8 tipp, hogy legyőzze az állásinterjú előtti félelmét

HR2018. ápr 11.Növekedés.hu

Ha jól felkészül az állásinterjúra, már fél siker. A másik fele a meggyőző fellépés lehet. A következő ötletekkel - ha a félelmét nem is tudja teljesen leküzdeni - felkészülhet a rosszabb forgatókönyvekre is, és csökkentheti a nagy nap előtt a szorongást.

1. „Egy hajóban evezünk”

Hasznosnak bizonyulhat, ha az interjú előtt emlékezteti magát, hogy a HR-es és ön is ugyanazon az oldalon áll, hiszen végső soron mindketten azt szeretnék, ha az interjú jól sikerülne.

2. Alaposan tanulmányozza a céget!

Készüljön fel a cégből és a megpályázott pozícióból annyira, amennyire csak lehet. Nézze át a vállalat weblapját, a marketing anyagokat, a termékeket, hogy minél több információhoz jusson a vállalat céljával és a vezetésével kapcsolatban.

3. Legyen kész válasza az általános kérdésekre!

Minden interjú során elhangzik néhány „kötelező” kérdés: (például: miért szeretne itt dolgozni?) Ezzel valójában arra akarnak rákérdezni, hogy mennyire motivált, eleget tud-e az adott cégről. Nyert ügyük van azoknak a pályázóknak, akik tisztában vannak a cég hátterével, küldetésével, nehézségeivel, és a megoldandó feladataival.

4. Térképezze fel a terepet!

Az interjú előtt érdemes időt szánni a fizikai környezet feltérképezésére. Figyelje meg, hogyan öltöznek a vállalatnál, hogyan lehet a legkönnyebben a recepcióhoz jutni, mennyi idő míg odaér az cég épületéhez, stb.

5. Tudja meg, milyen környezetben zajlik az interjú!

Előfordulhat, hogy az interjú során megérik, hogy ábrázolja az ötletét egy interaktív táblán vagy megkérhetik, hogy mutassa be a legfrissebb kutatások eredményeit. Célszerű előre felkészülni az ilyen helyzetre, érdeklődjön a HR munkatársnál, hogy milyen számítástechnikai erőforrások fognak a rendelkezésére állni.

6. Nézzen utána az interjúztatónak!

Ha lehetséges, derítse ki, hogy ki vezeti az interjút, majd kérdezze meg ismerőseit, szakmai kapcsolatait, hogy nem tudnak-e valamilyen plusz információval szolgálni a személlyel kapcsolatban. Milyen személyiség? Hogyan tud vele a legjobban kijönni? Van-e közös hobbijuk? Mi a végzettsége? Ezek a háttérinformációk mind segíthetnek a beszélgetés során.

7. Nem a tökéletesség a legfontosabb!

Említsen pár esetet, amikor elrontott egy korábbi céges feladatot, vagy kihívással szembesült, és sikerült megoldania egy problémát. A vállalatok nem tökéletes alkalmazottakat keresnek, hanem rugalmas munkatársakat, akik gyorsan tanulnak és képesek alkalmazkodni, és akire számíthatnak a nehéz pillanatokban.

8. Tényeket közöljön, ne büszkélkedjen!

Az olyan jelzők, mint például a „határozott”, „együttműködő”, „megbízható” nem sokat mondanak el önről, inkább öndicséretnek hatnak. Inkább konkrét esetekről meséljen, hagyja, hogy a tények magukért beszéljenek. ( Forrás: Entrepreneur)

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.