Felére esett vissza a hazai irodai kereslet

Ingatlan2021. feb. 12.Sz.A.
A rovat támogatója:

A 2019-es adatokhoz képest tavaly közel a felére csökkent az irodapiaci kereslet. Kivárás jellemzi a piacot, és elemzők szerint gyorsabb lehet a talpraállás most, mint a 2008-as válság után.

Az ingatlan egyike azoknak az iparágaknak, ahol meghatározó változásokat hozott az elmúlt év – mondta el Borbély Gábor a CBRE Hungary üzletfejlesztési és kutatási igazgatója a „Megbeszélés a Teams-en vagy a tárgyalóban… avagy az irodapiac tegnap, ma és holnap” című online rendezvényen, amit a Magyar Közgazdasági Társaság Ingatlanpiaci Szakosztálya rendezett.

Határozottan állítjuk, hogy az emberek vissza fognak térni az irodába

– emelte ki. Az irodapiacon jelenleg egy kivárás figyelhető meg. A bérbeadási oldalon a kereslet még nem tért vissza, sőt, nem is mutatja még a visszatérésnek az erejét. Erre számítottak is: a negyedik negyedév a szolgáltatószektorban és különösen az irodapiacon rendkívül gyenge volt.

Miért várható mégis, hogy az irodapiac vissza fog állni valamilyen szintű normalitásba?

  1. A legtöbb cég tavaly március közepén átállt a digitális működésre, ugyanakkor ez nem egy stratégiai működés. Operatíve sikerült menedzselni ezt az időszakot, de hogy stratégiailag hogyan tudjuk digitálisan folytatni, az már egy komolyabb kérdés.
  2. Jelenleg a „csak virtuális” üzletmenet nem hátrány, de ez meg fog változni.
  3. A HR nem működik online: a csapatépítés, kulturális integráció nem megy digitálisan.
  4. Most ki lehet maradni az irodai életből, de amint a szabályok megengedik, az irodai életnek óriási szerepe lesz. Tehát az irodai jelenlét fontosságát ne becsüljük alá.
  5. Az ember társas lény, jellemzően szeret más emberek fizikai közelében lenni.

Azzal kapcsolatban, hogy mely trendek határozzák meg az irodai igényeket, kifejtette, a rugalmas munkavégzés szerepe nőni fog. A legtöbb cég, azok is, ahol eddig nem volt az otthoni munkavégzésre mód, ott ez bekerül a munkakultúrába. Az, hogy otthonról, vagy távmunkából lehet dolgozni, ma már egy mainstream irodai kultúrává vált. Az otthoni munkavégzés támogatása várhatóan nőni fog – mondta el.

A talpraállás gyorsabb lesz, mint 10 évvel ezelőtt – emelte ki.

Jelenleg nem egy gazdasági fundamentumokból kiinduló ciklikus válsággal állunk szembe, hanem egy kívülálló okból, egy egészségügyi vészhelyzetből fakadó kínálati és keresleti sokkal kellett szembenéznünk 2020-ban.

A 2019-es adatokhoz képest 2020-ban 40-50 százalékos visszaesést láthatunk az irodapiaci keresletet illetően. A keresletet az új bérbeadás szintjével definiálják – mondta el.

Ha a COVID egy évtizeddel hamarabb jön, sokkal pusztítóbb lett volna a gazdaságra. A cégek tíz évig beszéltek a digitális átállásról, és megtették mindezt tíz nap alatt – emelte ki. Hozzátette,

beszélnünk kell a technológiáról, és használni azt, de ne feledjük, az üzlet továbbra is az emberi kapcsolatokra épül, ezért okos egyensúlyt kell kiépíteni.