Merkely Béla: senki se várjon a "kedvenc" vakcinára, az a legjobb oltóanyag, ami elérhető

Egészség2021. feb. 19.H. É.

Bármelyik itthon elérhető Covid-oltás jobb választás, mint kitenni magunkat a koronavírus-fertőzés kockázatának, ami még azoknál a fiataloknál is súlyos szövődményekkel járhat, akik egyébként tünetmentesen átestek a betegségen – állították egybehangzóan neves orvosprofesszorok egy péntek esti online fórumon.

Határozottan és egyértelműen a koronavírus elleni oltás mellett kampányoltak a KOVIDők nevű ismeretetterjesztő csatorna péntek esti vendégei: Merkely Béla kardiológus, a Semmelweis Egyetem rektora és Kardiológiai Központjának igazgatója, Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának vezetője, és Szekanecz Zoltán belgyógyász, immunológus, reumatológus, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára.

Annak a véleményüknek adtak hangot, hogy mindegyik engedélyezett oltóanyag jó, nem érdemes és nem is indokol közülük válogatni, mint Merkely Béla fogalmazott: az a legjobb vakcina, ami éppen van. Nem egy kedvenc vakcinára kell várni, hanem azt kell kérni, ami rendelkezésre áll. Hozzátette: téves gondolat, hogy átesni a betegségen nagyobb védettséget ad, mint az oltás, méréseik szerint az utóbbi esetben 100-szoros az antitest szintje a beoltottaknál.

Ha nem érjük el a nyájimmunitást, akkor nem csak locsolkodni nem fogunk menni, de karácsonykor sem lehetünk együtt a családunkkal – tette hozzá Szekanecz Zoltán,

aki kiemelte: a közhiedelemmel ellentében nem a vakcinák, hanem a koronavírus-fertőzés okoz autoimmun-betegséget. Jakab Ferenc ezt azzal egészítette ki, hogy a krónikus betegeknél a kezelőorvosnak egyedileg kell mérlegelnie, hogy az adott beteg az aktuális állapotának ismeretében oltható-e és ha igen, melyik vakcinával.

A Covid-19 amúgy is egy nagyon alattomos kór, mint Merkely Béla jelezte: jóllehet valóban az idősebbeknél okoz súlyosabb megbetegedést, és ott jellemzőbb a fatális végkimenetel, szívgyógyászként látja, hogy a kései szövődmények a fiatalabb korosztálynál is komolyak.

A Városmajori klinika ambulanciáján megforduló betegek felénél a fertőzés következtében fellépő szívproblémákat diagnosztizálnak, főleg a fiataloknál, akik egyébként nem veszik komolyan a fertőzést, mert könnyen átvészelik. A professzor úgy becsüli: százezres nagyságrendben vannak az országban olyanok, akik valamilyen poszt-Covid megbetegedésben szenvednek.

Jakab Ferenc felhívta a figyelmet, hogy miután az új koronavírus-variánsok 70 százalékkal gyorsabban terjednek, mint az eddig ismert változatok, csak idő kérdése, mikor kapja el az, aki nincs beoltva. Aki oltott, annak akkor is lesz valamilyen szintű védettsége a megbetegedés ellen, ha a vírus folyamatosan mutálódik.

Mint mondta: „rettentően ravasz kis jószág ez”, a mutációkkal biztosítja, hogy önmagát meg tudja sokszorozni, ám ha az oltással ennek gátat szabunk, akkor erre nem lesz lehetősége.
A pécsi virológus professzor megismételte: az oltásokkal számtalan betegséget le tudtunk győzni, nincs mitől félni, csak általuk tudunk visszatérni a normális élethez, és ér véget ez az agyrém.