Példátlan lépésre szánta el magát az Auchan: Több mint 1600 boltját adja el

Hírek2019. máj. 15.Szabó Anna

A vevő egy független olasz kiskereskedőkből álló hálózat, amely így piacvezető lesz Olaszországban, megelőzve a Coop-ot is. A francia óriás gyakorlatilag kivonul Olaszországból.

Példa nélküli üzletet kötött a francia Auchan az olasz Conad (Consorzio Nazionale Dettaglianti) csoporttal, amely olasz független kiskereskedőkből álló élelmiszeripari hálózat, az így létrejövő kereskedelmi lánc a legnagyobb lesz Olaszországban.

Az Auchan összesen 1600 boltját adta el az olasz csoportnak, amely - ha megkapta az ottani Gazdasági Versenyhivatal engedélyét -

a legnagyobb élelmiszeripari kiskereskedelmi hálózat lesz, megelőzve az eddig piacvezető Coop-ot.

Az adásvétel értéke olasz lapértesülések szerint egymilliárd eurós nagyságrendű, az érintett forgalom pedig 17 milliárd eurót tesz ki évente.

Az Auchan Retail így gyakorlatilag kivonul Olaszországból, egyedül Szicíliában maradnak boltjai: a Conad átveszi a szupermarketeket, hipermarketeket és más boltokat, többek között a Simply márkanév alatt futó üzleteket.

A Conad csoportnak jelenleg 13 százalékos piaci részesedése van, mellyel a másodiknak számít a piacon a Coop után, az ügylet után azonban már a piac 19 százaléka tartozik hozzá, az adásvétel jóváhagyására pedig heteken belül sor kerül.

Elégedettek vagyunk, hogy olasz vállalkozók kezébe kerül ez a nagy értékű kiskereskedelmi lánc, amely nehéz időszakot él át most, de nagy potenciállal rendelkezik, és kiegészíti a Conad-ot - mondta Francesco Pugliese, a csoport vezetője. Mint mondta, az új hálózat évi forgalma 17 milliárd euró körül alakulhat.

Az Auchan jelenleg az ötödik legnagyobb kiskereskedelmi hálózatnak számít Olaszországban, 18 ezer alkalmazottat foglalkoztat, a tavalyi bevétele  3,7 milliárd euró volt.

A Conad kezében jelenleg 3300 üzlet van országszerte, és a tavalyi forgalma 13,4 milliárd eurót tett ki.