Ezért rontja a hatékonyságot az egyterű iroda

HR2019. ápr. 21.Növekedés.hu

A munkavégzés hatékonysága legalább 15 százalékkal csökken az egyterű irodáknál. Ausztrál kutatók megnézték, mi az oka ennek.

Az egyterű irodák világszerte egyre népszerűbbek, az Egyesült Államokban például az irodák 70 százaléka erre a koncepcióra épül, és csak kevesen térnek vissza az open office-ból a hagyományos típushoz.

Ausztrál kutatók felmérései szerint azonban a munkavégzés hatékonysága legalább 15 százalékkal csökken egy ilyen környezetben, az összpontosítás gondot jelenthet, ráadásul kétszer akkora az esély, hogy elkapunk valami betegséget a munkatársunktól. A legtöbbek számára tehát inkább hátrány az open office típusú munkavégzés, mintsem előny.

A legnagyobb hátrány a zaj

Az University of Sydney professzorai szerint a nyitott irodákban dolgozók közel fele elégedetlen a zaj miatt, míg a hagyományos irodákban dolgozók csupán 16 százaléka állította ugyanezt. A professzorok 14 szempont alapján mérték fel, hogy a különböző irodatípusokban mennyire elégedettek a dolgozók, beleértve a hőmérsékletet, a levegőminőségét és a hanghatásokat. A felmérésben a zárt irodák sokkal jobban teljesítettek, mint a nyitott terűek.

Nehezebb a figyelem összpontosítása

Hatékony munka leginkább zárt térben lehetséges a kutatók szerint. Az igazság ugyanis, hogy nehéz egyszerre több dologra egyszerre közel ugyanakkora mértékű figyelmet fordítani, és még a legkisebb zavaró tényező miatt is akár 20 percre elterelődhet a figyelem.

A nyitott terű irodák ráadásul még a memóriára is negatív hatással lehetnek. Ez különösen igaz az úgynevezett „hotdesking” típusú modern iroda esetében, amely a nyitott munkahelyi környezet egy változata: itt az emberek oda ülnek dolgozni, ahova csak akarnak.

Dr. Sally Augustin amerikai környezet-pszichológus, az ember és környezete közötti kapcsolatot vizsgálta, több vállalattal is együtt dolgozott annak érdekében, hogy egy olyan környezetet alakítsanak ki amely megfelelő a munkavállalók számára. Szerinte sokkal több információt lehet megjegyezni, amikor az alkalmazottak egyhelyben ülnek, ugyanis az új ötletek sokkal könnyebben újra előhívhatóak ugyanabban a térben, ahol megszülettek.

Nincs nagyobb együttműködés

De akkor miért pártolja mégis rengeteg cég ezt a fajta munkavégzést? Azon kívül, hogy kevesebb pénzbe kerül, sokan úgy gondolják, hogy az egyterű iroda növeli az együttműködést. A kutatások azonban erre is rácáfolnak: a tömeg inkább megnehezíti az ötletelést.

Sally Augustin szerint az emberek hajlamosabbak inkább a személyes dolgaikat megbeszélni egymással, mint a munkával kapcsolatos információkat.

A pszichológus álláspontja, hogy a legjobb eredményt akkor lehet elérni, ha a teljes figyelmet az adott tevékenységnek szentelik Ha túlságosan forgalmas az irodai környezet, a végső eredmény nem lesz olyan jó, mintha egy csendes helyen végzik ugyanazt a tevékenységet.

Bár vannak, akik számára előnyös ez a fajta munkavégzés, például akik ismétlődő feladatokat látnak el, vagy pályakezdők, de az olyan munkatípusok esetében, amelyek nagyfokú összpontosítást igényelnek, jobb a nyugodt, csendes és zárt munkakörnyezet.