Az idei szúnyogszezon nem tekinthető tipikusnak

Interjú2020. júl. 10.H.A.

Június végére szinte az egész országban sokkal több lett a szúnyog mint korábban. Budapesten olyan helyeken is megjelentek tömegével a szúnyogok, ahol eddig az nem volt jellemző. Az irtás zajlik, az időjárás változásával együtt ennek eredménye is jobban érzékelhető lesz - mondta el a növekedés.hu-nak Fekete Gábor, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a szúnyoggyérítéseket végző Szerocor Konzorcium vezetője.

Több-e idén a szúnyog Budapesten és vidéken, mint máskor szokott lenni? Köze van esetleg ennek az időjáráshoz?

Az idei szúnyogszezon nem tekinthető tipikusnak.A rendkívül száraz tavaszi időjárás miatt június elejéig alig volt tapasztalható szúnyogártalom. A folyók vízállása is alacsony volt, így az ártereken sem alakultak ki a csípőszúnyog lárvák számára megfelelő vizes élőhelyek. Május második felében fordult esősre az időjárás, egyre több helyen maradtak meg pocsolyák, árkokban vízmegállások és egyéb, mikrotenyészőhelyek.

A lárvák ellen létezik ugyan megfelelő készítmény, azonban a rendkívül elaprózott kisvizek szervezett kezelése szinte lehetetlen, ez a módszer főként a jól ismert állandó, vagy rendszeres vízborítottságú területeken hatékony. Ennek következménye, hogy június végére szinte az egész országban jelentőssé vált a szúnyogártalom.

Jól érzékelik a Budapestiek, hogy olyan helyen is van szúnyog, ahol eddig nem volt? Mi ennek az oka?

Igen.

Budapesten a szúnyogirtás a góckezelésekre épül, azaz a leginkább fertőzött területeken történik meg a lárvagyérítés, majd a vizes élőhelyek térségében a kifejlett szúnyogok elleni védekezés.Tekintve, hogy pocsolyák, kerti vízmegállások szinte az egész fővárosban előfordulnak, eltérő mennyiségben ugyan, de az egész területen találkozhatunk szúnyogokkal.

Mi alapján mérik, hogy szükség van-e szúnyoggyérítésre vagy nincs?

Az ismert jelentősebb lárvatenyészőhelyeken hálózással vizsgálják a szakemberek a lárvaszámot, fejlettségi állapotukat. Ezen kívül úgynevezett csípésszámlálással állapítható meg a kifejlett szúnyogok okozta ártalom mértéke, továbbá néhány helyen CO2 csapdával is vizsgálják a jelenlétüket. Utóbbi inkább gyűjtésre, az egyes fajok elterjedésének vizsgálatára szolgál, helyzetfelmérésre a csípésszámlálás ugyan kevésbé pontos, de gyorsabb, egyszerűbb módszer.

Az EU döntése, amellyel bizonyos írtó anyagokat betiltott, oka lehet a sok szúnyognak?

A légi kijuttatásra használható, kifejlett szúnyogok elleni készítmények engedélyét vonták vissza az EU hatóanyag felülvizsgálati programja miatt. Új engedélyt légi technológiára várhatóan már nem adnak ki, esetleg járványügyi indokból eseti jelleggel, a közegészségügyi hatóság biztosíthat lehetőséget az alkalmazásra. Lárvairtás továbbra is történhet légi módszerekkel, amennyiben földről a terület nem elérhető.

A kifejlett szúnyogok ellen jelenleg alkalmazható földi eljárások hatékonysága a legtöbb helyen megfelelő. Lakóövezetekben a jó lebegő- és terjedőképességű készítmények eredményesen alkalmazhatóak.

Jelen helyzetben a lakosság a szúnyogok folyamatos utánpótlása miatt érzi kevéssé eredményesnek a kezeléseket.A készítmények csak a területen aktuálisan tartózkodó szúnyogokat pusztítják el, így lárvák folyamatos kelése, illetve a nem kezelt területekről való viszonylag gyors betelepülés okoz újabb ártalmat. Amint a csapadékvizek felszáradnak, csökken az utánpótlás, így a gyérítés eredménye jobbal érzékelhetővé válik.

Volt-e korábban is biológiai írtás?

Igen, a Balaton térségében az 1980-as években kezdték meg az alkalmazását, de sok más területen és Budapesten is évtizedes múltja van a baktériumkészítmények használatának.

Önök mivel végzik?

Lárvagyérítés és kifejlett szúnyogok elleni védekezés egyaránt zajlik az országos szúnyoggyérítési programban.

Mi igaz abból a hírből, hogy a fecskék még nincsenek itt, mert kémiai úton ki vannak irtva a szúnyogok és nincs elég táplálékuk?

Tévedés, a fecskék számára a szúnyogok egyáltalán nem jelentenek érdemi táplálékot. A rovarevő madarak jellemzően jóval nagyobb rovarokat fogyasztanak, legyeket, szöcskéket, stb. Ráadásul a szúnyogok rendkívül gyorsan, nagy tömegben képesek megjelenni, máskor pedig alig találkozunk velük. Ennek következtében a természetes ellenségeik csak erősen korlátozott mértékben tudják befolyásolni a szúnyogok egyedszámát.

Érik-e ezért Önöket bírálatok az állatvédők által?

Leginkább lakossági megkeresések érkeznek a katasztrófavédelemhez a környezetükért aggódó polgároktól. Ezeket igyekeznek megválaszolni, bemutatni, hogy a jelenlegi készítmények és technológiák ha nem is tökéletesek, sokkal kevesebb mellékhatással bírnak, mint az akár csak a 2000-es évek elején használtak.

A mostani kezeléseknek áldozatul esik persze valamennyi más rovar is, de korántsem okoz tömeges pusztulást, a méhek érintettsége pedig kizárt.

Mit javasol magánemberként, hova menjünk nyaralni, ahol kevesebb szúnyog lesz idén nyáron?

Bízom benne, hogy rövid időn belül mindenhol javulni fog a helyzet.

A közelmúltban a Balaton és a Velencei-tó térségében elvégzett kezelésekről számos pozitív visszajelzést kaptunk, a Tisza-tónál pedig a napokban kerül sor gyérítésre.