Újabb oltóanyag kapott engedélyt: a Johnson and Johnson vakcinát elég egyszer beadni

Hírek2021. feb. 25.Sz.A.

Az amerikai gyógyszerügynökség hatásosnak találta a Johnson and Johnson vállalat egydózisú vakcináját, amiből az Európai Bizottság 400 millió adagot rendelt. A vakcina európai engedélyeztetési eljárása február 16-án indult.

Az amerikai gyógyszerügynökség megerősítette, hogy a Johnson & Johnson egyadagos védőoltása hatásos és biztonságos. A vizsgálatok szerint a vakcina csökkenti a súlyos lefolyású megbetegedések kockázatát, és már 2 héttel a beadása után megfelelő immunválaszt vált ki a szervezetben - írja az Euronews.

A Johnson & Johnson február 16-án az Európai Gyógyszerügynökséghez is beadta engedélyeztetésre az oltóanyagát.

A vállalattal tavaly október elején szerződött le az Európai Bizottság 400 millió oltóanyag beszerzésére.

Az Európai Bizottság szerződése a Johnson & Johnson csoporthoz tartozó Janssen Pharmaceutical Companies egyik vállalatával, a Janssen Pharmaceutica NV-vel jött létre. Eszerint az uniós államok 200 millió adag vakcinát vásárolhatnak meg, és további 200 millió adag oltóanyag beszerzésére is lehetőségük nyílik.

A Johnson & Johnson oltóanyagában ártalmatlanított adenovírussal juttatják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe.

Az immunrendszer ezt követően idegen anyagként kezeli ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és a fehérvérsejtek csoportjához T-sejteket termel ellene. A vakcinában található adenovírus nem képes szaporodni, és nem okoz betegséget.

A Sanofi gyógyszeripari vállalat egyébként néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy segít a Johnson & Johnson amerikai gyógyszergyárnak is a koronavírus-elleni oltóanyaga gyártásában, amíg a saját vakcinája nem készül el. 

A tervek szerint a Sanofi a Johnson and Johnson oltóanyagának több fázisában is részt vesz 2021 harmadik negyedévétől. A francia vállalat a közép-franciaországi Lyon közelében található Marcy-l'Etoile-i üzemében fog flakonozni az amerikai vakcinából havonta mintegy 12 millió dózist.