6 kevésbé ismert állás, amivel nagyon jól lehet keresni – és öthöz a diploma sem feltétel

HR2019. szept. 10.Növekedés.hu

A következő kevésbé ismert szakmákhoz nem feltétlen kell egyetemi diploma, ráadásul hihetetlenül jól fizetnek érte, legalábbis Amerikában – a The Richest magazin összeállítása szerint.

1. Térképész

A térképészek bizonyos értelemben térképkészítők, de valójában ennél sokkal többet csinálnak. A Career Explorer szerint ők azok, akik elemzik a földrajzi adatokat, például a népsűrűséget és a demográfiai jellemzőket. Frissítik a meglévő térképeket is, hogy pontosabbak legyenek. Évente átlagosan körülbelül 61 ezer dollár fizetés jár érte.

2. Fejvadász

Itt most nem azokra a fejvadászokra gondolunk, akik közvetítő szerepet töltenek be az álláskeresők és a munkaadók között. Hanem azokra, akik szabadúszó vállalkozóként a megszökött bűnözőkre vadásznak. Ők főleg számítógépes kereséssel és telefonálással töltik az idejüket, hogy előkerítsék a szökevényt. Bár hordanak maguknál fegyvert, csak végső esetben használják. Az USA-ban elég jól lehet keresni ezzel a munkával, az átlagfizetés évente körülbelül 79 ezer dollár.

3. Hidrológus

A hidrológus a víztan, a hidrológia tudósa, kutatója. A szakma több részre oszlik: például van, akinek az a feladata, hogy határozza meg a talajvíz szennyeződésének természetét és mértékét, van, aki a felszín alatti vizeket keresi, sokan pedig a föld alatti és felszíni vizek eloszlását, keringését és fizikai tulajdonságait vizsgálják. Ahhoz, hogy valaki hidrológus lehessen, földtudományi, környezetvédelmi, építőmérnöki vagy környezetmérnöki végzettség szükséges. Amerikában a hidrológus medián éves fizetése átlagosan 79 ezer dollár. 

4. Reptéri hordár

A reptéri hordárok a repülőtereken segítik az utasokat. A feladataik közé tartozhat a poggyász szállítása, a táskák ellenőrzése, a repüléssel kapcsolatos kérdések megválaszolása vagy akár az éttermek ajánlása. Az átlagfizetésük körülbelül évi 80 ezer dollár, ám ez az összeg tovább emelkedhet, ha a borravalót is beleszámoljuk.

5. Tetthelytakarító

Az Egyesült Államokban törvényes munkának számít a bűnügyi helyszíneken történő takarítás, amit a helyszínelés után kell elvégezni. Ez a munkakör leginkább azoknak való, akik bírják is az ilyesmit, az ilyen takarítók dolga ugyanis, hogy speciális felszerelésekkel rendet rakjanak a tetthelyeken és baleseti helyszíneken. Általában speciális betanítással jár, a fizetés pedig évente körülbelül 80 ezer dollár körül mozog.

6. Etikus hacker

A hackelésért a legtöbb esetben börtönbüntetés jár, ám vannak olyan vállalatok, amelyek etikus hackereket keresnek annak érdekében, hogy megakadályozzák a rosszindulatú személyek esetleges jövőbeli támadásait. Az etikus hacker sebezhetőségeket keres. Bár ugyanazokat az eljárásokat alkalmazza, célja nem az, hogy károkat okozzon, hanem hogy a felfedezett hiányosságokkal segítséget nyújtson, hogy a cég ki tudja azokat javítani. Az etikus hacker átlagos éves fizetése 118 ezer dollár.