7 trükk, amivel felkelthetjük a hallgatóság figyelmét, ha prezentációt tartunk

HR2019. máj. 6.Növekedés.hu

A Toastmakers nemzetközi oktatási szervezet egyik tagja – akik célja, hogy segítsék fejlődni a tagok kommunikációs, nyilvános beszélői és vezetői készségeit – elárulja, melyek azok a trükkök, amelyekkel meg lehet ragadni a hallhatóság figyelmét, ha prezentációt tartunk.

Gordon Adams a Business Insidernek mesélt arról, hogy szerinte a legjobb előadások általában egy szimpla kérdéssel kezdődnek, amely bevonja a közönséget, és keretet ad a mondandónak, és nagyon körültekintően kell megválasztanunk, melyek azok a szavak, amelyeket a prezentáció elején mondunk. Elárulta továbbá, hogyan lehet könnyedén megragadni a hallhatóság figyelmét már az első perctől.

1. Elgondolkodtató kérdés

A legjobb prezentációk sokszor egy egyszerű kérdéssel kezdődnek, azért, mert egy jó kérdés azonnal megragadja a közönség figyelmét, emellett pedig keretet adhat a beszédnek. Adams például a következőkkel szokott nyitni: „Önök szerint melyik a világ legboldogabb országa?" vagy „Ön választotta a karrierjét, vagy az választotta önt?”

2. Idézet

Annak érdekében, hogy felkeltsük a hallgatóság figyelmét, érdemes lehet egy tiszteletben álló személytől idézni valamit, amit sokan hallhattak már. Például: Einstein egyszer kijelentette, hogy a képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás. Elmagyarázta, hogy a tudás elmondja, amit már tudunk a világról, de a képzelet azt mutatja meg, amit még nem fedeztünk fel. Ezután pedig folytassuk a beszédet egy személyes élménnyel, ami az idézethez köthető.

3. Meglepő tények

Egy meglepő tény ugyanolyan hatással lehet a közönségre, mint egy elgondolkodtató kérdés. Jó kezdés lehet a következő: A dohányzás több embert ölt meg, mint az első és a második világháború együttvéve. Ezután pedig rátérhetünk a közegészség javításának módjaira, és a megelőzés fontosságára.

4. Személyes történet

Az emberek általában szeretnek történeteket hallgatni, főleg, ha az valamilyen drámai eseményről szól és tényleg megtörtént. Például kezdhetjük azzal a prezentációt, hogy: soha nem hittem a szellemekben, egészen a közelmúltig, amikor egy 17. századi szállodában laktam, ahol állítólag kísértetek élnek. Ha rögtön egy érdekes történettel nyitunk, biztosak lehetünk benne, hogy mindenki figyelni fog ránk, főleg, ha a választott téma amúgy túl száraz és komoly.

5. Ez történt ma

A beszéd dátuma könnyen lehet egy történelmi esemény évfordulója vagy valamilyen világnap, például az első Holdra szállás, vagy egy híres személy születésnapja. Találjuk meg a módját annak, hogy a beszéd elején rögtön a jeles alkalomra utaljunk. 

6. Váratlan kezdés

Adams egyszer úgy kezdte az előadását, hogy „be kell vallanom valamit”. Elmondta, hogy egy olyan csoportba tartozik, amely kisebbségben van a világon és akiket bizonyos korokban és kultúrákban üldöztek, ő ugyanis balkezes. Ezzel a nyitással azonnal megnyerte az emberek figyelmét, egy pisszenést sem lehetett hallani. Innentől pedig már könnyen rátért a beszéd kulcspontjához, a társadalmi toleranciához.

7. Vizuális segédeszközök

Dananjaya Hettiarachchi a 2014-es Nyilvános Beszédek Világbajnokságának győztese például a következővel vonta magára az emberek figyelmét: kivett egy virágot a zsebéből, belélegezte az illatát, majd elkezdte a beszédét. A megfelelő vizuális segédeszköz metaforaként segít emlékezetessé tenni a beszédet.