Új pályázat nyílik hazai cégek exporttevékenységének erősítésére

Hírek2021. dec. 16.Sz.A.

Hazai vállalatok külföldi piacra lépését támogató új pályázat nyílt Fit for Export néven másfél milliárd forintos kerettel - jelentette be a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) mai sajtótájékoztatóján.

Januártól már igénybe vehetőek a Fit for Export pályázat szolgáltatásai: a projekt uniós támogatással nyújt felkészítést a hazai kis- és középvállalkozásoknak a külpiacokon való megjelenéshez.

A 1,5 milliárd forintos keretösszegből 250 hazai vállalkozás kaphat képzést és megjelenési lehetőséget a nemzetközi felületeken

- jelentette be Szabó Kristóf, a HEPA vezérigazgatója.

A Fit for Export néven futó pályázatot az exportálni vágyó hazai cégek számára indítja a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, amely a hazai vállalatok külföldi megjelenésének és beruházás ösztönzés támogatja.

A hazai exporttevékenység 80 százaléka nagyvállalatok részéről jön, ezért a hazai exportstratégiában 2030-ig a kkv-k felzárkóztatásának javítása is fő cél

- mondta el Szabó Kristóf a Fit for Export program mai bemutatóján.

Kiemelte, hogy a magyar export sokkal kisebb mértékben csökkent tavaly, mint a GDP. Ezzel párhuzamosan az online fejlettség tekintetében legalább öt évet ugrottunk előre, ezzel együtt az értékesítéshez kapcsolódó fejlesztések iránya is megváltoztak.

A januárban nyíló új pályázattal kapcsolatban hangsúlyozta: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon (GINOP) belül kapnak lehetőséget hazai cégek, hogy növeljék a hozzáadott értéket és a külföldi megjelenésüket is támogassák.

Az online értékesítés irányába alakult át a kereskedelem, ebben kell segíteni a cégeket

- hangsúlyozta Szabó Kristóf.

Szabó Kristóf, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója beszél, mellette Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség mikro-, kis- és középvállalatok (kkv) exporttevékenységét segítő "Fit for Export" programjáról tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a HEPA székházában 2021. december 16-án. A januárban induló felkészítésre már lehet jelentkezni.
(MTI/Soós Lajos)

Hazánkban becslések szerint egyébként összes 25-30 ezer cég foglalkozik exporttal, ebben a kkv-k arányát azonban még növelni kellene - tette hozzá.

A HEPA jelenleg is 1000-1500 vállalatnak nyújt segítsége a külpiacokra lépésben, erről részletesebben Szabó Kristóffal készült interjúnkban olvashat.

300 millió az űrkutatási ágazat szereplőinek

A Fit for Export tartalmaz egy olyan részt is, amely az űriparral foglalkozó vállalatoknak szól 300 millió forintos kerettel, és Budapesten kívüli kkv-kra fókuszál a program - mondta el Ferencz Orsolya, űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztos.

- Már negyven hazai vállalat tevékenykedik az űrkutatás területén, számukra is megnyílt a HEPA januárban induló, de már most nyitott pályázata - tette hozzá.

Hangsúlyozta: az űripari szektoron kívülről is szeretnének bevonni vállalatokat, így például a a gépgyártás területéről is. A területről elmondta:

ez egy olyan elit klub, ahová nagyon nehéz bejutni, nagyon komoly előszűrő rendszerek vannak, ezen kívül költségigényes is a bejutás, de ha már benn vannak a piacon, biztosan érkeznek a megrendelések.

A program célja

  • a magyar űrstratégiában támogató képzések,
  • a nemzetközi kapcsolatok bővítése,
  • az űrtevékenységgel kapcsolatos tevékenységek kategorizálása, illetve
  • a komplex projekt menedzsmentben is segíteni a hazai kisebb vállalatokat is.
  • az Európai Űrügynökség meghirdetett pályázatain a hazai vállalatok részvételének segítése például mintapályázatok bemutatásával és a pályáztatási eljárások ismertetésével.

A miniszteri biztos kiemelte: eddig 9 bilaterális egyezményt kötöttek űrtevékenységekkel összefüggésben, és a V4-ek nemrég az űrprogramok összehangolására tettek vállalást.

A program sikeres megvalósításáért a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) és a Külgazdasági és Külügyminisztérium felel konzorciumként.

A pályázat előregisztrációs oldala az alábbi linken érhető el: https://exporterettseg.hepa.hu/index.php/hu/fitforexport