Siemens-vezér: a problémák nem oldódnak meg hamarosan

Interjú2022. máj. 19.Végh Zsófia

A Siemens is érzi a háború hatásait: a járvány idején megnőtt szállítási és határidők már biztosan nem állnak helyre nyáron, mondta a Növekedés.hu-nak Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója. A háború hatásra a biztonság és kiszámíthatóság jelentősége nő, és fontosabbá válik mint a „jó ár”, mondta a vezető.

Hogyan hat a háború a Siemens működésére?

A cég néhány napja bejelentette, hogy kilép az orosz piacról. Ahogy Roland Busch, a vállalat elnök-vezérigazgatója fogalmazott, az ipari tevékenység leállításáról szóló döntést nehéz volt meghozni a munkatársak és a hosszú távú ügyfélkapcsolatok miatt egy olyan ország vonatkozásában, ahol a vállalat 170 éve aktív.

Fő prioritásunk az ukrán munkatársak biztonsága volt, folyamatosan támogatjuk őket. A háború kirobbanása óta a cég humanitárius segítséget nyújt és több mint 10 millió euróval támogatta a rászorulókat. A Siemens elítélte a háborút, és támogatta a szankciókat, minden szállítást és új üzleti tevékenységet leállított Oroszországba, Fehér-Oroszországba. Az ukrajnai irodáink zárva tartanak.

Mennyire érintik a vállalatot az ellátási láncban tapasztalt fennakadások?

A szállítási idő, ami a világjárvány hatására megjelent alapanyag- és ebből fakadó alkatrészhiány miatt nőtt, nem csökkent – pedig  év elején abban bíztam, hogy ezek a határidők nyárra normalizálódnak.

Átalakulnak a megszokott logisztikai láncok, a biztonság, a kiszámíthatóság fontosabbá vált, mint a „jó” ár.

A nemzetközi logisztikai láncok nagyobb fokú rugalmasságát a hazai üzemek is fokozatosan lekövetik, a flexibilisebb gyártás felé mozdulnak el, melynek eszköze a minél nagyobb arányú ipari digitalizáció.

Milyen mértékben terjed itthon az automatizáció?

A folyamat durván 2010 körül mozdult meg, egyre több ipari vállalat érdeklődött a hatékonyabb munkavégzés iránt. A fordulatot a koronavírus-járvány során éltebe lépett korlátozások hozták meg, ettől kezdve szinte nem találkoztunk olyan céggel, amely ne lett volna nyitott olyan, már régebb óta meglévő megoldásra, mint a távolból történő gyártásfelügyelet, a robotizáció.

Az automatizációval a feladatkörök összetétele is változik. A karbantartás, a hibaelhárítás jelentősége nagyobb, mint az állandó jelenlétet igénylő munkáké.

A termékek, gyártósor tervezéséhez több munkaerőre van szükség, ám az üzemeltetéshez kevesebb is elegendő.

A mérnökök mellett jóval több specialistára van igény. Mivel gépeink/rendszereink távolról is elérhetők, aki felügyeli őket, bárhol ülhet a világban, meg tudja mondani, hogy egy érzékelőt kell kicserélni, vagy egy szoftvert kell módosítani. Ez a negyedik ipari forradalom egyik nagy vívmánya.

Automatizáció terén ügyfeleink körülbelül 30%-át teszik ki a nagyvállalatok, ezt a szegmenst igyekszünk közvetlenül kiszolgálni. A kis- és közepes magyar vállalatok, egyfős cégek ellátását partnerhálózatunkon keresztül biztosítjuk.

Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója

Mivel foglalkozik a Siemens ma?

Magyarországon a cég több vállalaton keresztül, négy üzletágban van jelen. Ezek az infrastruktúra, az ipar, a közösségi közlekedés és az egészségügy.

Az okosinfrastruktúra magába foglalja az energia az erőműtől a fogyasztóig történő eljuttatását, a hálózatirányításban alkalmazott szoftverek, elosztóberendezések fejlesztését, valamint e-jármű-töltési infrastruktúráját valamint okosépületek megvalósítását. Az ipar területéhez tartozik minden olyan technológia, ami az automatizálás, az emberi munka és gép összehangolásáról szól, azaz az ipar 4.0. Ezzel a két területtel, valamint kutatás-fejlesztéssel, illetve a Siemens AG általános képviseletével foglalkozik a Siemens Zrt.

Mi az, ami megkülönbözteti a hasonló területen működő cégektől?

Mivel portfóliónk széles, és sokféle versenytárs vesz minket körül, nehéz olyan területet találni, ahol csak mi lennénk jelen. Van olyan versenytársunk, amely tíz éve még nem létezett.

A Siemens világszinten a tíz legnagyobb IT-cég közé tartozik. Komoly szoftverháttérrel rendelkezünk; a tervezéstől a karbantartáson át a megvalósításig és az oktatásig számos területen jelen vagyunk.

Nagy előnyünk a sok kisebb szereplővel szemben, hogy a termékeket/technológiát, amelyet például egy gyár megrendel, nemcsak megtervezzük, megvalósítjuk, hanem szimuláljuk is (pl. melegedés, törésteszt), valós környezet helyett szoftveren, ami jelentősen csökkenti a költségeket.

Az adott rendszert virtuálisan üzembe helyezzük, hogy amikor a valós üzembe helyezésre kerül sor, az első gombnyomásra minden működjön. A digitális és valós világok együttes alkalmazása egyedi a piacon.

Idén lesz 175 éves a nemzetközi és 135 éves a hazai cég. Ha visszanézek a történelmünkre és az ebből fakadó útra, azt látni, hogy mindig a modernizáció, a változás hajtotta és hajtja előre a Siemenst.