Megúszta az államcsődöt Venezuela, de óriási árat fizetett érte 

Interjú2022. jún. 6.Szabó Anna

Venezuela ugyan elkerülte a totális csődöt azzal, hogy hivatalos fizetőeszköznek ismerte el a dollárt az országban, illetve hogy az orosz-ukrán háborúnak köszönhetően emelkedett a nemzetközi piacokon a kőolaj ára. Becslések szerint az orosz hitelállomány húszmilliárd, a kínai pedig 30-35 milliárd dollár lehet – elemezte a Növekedés.hu számára Nagy Sándor Gyula, a Corvinus Egyetem docense a venezuelai helyzetet.

Mennyiben változott a helyzet Venezuelában az elmúlt időszakban? Milyen a gazdasági helyzet az országban?

Az utóbbi években jellemző inflációt sikerült letörni. A bolivár, a nemzeti valuta látványosan meggyengült, így hat nullát levágtak a végéről. Végül azzal sikerült jelentősen lassítani a pénzromlás ütemét, hogy a dollárt is hivatalos fizetőeszköznek ismerték el. A válság még mindig tart, továbbra is gyenge a gazdaság, az idegenforgalom gyakorlatilag megszűnt, az olajbevételek pedig csak annak köszönhetően növedtek, hogy jelentősen emelkedett a kőolaj ára a nemzetközi piacon. A korábban jellemző évi hatszázezer hordós kitermelés a múlt év végén nyolcszázezer hordóra emelkedett, majd százezer hordóval visszaesett. A tíz évvel ezelőtti három millió hordós kitermeléshez képest azonban a mostani termelés kifejezetten alacsony. 

Hogyan úszta meg a csődöt az ország?

Ennek több oka van. Egyrészt ötmillió ember elhagyta az országot, másrészt a dollár bevezetése jelentett segítséget, harmadrészt pedig drágábban tudják értékesíteni az olajat a nemzetközi árak emelkedésének köszönhetően. Ez persze nem jelenti azt, hogy jobban élnének az emberek. Demokratikus eszközökkel nem lehet Nicolás Maduró elnököt megdönteni, a tüntetések és egyéb megmozdulások pedig hatástalanok.

Venezuela GDP-változása (milliárd dollár/év)

Venezuela GDP-változása (milliárd dollár/év)

Javult az amerikai-venezuelai viszony?

Az Egyesült Államok ugyan mutatott némi hajlandóságot a szankciók enyhítésére, ha Maduro elnök komolyabban tárgyal az ellenzékkel, de látványos változásra mostanáig nem került sor. Erre válaszul a venezuelai elnök bejelentette, hogy Mexikóban majd folytatják a tárgyalásokat, de mostanáig erre nem került sor. Nem hivatalos információk szerint a hírre Amerika egyetlen apró gesztust tett, nevezetesen a Chevronnak a venezuelai vállalatokkal fenntartott kapcsolatot engedélyező, és egyébként június elsején lejárt dokumentum hatályát meghosszabbították. Még az is előfordulhat, hogy az amerikai vállalat mostanáig blokkolt egyéb kérvényeit is engedélyezik. 

Venezuela államadóssága a GDP-hez arányában (%)

Venezuela államadóssága a GDP-hez arányában (%)

Az a célja az Egyesült Államoknak, hogy a lehető legtöbb olaj kerüljön Venezuelából a világpiacra, vagy inkább hogy csökkentsék az oroszok befolyást?

Talán mindkettő, de rövid távon egyik sem reális elképzelés. A venezuelai-orosz kapcsolat az elmúlt évtizedben olyan mélységűvé vált, hogy nem tudják kirúgni az oroszokat az országból. Az oroszok jelentős nagyságú hitelekkel segítették az országot, amelyeket készpénz híján olajjal törleszt Venezuela.

A dél-amerikai ország olajtermelése pedig olyan kis részét jelenti a nemzetközi olajpiacnak, hogy nem lenne számottevő hatással a kitermelt mennyiségre és az árakra sem, ha mondjuk 15-20 százalékkal növelné a kitermelt mennyiséget. Arra pedig esély sincs, hogy a régi szintre, három millió hordóra emelnék a kitermelést, hiszen annak költségvonzata mintegy 80-100 milliárd dollárt emésztene fel, ennek befektetését pedig az Egyesült Államok nem kockáztatja meg, hiszen Maduro diktatúráját, viselkedését és szavahihetőségét már jól kiismerték.

Mekkora Venezuela kitettsége a folyamatosan terjeszkedő Kínának?

A kínaiak felé még nagyobb a kitettsége az országnak, mint az oroszok felé. Kína nem közvetlenül, hanem állami tulajdonú bankokon, vállalatokon keresztül nyújt finanszírozást az országnak. Becslések szerint az orosz hitelállomány húszmilliárd, a kínai pedig 30-35 milliárd dollár lehet. A kínai hiteleket ugyanúgy olajban törleszi Venezuela, mint Oroszország esetében. 

Infrastrukturális beruházásokat nem finanszíroznak a kínaiak?

Nem jellemző, ahogy a világ más területein sem nagyon. Kizárólag olyan infrastruktúrára költenek, amelyre ahhoz van szükség, hogy az olajmezőkről a bányákból a kikötőbe juthasson a kőolaj vagy a nyersanyag.

Milyen változás várható az amerikai-venezuelai kapcsolatokban az orosz-ukrán háború következtében?

Miután az már kiderült, hogy Maduro sok mindent ígért már, amit aztán nem tartott be, kérdéses hogy az amerikaiak dollár tízmilliárdok befektetésével megpróbálják-e kiszorítani az országból az oroszokat, kihasználva a háború okozta felfordulást. Ennek az esélye azért nem túl nagy.