Négy dolog, amit semmiképp ne tegyünk egy online állásinterjú során

HR2020. szept. 28.Növekedés.hu

Phil Haynes az egyik legnépszerűbb videókonferenciás alkalmazásnál, a Zoom-nál dolgozik, a pandémia kezdete óta pedig több ezer jelöltet interjúztatott. Ő osztotta meg ötleteit, hogy mire kell figyelni, ha online folyik az állásinterjú.

Egy videóhívásnál alapszabály, hogy

olyan helyen történjen, ahol csend van, jó a WiFi, megfelelő a fény, a háttér pedig nem zavaró. A telefon le legyen némítva, és minden, amire szükség lehet - víz, papír, toll - elérhető közelségbe legyen. Ezenkívül a ruházat és a felhasználónév is az alkalomhoz illő legyen, és érdemes előbb csatlakozni a beszélgetéshez, különösen, ha ismeretlen platformon fog folyni.

De mire kell még az alapvető dolgokon kívül figyelni?

Fészkelődés és telefonozás

Figyeljünk arra, hogy ne izegjünk-mozogjunk a kamera előtt, és ne nézzünk folyamatosan a telefonunk kijelzőjére. Haynes szerint fontos tudatosítani magunkban, hogy a videóinterjú ugyanolyan interjú, mintha élőben zajlana. A testbeszédünkkel ilyenkor is fejezzük ki, hogy odafigyelünk a másikra: bólogassunk, ha szükséges, hajoljunk előre, hogy halljuk a másik mondandóját – olvasható a CNBC oldalán.

Szemkontaktus folyamatos megtörése

„Mindannyian hajlamosak vagyunk ilyenkor lefele nézni - magyarázza Haynes -, mert nem a kamerát, hanem a képernyőt nézzük. Még a Zoom vezetői is küzdenek néha ezzel.” A lényeg, hogy próbáljuk fenntartani a szemkontaktust, azaz nézzünk a kamerába, és kapcsoljuk ki a saját magunkat mutató videós részt, így nem fog arra tévedni a tekintetünk.

Ne látszódjon rajtunk, hogy aggódunk amiatt, amit úgysem tudunk befolyásolni

Minden álláskereső rémálma az ordító csecsemő vagy a kutyaugatás, de ezek még soha nem rontották le az esélyét egy jelentkezőnek sem. Március óta Haynes is sok olyan dolgot látott az online állásinterjúk során, amit normális esetben nem látna, ha ezek az irodában folynának. Arról is mesélt, hogy van egy toborzójuk Amszterdamban, aki például kétéves gyermekével az ölében interjúztat. A pandémia bizonyos szempontból őszintébbé, emberibbé tette az interjúkat.

Ne felejtsük el példákon keresztül bemutatni a képességeinket

Történt olyan az életünkben, amikor egy nagyobb kihívással kellett szembe néznünk, de furfangos módon sikerült megoldani azt? Találjuk meg a kapcsolatot ezeknél és a megpályázott munka között. Gondoljuk át még az interjú előtt, milyen kérdéseket tehetnek fel, szánjunk rá időt arra, hogy olyan válaszokkal készüljünk, amelyek megragadják az interjúztató figyelmét.