Forint, részvények, kötvényhozamok – mit hozhat 2021?

Interjú2021. márc. 5.Harsányi Péter

A magyar gazdaság 5-5,5 százalékkal növekedhet az idén, amennyiben az újranyitás a második negyedév elejétől megtörténik - mondta a növekedés.hu-nak Bánfi Attila. Az OTP Global Markets ügyvezető igazgatója szerint az idei évben az átlagosnál komolyabb profitnövekedés várható a globális részvénypiacokon, ami erős hátszelet teremt a részvény típusú befektetések számára. A tőke az érték alapú papírok felé mozdulhat el, így az alapanyagokat előállító vállalatok és az egészségügyi részvények teljesíthetnek jobban. Hozzátette, az idei évben 345 és 370 forint között mozoghat az euró/forint árfolyam, azaz gyakorlatilag megállhat a forint leértékelődése.

Milyen előnyökkel jár az ügyfelek számára a tőkepiaci és a privát banki szolgáltatások összevonása?

A potenciális szinergia hatások kiaknázása miatt logikus lépés a tőkepiaci és a privát banki tevékenységek szervezeti közelítése. Ezzel számos termék és szolgáltatás közvetlenül válik elérhetővé ügyfeleink számára.

Az újonnan megalapított eszköz-elemzési területnek és a felfrissített befektetési-tanácsadási folyamatnak köszönhetően a piaci változásokra gyorsabban és proaktívan tudunk reagálni.

Nem utolsó sorban az ügyfélportfoliók is egyedibbé tehetők. A csoportszintű integráció biztosítja, hogy a különböző országok helyi specialitásaihoz igazítva harmonizáljuk a befektetés-szolgáltatási tevékenységet.

Mekkora vagyont kezel a privát banki terület, illetve mennyi ügyféllel rendelkeznek?

Az OTP Bank teljes magyarországi privát banki ügyfélállománya jelenleg közel 23 ezer fő, a hitelintézet által kezelt hazai vagyon pedig nagyságrendileg 2300 milliárd forint. Csoportszinten pedig jelenleg 72 ezer privát banki ügyfelünk van, míg a kezelt vagyon eléri a 8,3 milliárd eurót.

Milyen befektetési szolgáltatásokra van most a legnagyobb igény az ügyfeleik részéről?

Az egyedi papírok, egyedi részvények iránti érdeklődés nőtt az elmúlt időszakban, erre reagálva a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően elérhetővé tesszük az OTP Global Markets ügyfeleinek a részvény-brokerage szolgáltatást, és az USA részvény desket.

Azt is tapasztaljuk, hogy az elmúlt év eseményei, a szélsőséges piaci mozgások, a jegybanki intézkedések miatt újra és újra előkerülő inflációs félelmek vagy akár a Robinhood- és GameStop-mániák kapcsán megnőtt az igény a befektetési tanácsadásra. Ezt a szolgáltatást tanácsadóink és üzletkötőink segítségével akár egyedi papírokra és derivatív termékekre is biztosítani tudjuk ügyfeleink számára.

Lassan két év távlatában mekkora kihívást jelent a Magyar Állampapír Plusz?

A kedvező tulajdonságai miatt várhatóan fontos eleme marad az ügyfélportfolióknak. Ugyanakkor, ha ügyfeleink az alternatív eszközök hozamát is figyelembe veszik a termékválasztásukkor vagy devizában is szeretnék vagyonukat reálértéken tartani, akkor az elmúlt év tőkepiaci történései, az infláció szintje, a reáleszközök árának emelkedése, valamint a forint gyengülése is segítik a MÁP Pluszon túlmutató ügyfélportfoliók kialakítását.

Nehezebb-e napjainkban bővíteni az ügyfélbázist és a kezelt vagyont? A koronavírus mennyiben írja felül a szokásos üzletmenetet?

A pandémia kapcsán elsődleges prioritásunk kollégáink és ügyfeleink egészségének megőrzése. Azt tapasztaljuk, hogy a digitális megoldások iránti igény ugrásszerűen nőtt, ugyanakkor a személyre szabott tanácsadás felértékelődik.

Bankunk iránt ügyfeleink bizalma és lojalitása erős, ami válsághelyzetekben a tapasztalatok szerint fokozódik is, így 2021-re piaci átlagot meghaladó bővülést várunk.

Melyek a legfontosabb digitális újításaik?

