Súlyos árat fizethet, ha ezekről a weboldalakról vásárol 

Medicina2021. jún. 5.H. É.
A rovat támogatója:

Több mint 80 olyan weboldalt tart nyilván jelenleg az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, amelyek egészségügyi szempontból kockázatos, illegális gyógyszereket árusítanak, illetve népszerűsítenek.

Potencianövelők, dopping- és fogyasztószerek, rákellenesnek hirdetett gyógyszerek és sok egyéb illegális, sőt az egészség szempontjából kifejezetten veszélyes készítmény is megrendelhető már a világhálón. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) folyamatosan monitorozza a webet, és listát is készít a kockázatos oldalakról.

A legutóbb frissített lista már több mint 80 weboldalt nevesít.

Ezek közül több is árul például Viagrát vagy a Kamagrát, amelyek csak orvosi felügyelet mellett szedhetők biztonsággal, mert akár hirtelen szívmegállást is okozhat.

Még nagyobb veszélynek teszi ki magát, aki teljesen ismeretlen készítményt vásárol. Mondjuk olyat, amelyik a fizikai erő növelésére, a fáradtság leküzdésére és a koncentrálóképesség fokozására szolgáló anabolikus szteroidot, amiben az OGYÉI szakemberei akár halálos mérgezéshez is vezető, festékekben és gyomirtókban használatos alapanyagot mutattak ki.

Sok portál él vissza azzal, hogy a súlyosan beteg emberek mindent hajlandók kipróbálni a gyógyulásért. A jobbik eset, ha valójában hatástalan gyógynövényeket adnak el nekik, a rosszabbik, amikor veszélyes összetevőjű termékeknek tulajdonítanak csodálatos gyógyító hatást.

Az előbbi csoportba tartozik például a daganatellenes szerként kínált B17 vitamin, valamint a Vitamin C injekció Rotexmedica. Több vizsgálat sem tudta bizonyítani a készítmények rák elleni hatását, mindezek ellenére sarlatánok jelenleg is alkalmazzák azokat.

Ennél is durvább, hogy ezüskolloidot ajánlanak belső használatra súlyos betegségek leküzdésére, miközben alkalmazása olyan mellékhatásokkal járhat, mint a mérgezés, valamint bőr-, neurológiai, vese- és emésztőrendszeri elváltozások.

A gyógyszerhatóságnak egyébként lehetősége van a veszélyes weboldalakat blokkolni, és sok esetben él is ezzel a lehetőséggel,

de – mint Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője a növekedés.hu-nak adott interjúban elmondta – fontos lenne az eddiginél is szigorúbb fellépés az ilyen weboldalak működtetőivel szemben.