Jön a szélsebes internet itthon is - a filmek streamingelése innentől csúcs minőségben is egyszerű lesz

Interjú2024. máj. 8.D.J.

A 4iG Csoport áprilisban a kelet-közép-európai régióban elsőként mutatta be a 6 GHz-es frekvencián működő 5.5G technológiát, amely roppant nagy mobilhálózati sebességet tesz lehetővé. Az új technológia miféle lehetőségeket rejt? Mit nyernek vele a cégek és mit az egyéni felhasználók? Többek közt erről is beszélgettünk Zarándy Pállal, a 4iG Csoport Mobil és 5G Stratégiai igazgatójával.

A vállalatok mire készülhetnek: hogyan tudják majd a 6 GHz-t illetve az 5.5G-t hasznosítani?

Az áprilisban bemutatott demó során két csúcstechnológia találkozott egymással: a 6 GHz-es frekvenciasáv, valamint az 5.5G. A 6 GHz-es sáv a már meglévő bázisállomásokon is telepíthető a hálózati kapacitás ugrásszerű bővítésére, a 3,5 GHz-es lefedettséghez igazodva, új bázisállomások telepítése nélkül.

A 6 GHz-es frekvencián működő 5.5G technológia által kínált sebességgel a vállalati felhasználás területén a technológiának köszönhetően új korszakba léphetnek az IoT, Ipar 4.0 megoldások és a felhőalkalmazások.

Emiatt kiemelten fontosak a téma kapcsán induló kutatások, amelyek segítségével kiismerhetjük, hogy merre fejlődik ez a technológia, mely területeken tudjuk a legjobban kihasználni.

Akkor az újfajta felhasználási területek kapcsán még sejtéseik sincsenek?

Azok azért vannak. Nyilván használható lesz majd a 3D alkalmazásoknál, a virtuális valóság megoldásoknál, vagy épp az ipari területen, mondjuk a gyárakban alkalmazott robotok automatizálásánál. Az 5G felhasználás terén már most is vannak ilyen példák Magyarországon. Azt látjuk, hogy a különféle alkalmazásoknak egyre inkább szüksége lesz a megbízható adatkapcsolatokra. Az 5G pedig ezt is tudja biztosítani.

Ha most eltekintünk az új felhasználási területektől: akkor is azt látjuk, hogy az egyéni felhasználók például a netes videókat, vagy a streamingelt filmeket egyre jobb minőségben akarják nézni. Ez pedig egyre nagyobb adatmennyiséget generál a hálózatunkon.

Hogy az igényeknek megfeleljünk, a kapacitást kétféleképpen tudjuk növelni. Egyrészt lehet új bázis állomásokat építeni. De ezek sokba kerülnek és környezetvédelmi szempontból sem a legelőnyösebb. A másik út, hogy újabb frekvenciákkal és technológiákkal bővítjük a kapacitásunkat, mint például a 6 GHz-es frekvenciasáv, amely lehetővé teszi, hogy új bázisállomás lokációk telepítése nélkül bővítsük a kapacitásunkat.

Alapvetően ez a fő csapásirány, ami számunkra roppant fontos: hiába van most még elegendő frekvenciánk és egy jó tervünk arra, hogy a következő öt-hat évben kiszolgáljuk a felhasználóinkat, kell legyen egy víziónk arról, hogy mi lesz 8-10 vagy akár 15 év múlva.

Említette, hogy az 5.5G-nél még odébb van a széleskörű bevezetés. Hogy kalkulálnak: mennyit kell még várni?

Sok külső tényezőtől is függ az elterjedés gyorsasága. Kérdés, hogy például mikor jelennek meg nagy számban azok az okostelefonok és egyéb készülékek, amelyek támogatják az 5.5G-t, ahogy azon is sok múlik, hogy miként fog alakulni az árazásuk.

Ami nekünk fontos, hogy közelről és alaposan megismerjük ezt a ma még gyerekcipőben járó technológiát, pont azért, hogy amikor elkezd nőni a jelentősége, időben tudjunk lépni.

Montenegróban és Albániában is jelen vannak. Mik a tapasztalatok: a felhasználók adatéhsége mennyire gyorsan növekszik ebben a két országban?

Montenegró és Albánia egyformán fontos turista desztináció. Nyaranta, amikor sokan veszik célba ezt a két országot, különösen nagy növekedést látunk: évről évre szinte duplázódik az adatforgalom.