Szabadjára engedjük a fenevadat - legördült az első hazai gyártású Lynx a gyártószalagról 

Hírek2024. júl. 24.Kovács Dániel

Legördült az első hazai gyártású Lynx páncélos a zalaegerszegi Rheinmetall üzem gyártósoráról. Ezzel, bár a harcjármű német fejlesztésű, a magyarországi gyártás miatt a mai naptól kezdve "hazai termék" lett. Magyarország "lassan visszatér abba az osztályba, ahova tartozott, a profi ligába". A honi hadiipar már most is komoly, a nemzetközi színtéren is kimagasló teljesítményre képes- mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter az új Lynx átadásán.

“Nagy pillanat a mai. Az első hazai gyártású Lynx legördült a gyártószalagról és szolgálatra jelentkezik. Ez egy új és fontos állomása egy hosszú építkező programnak: a honi hadiipar újjáépítését célzó erőfeszítéseinknek” - hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf az első hazai gyártású Lynx átadásán Zalaegerszegen, 2024. július 24-én.

A honvédelmi miniszter úgy fogalmazott, “eddig a Lynxet, a magyar hiúzt, a négy fal között neveltük. Odabent megkapott mindent, ami az önálló életéhez kell. Ma szabadjára engedjük a fenevadat”.

A miniszter ünnepi beszédében figyelmeztetett, az ukrajnai háború megmutatta, hogy jól működő, önmagát minden időben és helyzetben ellátni képes hadiiparra minden országnak szüksége van, amely meg akarja védeni életmódját, szabadságát és demokráciáját.

Ugyanakkor a konfliktus újra bebizonyította azt is, hogy hadiipart – harckocsigyártó, lőszergyártó kapacitásokat – nem lehet rögtönözni. Egy feszített ütemű fejlesztési program megvalósításához is évek tervező és teremtő munkájára van szükség.

Jelzi a távolságot a 20. század és a 21. század között

„Az itt épített Gidránok, a különféle drónok a világ élvonalába tartoznak,a napokban átadják a várpalotai lőszergyárat is. Ezekkel és a jövőben megvalósuló projektekkel "a védelmi ipar elfoglalhatja helyét a magyar gazdaság motorjában nem egyszerűen csavarként, hanem hengerként”

- emlékeztetett a honvédelmi miniszter, aki azt sem rejtette véka alá, hogy ez a páncélozott gyalogsági harcjármű már egy másik univerzum a BTR-hez képest. Jelzi a távolságot a 20. század és a 21. század között.

A Lynx az aktív páncélvédettségének, nagyfokú mozgékonyságának és a modern technológiákat felvonultató fegyverzetének köszönhetően, egy modern harckocsival szemben is eséllyel kerül ki győztesként a lehetséges összecsapásból.

“Technikai paraméterei – amelyeket mostanra az egész ország ismer – arra predesztinálják, hogy hosszútávon segítse a gyalogság küzdelmét. Méltó és alkalmas része lesz – a Leopárdokkal és a Panzerhaubitzékkal, a Gidránokkal, a Vaskupolával, a Gripenekkel és a helikopterflottával – a hazánkat védelmező korszerű rendszernek”

- méltatta a harcjárművet Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

 Embert a vasra!

“A Lynx köré új, rendkívül elkötelezett honvédekből álló, önkéntes jelentkezés alapján létrejött hivatásos alakulatot toboroztunk. Felkészítésük nagy erőkkel folyik. Minden tiszteletet megérdemel az a szolgálat, amelyet csapataink a kiképzés során felmutattak. Elszántságuk, szakmai előmenetelük legjobb katonáink elismerését is kivívta”

- hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Ahogy arról a Növekedés.hu is beszámolt, külön kampány keretében toborozták a páncélosok legénységét, amelynek keretében emelt összegű, havi bruttó 737 ezer forintos illetménnyel és egyszerűsített belépési folyamattal várták a fiatalok jelentkezését az MH 30. Kinizsi Pál Páncélozott Gyalogdandárba.

Az "Embert a vasra!" kampány jelentős sikerét bizonyítja, hogy 2023 szeptember 11-én és 12-én több mint 500 újonc vonult be, elsősorban a Lynx harcjárművekkel felszerelt gyalogdandárhoz.

A katonák jelenleg is folyamatosan tanulják vezetni az új harcjárműveket, miközben kifejlesztik hozzájuk a harceljárásokat is, elvégre A Hiúz annyira újdonságnak számít, hogy ezekhez a járművekhez most alakítják ki a harcászati technikákat.

A LYNX KF41 gyártása és hadrendbe állítása 2024-ben folyamatosan zajlik. Jelenleg 13 példány áll a Magyar Honvédség rendelkezésre, a további, német gyártású eszközök átvétele folyamatos.