Felfelé vagy lefelé viszi a hazai ingatlanárakat a háború?

Ingatlan2022. jún. 1.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Még mindig a bizonytalanság, kivárás, óvatosság a legmeghatározóbb tényező az eladó lakások piacán, de vannak már kedvező jelek - derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely kereslet és a kínálat májusi alakulását mutatja be.

  • Májusban felélénkült a lakáseladási kedv, az volt első idei hónap, amikor az előző évhez képest több eladó ingatlanhirdetést adtak fel a tulajdonosok és az ingatlanközvetítők. 
  • A bizonytalanság azonban továbbra is visszafogja a lakáspiacot, különösen a keresleti oldalon. Az eladó lakóingatlanok iránti kereslet ugyanis májusban áprilishoz képest 1 százalékkal, éves összevetésben 9 százalékkal csökkent.
  • A legújabb adatok szerint az ingatlanpiaci aktivitás az ország egyre nagyobb részét fedi le: májusban 11 százalékkal több településen kínáltak eladásra lakóingatlanokat, mint egy évvel korábban.

Májusban több mint 38 ezer eladó lakóingatlan jelent meg a kínálatban, ami 1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

Főként a Budapesten kívüli piac, azon belül is a községekben és a városokban bővült a friss kínálat. Előbbiekben 13 százalékkal, utóbbiakban 9 százalékkal volt magasabb a feladott hirdetések száma, mint tavaly májusban. A megyei jogú városok pedig a kínálat szempontjából stagnálással zárták a hónapot. Budapest ugyan 7 százalékos csökkenést könyvelhetett el tavaly májushoz képest, ugyanakkor a fővárosban feladott hirdetések száma a 2022 áprilisi szintet 4 százalékkal múlta felül.

Kedvező továbbá, hogy a lakáspiaci aktivitás egyre nagyobb területet fed le.

Az ingatlan.com elemzése szerint ugyanis a májusban feladott ingatlanhirdetéseknek összesen 1762 település ad otthont, ami 11 százalékos növekedést jelent éves szinten. Az idei év első öt hónapjában pedig 2500 településen jelent meg friss eladó lakóingatlan, ami 4 százalékos növekedésnek felel meg.

A vevők továbbra is bizonytalanok

Az elmúlt hónapban 290 ezer érdeklődés történt az eladó lakóingatlanok iránt. Az egy eladásra kínált lakóingatlan-hirdetésre vetített érdeklődések száma éves szinten azonban 9 százalékkal mérséklődött.

“Havi szinten minimális csökkenésről beszélhetünk, de éves szinten még nem kapaszkodott vissza a kereslet. Ennek továbbra is a bizonytalanság az oka, amelyben a korábbi hónapokban ismert tényezők kapják a főszerepet. A gyorsuló infláció, az emelkedő kamatkörnyezet, továbbá a háborús hatás elbizonytalanítja a vevőket.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com szakértője.

Összességében pozitív jelként értelmezhető az eladási kedv élénkülése a lakáspiacon. Az ingatlan.com szakértői szerint a kínálat további bővülésére mindenképp szükség lesz ahhoz, hogy a kereslet is fel tudjon zárkózni a következő időszakban.