Meglepő, hogy mely munkák teszik a legboldogabbá az egyes generációkat

HR2022. aug. 31.B.F.

A Glassdoor új felmérése azt vizsgálta, hogy az egyes generációk mely munkákkal a legelégedettebbek. A Z generáció például leginkább vállalati toborzóként szeret dolgozni, az X generációba tartozók három legkedveltebb munkaköre pedig mind vezetői pozíció.

A Glassdoor felmérése azt vizsgálta, hogy melyek azok a munkák, amelyekkel az egyes generációk a legelégedettebbek. A kutatást az Egyesült Államokban végezték, az értékelések egy ötfokú skálán történtek, ahol az 5-ös volt a legjobb értékelés.

A Z generációnál (az 1997-2012 között születetteknél) a legjobb eredményt a vállalati toborzó munkakör érte el: átlagosan 4,79 pontot kapott.

A Z generációs dolgozók azokkal a szerepekkel elégedettek a leginkább, amelyek lehetőséget biztosítanak számukra a vállalati kultúra alakítására és arra, hogy társadalmi hatás fejtsenek ki

– áll a jelentésben.

A vállalati kultúra kiemelt szerepet tölt be a nagy felmondási hullám (Great Resignation) idején, mivel sokan pont a mérgező munkahelyi kultúra miatt mondanak fel, és ez kiemelten jellemző a Z generáció tagjaira. Great Resignation elnevezéssel illették azt a trendet, amikor a nyugati országokban, Kínában és Indiában az alkalmazottak tömegesen mondtak fel, 2021 elejétől kezdve.

Összességében a Z generáció akkor a legelégedettebb, ha nagyrészt kreatív, nem műszaki jellegű munkakörökben dolgozik. A Z generációs alkalmazottak tíz legjobbra értékelt munkájából csak kettő származik műszaki területről, míg a nem Z generációs munkavállalóknál öt

– mondta el a jelentés szerzője.

A X generációtól (1965-1980 között születettek) a vezetői pozíciók kapták a legmagasabb értékelést – vezérigazgató (chief executive officer), az operatív vezérigazgató (chief operating officer) és az elnök (president).

A baby boom korosztály (1946-1964 között születettek) esetében is vezetői posztok érték el a legmagasabb értékelést, és itt is az elnök és a vezérigazgató posztok szerepeltek az élen.

A jelentés szerint az X generáció és a baby boomerek az olyan szerepkörökkel elégedettek leginkább, „amelyek több éves tapasztalatot, nagyobb felelősséget igényelnek és nagy hatással bírnak az egész üzletágra, ilyen például az elnöki és ügyvezetői pozíció".

Az Y generáció, vagy más néven millenniumi korosztálynál (1981-1996 között születettek) az ingatlanügynöki munka volt a nyerő, másodikként pedig itt is vállalati toborzó került fel a toplistára.