Novemberben kétszer annyi halott volt Lengyelországban mint tavaly

MAG2020. dec. 23.Zeöld Zsombor

A COVID-19 lengyelországi terjedésével párhuzamosan az Egyesült Államok egyik legelkötelezettebb európai támogatójának számító országban Kína aktív diplomáciai- és közösségi médiakampányba kezdett annak érdekében, hogy mihamarabb tudja mitigálni azt a (diplomáciai) kárt, amivel Peking szembesült az általa elhallgatott vagy visszatartott információk, illetve a WHO-ra kifejtett nyomásgyakorlás miatt. A lengyel kormány ezt követően, hasonlóan másokhoz, nagy mennyiségű orvosi eszköz beszerzésébe kezdett, azonban erre árnyék vetült. 2020 nyarán ugyanis kiderült, Łukasz Szumowski egészségügyi miniszter korrupuciógyanús ügyletekbe keveredett, melynek következményeként 2020 augusztusában lemondott. (Az ügyek közül kiemelkedett az, amikor a miniszter fiútestvének síoktatóként dolgozó közeli barátja később használhatatlannak bizonyult orvosi maszkokat szerzett be, melyért az egészségügyi minisztérium nagyon magas árat – ötmillió złoty-t, kb négyszázmillió forintot fizetett – az ügyet a lengyel Központi Korrupcióellenes Iroda is vizsgálja).

Lengyelországban a világjárvány második hulláma 2020. szeptember végén kezdődött, a körülbelül 36 millió lakosú országban először ekkor lépte át a napi új esetszám az ezres határt. A napi új esetszám november elejére már meghaladta a 27 ezret, s november 24-én az eddigi legmagasabb napi értéket (több mint 32 ezret) érve el. Azóta az új esetek száma csökken, azonban így is megvan annak az esélye, hogy a lengyel egészségügyi rendszer eléri teljesítőképessége határát.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020 novemberében kétszer annyian haltak meg, mint egy évvel korábban.

A vírus elleni védekezésnek társadalmi, illetve kulturális „ára” is volt. Mateusz Morawiecki miniszterelnök október végén jelentette be, hogy Mindenszentekkor és Halottak Napján a temetők zárva tartanak (a belföldi utazások ebben az időszakban hagyományosan meg szoktak emelkedni az országban).

A legutolsó szigorításról a múlt héten adott tájékoztatást Adam Niedzielski egészségügyi miniszter: december végétől 2021. január közepéig bezárnak a sípályák, a szálláshelyek, illetve a bevásárlóközpontok üzletei (a gyógyszertárak illetve élelmiszer- és illatszerboltok kivételével).

Az intézkedés jó eséllyel padlóra küldheti a lengyel belföldi téli turizmust – ennek fényében nem meglepő, hogy Jarosław Gowin miniszterelnök-helyettes a bejelentést követően röviddel arról beszélt, hogy 2021-ben fogják megérezni a járvány gazdasági hatását. A politikus arról is beszélt, hogy újabb 40 milliárd złoty-t (kb. 320 milliárd forint) fognak a lezárások által érintett vállalkozásoknak folyósítani, s hogy a kormány az érintett szektorok állandó kiadásainak 70%-át kívánja átvállalni.

A gyorsan elfogadott mentőcsomag eredményeként december 19-étől lehet kérni a pénzügyi mentőövet: kb. 240 ezer, maximum 9 főt foglalkoztató kis- és középvállalkozás folyamodhat maximum 5000 złoty-ért (kb. 400000 forint), amennyiben idén októberben vagy novemberben minimum 40%-os bevételkiesést tapasztaltak a tavalyi év azonos időszakával összevetve.

A vállalkozók előtt álló egyéb lehetőségek között szerepel például

  • járulékfizetés alóli mentesség kérése (ez érinti pl. a társadalombiztosítási, egészségbiztosítási, illetve különböző munkáltatói járulékokat), illetve
  • a munkahely-megtartás elősegítése érdekében maximum 2000 PLN (kb. 160000 forint), legtovább három hónapig igényelhető kiegészítő támogatás kérése, amennyiben a munkavállaló keresete nem éri el a kérelem benyújtását megelőző hónap havi átlagbérének 300%-át.

A támogatás odaítélésének előfeltétele, hogy 2020. szeptember 30-val bezárólag az igénylő gazdasági tevékenységet végzett, a támogatott tevékenységek körében a gasztronómiát, filmet, fotót, edzőtermeket és rekreációt, esküvő-szervezést, oktatást találjuk.

Az állami mentőcsomag főbb tételei között szerepel 7,5 milliárd PLN az egészségügy támogatására, 30 milliárd złoty a munkahely-védelemre, illetve 74,2 milliárd a vállalkozások finanszírozására. A támogatáskérések beadási határideje 2021. január-február, így az említett intézkedések hatása nagy valószínűséggel a következő negyed-félévben fog jelentkezni.

Mindezek mellett a lengyel ipart más is érzékenyen érintette az elmúlt két hétben: december közepén az Európai Bíróság jóváhagyta a rituális vágás tilalmát. Sajtóhírek alapján az EU legnagyobb baromfihús-exportőrének számító ország 2019-ben 1,4 millió tonna baromfihúst exportált 12,6 milliárd złoty értékben (körülbelül ezer milliárd forint) – ebből 855 ezer tonna (58%) volt a rituális vágás eredményeként előállított, mely értéke fenti összeg 40%-ra rúgott.

A gazdasági lépések mellett Lengyelország abban is bízhat, hogy a 2021 első negyedévében elkezdődő oltás sikeres lesz. A kormány 2,4 milliárd PLN (több, mint 190 milliárd forint) értékben összesen 62 millió adag oltóanyagot kötött le az összes nagyobb nyugati gyártótól (Astra Zeneca – 16 millió; Janssen Pharmaceutica NV – 16,98 millió; Pfizer/BioNTech – 16,74 millió; CureVac – 5,65 millió;  Moderna – 6,69 millió adag), papíron legalábbis teljesítve Donald Trump és Andrzej Duda köztársasági elnök idén nyári megállapodását, miszerint lengyel állampolgárok is hozzájuthatnak az USA-ban kifejlesztett oltóanyaghoz.

A szerző Lengyelország szakértő.