Rekordszinten a török-magyar külkereskedeem

Hírek2023. jan. 31.Növekedés.hu

Magyarországra látogatott Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, nemrégiben pedig a török ipari és technológiai, valamint az oktatási tárcavezető is hazánkban járt. Ennek alkalmából az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésükben a török-magyar együttműködést vizsgálta meg, ami ráadásul éppen idén ünnepeli modernkori százéves évfordulóját.

A török-magyar kapcsolatok hosszú történelmi múltra tekintenek vissza. A gazdasági viszony a két ország között az elmúlt években egyre szorosabbá vált, folyamatosak az együttműködések Ankara és Budapest között. Idén januárban Budapesten egyeztetett Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar-török gazdasági vegyes bizottság nyolcadik ülésén, amely során a már elért közös együttműködéseken túl, a jövőbeni kooperációkról is értekeztek.

Törökország a Kelet-Mediterrán térségégének egyik megkerülhetetlen és legnagyobb gazdaságával rendelkező országa.

Globális szinten hasonlóan jó helyzetben van: a világ húsz legnagyobb gazdaságának egyike. GDP növekedésének éves üteme figyelemreméltó: 2015-ben 6,08%-os volt, 2021-ben pedig 10,99%-kal bővült a bruttó hazai termék. Ebben a növekedési trendben nagy szerepet játszanak a háztartási fogyasztások (a teljes GDP 56,7%-a), valamint az import (a teljes GDP 32,5%-a) évről évre magasabb értéke. Az egy főre eső GDP összege mindezekkel arányosan növekszik, 2010-2021 között több, mint 1,5-szerese lett a korábbi értéknek.

A török gazdaság ugyanakkor a növekvő értékek mellett komoly belső gondokkal is küzd, amely nagyrészt a „heterodox” gazdaságpolitikának is köszönhető.

Ennek két lényegi pontja, hogy az infláció rendkívül magas – 2022 decemberében 64,3%-os volt a pénzromlás értéke – ellenben a jegybanki alapkamat viszonylag alacsony, 10,5%-os. A magas inflációs értékeket a török kormány különböző módon igyekszik ellensúlyozni, többek között erre irányuló jóléti intézkedések bevezetésével. A török gazdasággal foglalkozó közgazdászok szerint további hosszú távú problémát jelez előre a devizatartalékok kiapadása, ami az elmúlt hónapok során is jelentősen visszaesett, valamint amelynek nagy szerepe van az ország importszükségleteinek finanszírozásában is.

A török gazdaság bővülésének szempontjából nagy szerepe van az export növelésének is. A török kivitelben az elmúlt évtized során sikerült emelkedést elérni, mindazonáltal az import mértéke még így is jóval magasabb, mint az exporté.

A külkereskedelem szerkezetében jelentős a gépjármű kivitel mellett az egyes berendezések és gépek, vas- és fém termékek, ásványi anyagok és energiahordozók, valamint elektronikai eszközök exportja. Törökország jelentős kőszén készletekkel rendelkezik, a globális kitermelés 1,3%-át adta 2017-ben. Ezen kívül a világ textilipari rangsorában az 5., ruhaipari rangsorában a 9. helyen áll, a két ágazatból összesen 26 milliárd USD-nyi exportja származott 2016-ban.

Kivitelének jelentős részét jellemzően Németországba, az USA-ba, Irakba és Oroszországba szállítja. Importra szorul egyes energiahordozók, gépek és berendezések, nemesfémek, alkatrészek, valamint acél tekintetében.

Legfontosabb beszállítói Oroszország, Kína, Svájc és Németország. Az Európai Unióval 1963 óta tart fenn szoros viszonyt, amely révén 1995 óta szabadkereskedelmi egyezmény van érvényben a két fél között. Ennek a rendszernek a fenntartása stratégiai fontosággal bír a török külkapcsolatokban. A szorosabb integráció, valamint a jövőbeni török csatlakozás kérdése az Európai Unióba 1987-ben került megfogalmazásra, 2005-ben pedig elkezdődhettek a csatlakozási tárgyalások Ankara és Brüsszel között.

Az, hogy ténylegesen részévé válhat-e Törökország a nyugati integrációnak kérdéses, főként az EU-s álláspontok miatt.

2016-ban írták alá a migrációs megállapodást, amelyben a Görögországba illegálisan érkező migránsok törökországi elhelyezéséről állapodtak meg a felek, valamint az ehhez szükséges finanszírozás kérdéséről, amely összege 6 milliárd eurót tett ki, az uniós költségvetés terhére.

Magyarország és Törökország modernkori diplomáciai kapcsolata 1923-ban vette kezdetét, a centenárium céljából az idei és a jövő évben is számos kétoldalú kulturális együttműködés lát napvilágot.

Ezen túl a két ország közötti külkereskedelem értéke az elmúlt években tovább nőtt,  a Törökországból hazánkba érkező import évről évre magasabb: míg 2010-ben 581,8 millió USD értékben érkezett török áru hazánkba, addig 2015-re ez az összeg közel megduplázódott (1 001,50 millió USD), 2020-ra pedig elérte az 1 888,60 millió USD-t.

A teljes elemzés IDE KATTINTVA érhető el.