Pánik a gyémántpiacon 

Hírek2022. máj. 14.Növekedés.hu

Az oroszokra kivetett szankciók a gyémántbányászatra is kiterjednek. Oroszország pedig a világ egyik legnagyobb gyémántlelőhelye. A kereskedők körében egyre nagyobb a pánik, nem lesz elég gyémánt - írja a Bloomberg.

Az orosz Alrosa bányássza és szállítja a világ nyers drágaköveinek mintegy harmadát, és a vállalat elleni szankciók pánikot keltenek az iparágban.

A Tiffany és a Signet Jewelers gyémántkereskedő cégek már bejelentették, hogy nem akarnak orosz gyémántot értékesíteni.

Mivel Amerikában közeleg az esküvői szezon, kétségbeesett küldöttségek keresik Indiát, ahol a legtöbb gyémántot csiszolják a világon.

Az USA gyémántjainak közel felét Indiától szerzi be. Csakhogy India viszont az oroszoktól veszi a nyers, csiszolatlan gyémánt nagy részét.

A fennakadások az egész észak-amerikai ellátást megzavarhatják, és Indiának 2,5 milliárd dollárjába kerülhetnek ebben a negyedévben, ami éves forgalmának közel 10 százalékát jelenti.

A világjárvány miatti korlátozások enyhülésével 2,5 millió esküvőt várnak az Egyesült Államokban az idén, ami az elmúlt negyven év legmagasabb száma.

Csakhogy Indiában nincs mit csiszolni, mert az orosz köveket az amerikaiak véres gyémántoknak minősítik, és nem veszik meg.

Most azt tervezik Indiában, hogy minden követ megjelölnek, hogy honnan érkezett, az orosz köveket pedig Kínában, az Arab Emírségekben és Délkelet-Ázsiában értékesítik. Ez azonban még mindig nem oldja meg az amerikai piac hiányát. 

A DeBeers, a világ második legnagyobb gyémántbányászati cége, ugyan amennyire tudta, megnövelte kapacitásait, de ezzel nem tudja kielégíteni a kieső termelést. 

Vipul Shah az indiai kormány által felállított Drágakő és Ékszeripai Exportösztönző Tanács alelnöke kiemelte: a gyémánt nem olaj, nem lehet egyszerűen máshonnan beszerezni. A drágakövek és ékszerek India harmadik legnagyobb exportbevételi forrása, nem tudnak lemondani róla.

Shah szerint az orosz gyémántokhoz való hozzáférés elvesztése hosszú távon tönkretenné az iparágat, munkahelyek ezreit veszélyeztetné Indiában, és világszerte jelentős kereskedelmi központokat érintene.