Óriási a tét a világ második legnépesebb országának választásán

Elemzések2019. ápr. 21.Sz.A.

Az április második hetében kezdődő országgyűlési választásokon több héten át tartó szavazáson közel 900 millióan döntenek India új kormányáról.

Európában talán szokatlan, hogy nem egyetlen napon tartanak országos választásokat, nem úgy Indiában. A világ második legnépesebb államában öt évvel ezelőtt kilenc szakaszban voksolhattak a választásra jogosultak, hogy melyik pártnak a kezébe adják a kontinensnyi országnak a kormányrúdját. Az április második hetében kezdődő 2019-es országgyűlési választásokon hét szakaszban – április 11-én, 18-án, 23-án, 29-én, illetve május 6-án, 12-én és 19-én – dönthetnek az indiai polgárok, ki vezesse az országot a jövőben. Az eredményeket május 23-án hozzák nyilvánosságra.

A világ legnagyobb demokratikus választásán közel 900 millió voksoló járulhat az urnákhoz, mintegy 84 millióval többen, mint négy évvel ezelőtt.

A választás legnagyobb esélyese a jelenlegi kormánypárt, a hindu nacionalista Narendra Modi kormányfő vezette Bháratíja Dzsanata Párt (BJP), amely 241 képviselői helyet szerezhet az 543 tagú alsóházban, a többséghez azonban legalább 272-re lenne szüksége. Legalábbis ez áll a CVoter indiai közvéleménykutató-cég által 50 ezer ember bevonásával országszerte készített felmérésben.

Az elemzés szerint az országot a függeltlenség 1947-es megszerzése óta eltelt 75 év nagy részében vezető Indiai Nemzeti Kongresszus (INK) vezette ellenzéki tömörülés 141 mandátumot szerezhet.

Az elemzők szerint valószínűleg a Bháratíja Dzsanata Párt esélyeit növelheti a szomszédos Pakisztánnal való feszült viszony, amely február közepén kiéleződött az után, hogy egy öngyilkos merénylő robbantásos támadást hajtott végre egy félkatonai szervezet – az indiai rendőrség tartalékos ereje – ellen, megölve annak 40 tagját Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén.

A kontinensnyi ország hathetes választási procedúrája a TrendFM rádióban is szóba került, ahol Róma Ádám, a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány kutatója beszélt a közelgő indiai választásról és az országban zajló külpolitikai folyamatokról. 

A műsorban elhangzott, hogy egy évvel ezelőtt a BJP-nek újraválasztása eldöntöttnek tűnt, azonban tavaly december óta feljövőben az Indiai Nemzeti Kongresszus. Habár az indiai választásokban legtöbbször a belpolitikai kérdések a meghatározók, ennek ellenére az – elsősorban – Kína és Pakisztán által támasztott kihívások jelentős befolyásoló tényezők lehetnek, amit a 2019 elején zajló fejlemények jól demonstrálnak.

Modi megítélésében fontos szerepet játszik a vezető energikus és karizmatikus fellépése, de a többségi nacionalista ideológia megosztó fogadtatása is hangsúlyos tényező lehet.  

A választások szempontjából nagy súllyal esik majd latba a Modi-adminisztráció reformcsomagja, amely a szürkegazdaság visszaszorítását és a komplex adózási rendszer átláthatóbbá tételét célozta. Ezen kívül érdemes megemlíteni a “Make in India” kezdeményezést, amellyel az ország növelni szeretné a magasabb hozzáadott értékű indiai árucikkek előállítását, folytatva a kilencvenes évektől kezdődő gazdasági reformfolyamatokat. Ez azt mutatja, hogy Modit piac-barát politikusként választották meg öt évvel ezelőtt, hasonló gazdasági teljesítményt várva tőle, mint amit főminiszterként nyújtott Gudzsaráti  tagállamban. 

A választások során döntő lehet, mennyire vált érzékelhetővé India gazdasági növekedése a szegényebb társadalmi csoportokban, és mi lesz a reakciója az egyre növekvő számú munkanélküli fiatalnak, akik a munkahelyteremtés be nem váltott ígéretében bíztak.

Azonban a Kongresszus újjáéledése ellenére, ha nem is mindent eldöntő, de meghatározó szerepet játszhat a kampányfinanszírozási környezet, mivel a kormányzó párt összehasonlíthatatlanul nagyobb költségvetéssel rendelkezik a különböző formában nyújtható támogatásokon keresztül.  Végezetül a külpolitikai fejlemények is hatással lehetnek a választások kimenetelére, kiemelten a februári terrortámadás és az azt követő pakisztáni konfliktus tükrében, amelyet az összes párt igyekszik a maga javára fordítani a kampány során.

Az ide választás során kiderül, mennyire tartja India sikeresnek Modi politikáját, mivel hiába Narendra Modi az ország legismertebb és legnépszerűbb politikusa, az indiai belpolitika jellegzetességeiből adódóan – amely szerint előszeretettel váltják le a választók a hatalomban lévő pártot – az április 11-én kezdődő hat hétig tartó választás kimenetele már kevésbé tűnik egyértelműnek. Róma Ádám kutató az indiai választásokról szóló eredeti elemzése és infografikája itt olvasható.