Fontos látni, hogy nagyon komoly digitalizációs kihívás előtt áll a vagyonkezelési privát banki piac, látjuk az ázsiai, amerikai példákat. Az OTP Bank eddig is élén járt a digitális megoldásokban. Jelenleg is több fejlesztésünk van folyamatban, amelyekkel biztosíthatjuk ügyfeleink számára a biztonságos, kényelmes és gyors bankolást.

Az online megoldásokkal kapcsolatos igényt erősíti, hogy az utóbbi években belépett a privát banki piacra egy tehetős, fiatalabb réteg, akik számára az eddigi platformok nem voltak igazán megfelelőek, hiszen fontos számukra, hogy kényelmesen, gördülékenyen és gyorsan intézhessék az ügyeiket. Ezért is dolgozunk azon, hogy minél több online csatornán tegyük elérhetővé befektetési szolgáltatásainkat is.

Mely nemzetközi piacokban és mely szektorokban lát jelenleg nagyobb emelkedési potenciált?

Az idei évben a ciklikus gazdasági fordulatnak köszönhetően az átlagosnál komolyabb profitnövekedés várható a globális részvénypiacokon, ami erős hátszelet teremt a részvény típusú befektetések számára.

Az értékeltségi szintek azonban magasan vannak, a hosszú kötvénypiaci hozamok tempósan emelkednek, ráadásul a befektetői hangulat is túl optimistának tűnik bizonyos esetekben, ami nem szokott jó előjel lenni. Éppen ezért nagyon fontos lesz válogatni az egyes régiók és szektorok között.

Azt gondoljuk, hogy az emelkedő kötvénypiaci hozamok egyfajta átrendeződéshez vezethetnek a részvénypiacon belül. Az eddig közkedvelt, de meglehetősen drágává váló növekedési részvények helyett a tőke egyre inkább a még komfortos árazással bíró, úgynevezett value részvények irányába mozdulhat. A gazdasági növekedési fordulat a ciklikus részvényeket is támogathatja.

Emiatt a technológiai részvényekkel kapcsolatban semleges állásponton vagyunk, miközben az alapanyagokat előállító vállalatokat és az egészségügyi részvényeket kedveljük.

Azt is gondoljuk, hogy a ciklikus növekedési fordulat a nyersanyagok malmára is hajthatja majd a vizet. Esetükben ráadásul egy igen jó fedezeti eszközzel állunk szemben az egyre élesedő inflációs kockázatok ellen.

Mekkora gazdasági növekedést várnak az idén Magyarországon? Mennyire lehet gyors a kilábalás?

A kilábalás gyorsasága nagyon erősen függ attól, hogy mikor érheti el az ország az átoltottság azon szintjét, amely mellett lehetővé válik a gazdaság teljes újranyitása. Minél inkább kitolódik ez az időpont, az annál inkább növeli a tartós gazdasági hatások kialakulásának kockázatát és csökkenti az idei növekedési kilátásokat.

Alappályánkban azzal számolunk, hogy az idei növekedés 5-5,5 százalék között alakulhat, azzal a feltevéssel, hogy az újranyitás a második negyedév elejétől megtörténik.

Az elmúlt napok fejleményei és a veszélyhelyzet május végéig történő meghosszabbítása miatt az alappálya várakozásunkkal kapcsolatban erősek a lefelé mutató kockázatok, de még egy pesszimista forgatókönyv esetén is elérheti az idei GDP növekedés a 3 százalékot. A koronavírus válság nagyon speciális válság. Úgy véljük 2023 végén már nem lesz érdemben alacsonyabb a gazdasági teljesítmény, mint amivel a járvány előtt számoltunk.

Meglátása szerint hogyan teljesíthet a hazai részvénypiac az elkövetkezendő két évben?

A korábban már említett rotációs folyamatokhoz nyúlnék vissza a kérdés megválaszolásához. Az amerikai részvénypiacon nagyobb arányban képviseltetik magukat a növekedési részvények.

A feltörekvő piacokon vagy ezen belül kifejezetten a kelet-közép-európai részvénypiacon az alacsonyabb értékeltségű, stabil eredménytermelésű és alapvetően ciklikusabb kitettségű vállalatok súlya nagyobb.

Vagyis, ha várakozásaink helyesnek bizonyulnak, úgy az előttünk álló időszak tőkemozgásai kedvezhetnek majd a régiós részvénypiacoknak és ezen keresztül természetesen a magyarnak is. Mindezek mellett azt is látni kell, hogy a régiós részvénypiacok igen komoly értékeltségi diszkonton forognak a világ más részeihez képest, miközben a ciklikus növekedési fordulat természetesen az itteni vállalatok profitnövekedését is segíteni fogja.

