Hazánk is megérezheti, hogy még nincs vége a német bajoknak

Hírek2019. feb 17.F. K.

Továbbra is kiábrándítóan teljesít a német gazdaság, ami már a magyar növekedési kilátásokra is hatással lehet. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője nem tartja kizártnak, hogy akár 5,5 százalékkal is nőhetett volna tavaly a hazai GDP, ha a német ipar nem indul meg a lejtőn az utolsó negyedévben.

Épphogy elkerülte a technikai recessziót 2018-ban a német gazdaság: a tavaly december végével záródott három hónapban “csak” stagnált a negyedévvel korábbihoz képest, amikor viszont 0,2 százalékkal zsugorodott a bruttó hazai termék (GDP). Az elemzők korábban egy kicsit jobbra, negyedéves összevetésben 0,1 százalékos gazdasági bővülésre számítottak az utolsó negyedévben. – Ám azok után, hogy a német ipar novemberben és decemberben is kirívóan rossz teljesítményt – havi összevetésben 1,3 és 0,4 százalékos visszaesést – produkált, tulajdonképpen kész csoda, hogy az utolsó három hónapban nem csúszott recesszióba a világ negyedik legnagyobb gazdasága – mondta a Növekedés.hu-nak Suppan Gergely.

A német statisztikai hivatal (Destatis) nem végleges adatai szerint a második féléves gyenge teljesítmény miatt

az elmúlt esztendő egészét tekintve mindössze 1,4 százalékos volt a német gazdasági növekedés,

ami az utóbbi öt év legkisebb bővülését jelenti. Korábban, azaz 2017-ben és 2016-ban egyaránt 2,2 százalékkal bővült a GDP. Ezzel még nincs vége a lesújtó híreknek: az elemzők által vártnál nagyobb mértékben, 1,6 százalékkal csökkentek decemberben a német gyáripari megrendelések az előző hónaphoz viszonyítva, ami újabb jele annak, hogy gyengül a legnagyobb euróövezeti gazdaság teljesítménye. Ez különösen kiábrándító adat azok után, hogy elemzők 0,3 százalékos emelkedést vártak a novemberi 0,2 százalékos visszaesés után.

Mindez már fékező hatással lehet a magyar gazdaság idei teljesítményére is, hiszen hazánk ezer szállal kötődik a német autóiparhoz, legjelentősebb külkereskedelmi partnerünk is Németország, amellyel a hazai import és export több mint negyedét bonyolítjuk, emellett a legjelentősebb befektetőnk is. – Ugyanakkor felvetődik a gondolat:

ha nem lassul le a tavalyi második félévben Európa illetve a német gazdaság, akkor lehet, hogy nem 4,8, hanem 5,5 százalék körül alakul a 2018-as magyar növekedés

– vélekedett a szakértő.

Az exportorientált német gazdaságot több tényező is hátráltatta. Mindenekelőtt a németek legfontosabb exportpartnere, a kínai gazdaság sem muzsikál olyan fényesen az utóbbi időben, miközben még nem tudni, mi lesz az amerikai-kínai kereskedelmi háború végkimenetele. A brexit miatt is növekszik a bizonytalanság, de olyan átmeneti tényezők is hatással voltak a gazdasági teljesítményre, mint a folyók alacsony vízállása, ami visszafogta a szállításokat. Tavaly ősztől pedig az is komoly gondot okozott, hogy a német autógyáraknak át kellett állniuk az új környezetvédelmi előírások teljesítésére.

A tavaly gyászos második félév még most is érzékelteti hatását, de Suppan Gergely szerint  az év második felére már magához tér a német gazdaság.

A fundamentális alapok ugyanis nem támasztanak alá tartós, széles bázisú recessziót.

Sokat javíthat a helyzeten, ha a német állam elkezd költekezni, hogy felpörgesse a fogyasztást. Erre most még bőven van mozgástér: a német büdzsé az elmúlt öt évben folyamatosan pluszban volt, tavaly már történelmi csúcsot, 1,7 százalékos GDP-arányos többletet értek el. Mindenesetre így is jelentősen rontotta a német gazdaság növekedésére adott előrejelzését a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Országos Szövetsége (DIHK): prognózisa szerint az Európai Unió legnagyobb gazdasága a korábban várt 1,7 százalék helyett 0,9 százalékkal bővülhet 2019-ben.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.