg másik felét az országspecifikus ajánlások teljesítésére lehet fordítani, amelyeket a Bizottság javaslata alapján az Európai Unió Tanácsa határozott meg az egyes tagországok számára.

Magyarország esetében többek között

 • a szociális területre,
 • az oktatásra,
 • a szegregáció csökkentésére,
 • a beruházások irányára,
 • az egészségügyre,
 • az antikorrupciós tevékenységre,
 • az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítására,
 • a közbeszerzési anomáliák kezelésére,
 • a döntéshozatali eljárások átláthatóságának biztosítására érkeztek ajánlások.

A képviselet információi szerint a Bizottság eddig 19 helyreállítási terv pozitív értékelését fogadta el.

Az érintett tagállamok: Ausztria, Belgium, Horvátország, Ciprus, Csehország, Dánia, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Spanyolország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Litvánia, Málta, Portugália, Szlovénia, Szlovákia.

A Bizottság eddig 13 tagállamnak folyósított előfinanszírozást a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből. Ezek: Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Görögország, Németország, Portugália, Belgium, Litvánia, Dánia, Luxemburg, Ciprus, Lettország, Szlovénia. Ez az előfinanszírozás a nemzeti helyreállítási terveknek a hitelfelvételre irányuló részét is érinti azon tagállamok esetében, amelyek a hitelfelvétel lehetőségével is élni kívánnak (az előbbiek közül ilyen Olaszország, Görögország, Portugália, Szlovénia, Ciprus).

 

grafikon

A magyarországi befizetések az uniós költségvetésbe tavaly összesen 1475,6 millió eurót tettek ki.

A napokban az Európai Bizottság egyébként jóváhagyta Magyarország 2022. január 1.–2027. december 31. közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképét. Ez alapján látható, hogy az ország területének 82 százalékán a GDP nem éri el az uniós átlagos GDP 75 százalékát, ezért magasabb intenzitású támogatásra jogosult.