Putyin alaposan elszámíthatta magát a háború időzítésével

Hírek2022. máj. 11.Sz.A.

Az amerikaiak afganisztáni fiaskója, Joe Biden elnök gyengesége, az európai gáztározók alacsony szintje és a kínai egyetértés ellenére elszámította magát Vlagyimir Putyin az Ukrajna elleni invázió időzítésével - hangzott el az orosz elnökről szóló új, angol nyelvű könyv, a The Fury of The Tsar bemutatóján.

Egy 2018-ban megjelent magyar nyelvű könyv, a Máglyatűz - a háború peremén, illetve annak két részben megjelent angol változata, a The Fury of the Tsar sok mindent előre jelzett a mostani eseményekből, és behatóan foglalkozik a "Cár", Vlagyimir Putyin gondolkodásával, céljaival.

Vlagyimir Putyin Oroszország szerepét szeretné átírni a történelemben, elsősorban a Szovjetúnió széthullása után szerepét - modta az angol nyelvű könyv második fejezetének bemutatóján Demkó Attila, a könyv szerzője, az MCC Geopolitikai Iskolájának vezetője, aki többször is járt kinn Ukrajnában a 2014-es háború kirobbanása a frontokon, ennek élményeit is feldolgozta a könyvben.

A kötetet bemutató pódiumbeszélgetés egyik fő megállapítása, hogy

az orosz elnök egy egy új Jalta szerződést szeretne.A Baltikum és Azerbejdzsán nem része az orosz terjeszkedés céljainak, elsősorban Ukrajna orosz területeit szeretnék visszaszerezni.

A február végén indított háború mögött egy kínai-orosz együttműködéséről van szó, és a kínaiak is később megtámadhatják Tajvant.

Rossz időzítés

Putyin több szempontból is úgy érezte, alkalmas a háború mostani időzítése:

  • Afganisztánban nagyon megalázó vereséget szenvedtek az amerikaiak,
  • a Biden-adminisztráció gyengesége is megtévesztő volt.
  • Emellett a covid-járvány és az azt követő válság, illetve
  • az energiakrízis miatt is megfelelőnek látta az invázió elindítását.

 The Fury of the Tsar sok mindent előre jelzett a mostani eseményekből, és behatóan foglalkozik a "Cár", Vlagyimir Putyin gondolkodásával, céljaival

Most már látható, hogy nem szabadott volna megvárni, hogy az amerikaiak kijöjjenek Afganisztánból, mert az amerikai erők egy része le lettek volna kötve a tálibok ellen, így azonban most az USA egyedül Oroszországra tud fókuszálni, ami megnehezíti Putyin dolgát.

Milyen lezárási forgatókönyvek lehetnek?

- 2014-ben, a Krím-félsziget elcsatolásakot Oroszországnak volt egy hihető narratívája, vagyis az orosz kisebbség védelme és az ukrán nacionalizmus feltámadása. Ezzel szemben a 2022-as invázió nagyon brutális és megmagyarázhatatlan.

- Nagy esély van a háború befagyására, akár több évre is patthelyzet alakulhat ki. Hasonló helyzet alakult ki például Cipruson is.- Valószínűleg a Donbassz egy részét megszerzik, de annyira nem erősek, hogy egész Ukrajnát elfoglalják. Ennek egyik oka, hogy az ukrán haderő technológiában sokat fejlődött. Az ukrán nép ellenállása miatt egyre valószínűtlenebb, hogy bábállam lesz bábállam Ukrajnából egy békeszerződés után.

- Putyin nagyon racionális, és erős, soha nem fog beismerni vereséget, mindent meg fog tenni azért, hogy győzelemként tüntesse fel az eredményeket.

- Már eddig is nagy veszteségeket könyvelt el, a bucsai vérengzés fordulópont volt, ezután nehezebbé vált a tűzszünet megkötése, illetve a háború lezárása, Bucsában ugyanis háborús bűnöket követtek el.

- Veszélyes lenne ha legyőznék az oroszokat, mert sarokba lennének szorítva, de a  jelenleginél csak egy anarchiába süllyedő Oroszország lenne még veszélyesebb és kiszámíthathatatlan.

Az olaj és gázipari szankciókról naív a nyugati álláspont

- Moszkva 8 éve készült erre a háborúra, készült az embargókra is, de a gazdaság több területén, például az olajfinomítóknál függ a nyugati alkatrészek utánpótlásától.

- Önmagában az olaj- és gázembargó miatt nem fejezi be Moszkva a háborút, sőt, még keményebbek lehetnek Ukrajnával szemben, ebben a kérdésben a Nyugat álláspontja naív.

- 2014 óta felépítette Oroszország a mezőgazdasági termelésüket, a 2014 után bevezetett nyugati szankciók csak megerősítették az orosz belső gazdaságot, ebből a szempontból Putyin kezére játszott a szankció.

- Elsősorban Kína és India, és a harmadik világ egy jelentős része is semleges vagy oroszpárti ebben a konfliktusban. 

Demográfiai tragédia zajlik UKrajnában

A legnagyobb vesztes most az ukrán nemzet: az ukrán gazdaság romokban van, az európai segélyektől függ. Emellett az országban egy demográfiai tragédia zajlik, amúgy is alacsony volt a születésszám, és a vidék elnéptelenedése zajlott, erre jött rá a mostani menekültválság, esélyes, hogy több millió menekült soha nem tér már vissza a szülőföldjére.

A magyar-orosz kapcsolatokkal kapcsolatban elhangzott, hogy már a Gyurcsány-kormány alatt elkezdődött az Oroszország felé fordulás, mert látták, hogy a németek, osztrákok és olaszok is fellendíthették az üzleti kapcsolataikat Moszkvával.

A szankciók miatt Magyarország is veszteségeket szenved el, eddig 5 szankciócsomagot szavaztunk meg, de mindegyik rossz a magyar gazdaságnak.