Ebből a magyar részvénypiac egésze is sokat profitálhat majd, a nagyrészvényeinkről ugyanis általánosságban elmondható, hogy jó minőségű, stabil eredménytermeléssel bíró vállalatok, kedvező növekedési vagy épp osztalékkilátások mellett.

Meddig maradhatnak velünk az alacsony hazai kötvénypiaci hozamok? Mekkora lehet idén az infláció?

2020 első felében a fejlett és számos feltörekvő piacon is korábban nem látott mélységbe estek a hozamok az állampapír és a vállalati kötvénypiacokon.

Mindez a covid válság miatti mély recesszió, a jegybanki kamatcsökkentések és az állampapír-vásárlási programok eredménye.

A dollár hozamok viszont már 2020 második felében emelkedésnek indultak. 2021 elejétől ez a folyamat felgyorsult és elérte az európai és a hazai kötvénypiacot is. A folyamat mögött az húzódik, hogy a működő vakcinák elérhetővé válásával belátható időn belül újra-nyithatnak a gazdaságok, azaz egy gyors növekedési periódus következhet. Ráadásul a befektetők egyre jobban aggódnak az inflációs kockázatok miatt.

A költségvetési hiányok magasak, a nyersanyagárak emelkednek, a háztartások megtakarításai gyorsan bővülnek. A nyitást követően erős kereslet szabadulhat rá olyan szektorokra, ahol a kínálat igencsak szűkös lesz az elbocsátások miatt, ami gyors áremelkedést generálhat.

Így nem csoda, ha a 2021-es év első két hónapja már a hozamok emelkedéséről szólt a fejlett és a hazai kötvénypiacokon is. Az emelkedést rövidtávon még megállíthatja az új vírustörzsek terjedése miatti újabb hullám, valamint a jegybankok várható közbeavatkozása is.

Mit várnak emellett a hazai monetáris politikától?

A monetáris politika a még recesszióban lévő gazdaság és a magas államadósságok miatt mindenképpen szeretné alacsonyan tartani a rövid és a hosszú hozamokat is, minél hosszabb ideig. Az első szóbeli jegybankári intervenciókra február végén már sor került az eurózónában és az USA-ban is, amit az eszközvásárlási programok növelése követhet.

Azonban az egyértelmű, hogy a hosszú hozamok emelkedése hamarosan folytatódik majd.

Ezt a kilábalás és az infláció függvényében a nagygazdaságokban várhatóan 2023-ban, erős inflációs nyomás esetén elébb követhet az eszközvásárlási programok leépítése és a rövid kamatok emelése. Kérdés, hogy Magyarországon várhat-e eddig az MNB.

A hazai infláció ugyanis korántsem annyira alacsony.

A maginflációs mutatók jelenleg is cél feletti inflációt tükröznek, a következő hónapokban pedig az olajárak és a jövedéki adóemelések miatt 4 százalék fölé is felkúszhat az infláció.

Bár ezen a jegybank még átnézhet, de ha a gazdaság újraindítását erős, vagy esetleg tartós inflációs nyomás kíséri, akkor a jegybank előbb kényszerülhet kamatemelésre.

A piac mindenesetre már elkezdte beárazni a szigorúbb kamatpolitikát. Az állampapír-görbe a jelenlegi 75 bázispontos egyhetes betéti kamatnál 75-100 bázisponttal magasabbat áraz 2022-re.

Véleményük szerint milyen szinteken mozoghat az euró/forint devizapár árfolyama a nyári hónapokban és az év végén?

Alapvetően arra számítunk, hogy az euró-forint árfolyam egy széles sávban, 345 és 370 között ingadozhat majd az idén, azaz a 2020-as leértékelődést egy oldalazó mozgás követi majd.

Éven belül a gazdaságok újranyitása környékén jelentkezhet felértékelődési nyomás, akkor várhatóan ennek a sávnak az erősebb szélén mozoghat majd a forint. Viszont az év vége felé, amikor tovább erősödhetnek a globális inflációs aggodalmak, már jelentkezhet gyengülés. Várakozásaink szerint ezt a mintát a szokásos, negyedév végi mérlegzárásokkor jelentkező leértékelődés színesíti majd.