Indul a harc az EU strukturális alapokért

Pályázatok2019. feb. 26.Növekedés.hu

Két hét múlva kezdődnek meg azok a tárgyalások, amely témája az EU  2021-27-es időszakra tervezett regionális fejlesztési alapjainak felosztása, illetve azok felhasználási céljai.

Az első tagország, amellyel a megbeszélések elkezdődnek, a Cseh Köztársaság lesz, olvasható a radio.cz hírportálon.

A következő hét éves időszakra a Brexit miatt kevesebb pénzügyi forrás áll rendelkezésre; megszerzésükért kemény verseny várható az EU tagállamok között.

A Hospodarské Noviny pénzügyi napilap szerint a Cseh Köztársaság ebben az időszakban valamivel több, mint 20 milliárd eurót hívhat le. A cseh kormány már elkészített egy, az ország legfontosabb hosszú távú célkitűzéseit tartalmazó keret-tervet.

A pénzt a nagyobb hozzáadott értékre alapozott, versenyképesebb gazdaság kiépítésére kívánja felhasználni.

Támogatja a kutatást és az innovációt, a digitalizációt. Csökkenteni kívánja az ország külföldi beruházásoktól való függőségét, kibővíteni az infrastruktúrát és javítani a vidéki térségek életminőségét. További fontos cél az oktatás javítása és az elérhető árú szociális lakhatás biztosítása.

A Cseh Köztársaság 2007 és 2017 között több, mint 26 milliárd eurót kapott az EU strukturális alapjaiból. A megvalósított projektek száma meghaladta a 70 ezret.

A közösségi ágazatban végrehajtott fejlesztések, így az új iskolák és infrastrukturális programok több, mint fele EU-forrásokból készült el. A Prága-Brno autópálya felújítási költségeinek például 80 százalékát az uniós strukturális alapok finanszírozták.

A következő, 2021-27 közötti hét éves időszakban az ország 13 százalékkal kevesebb forrást kap, mint az előző hét év során és egy évvel rövidebb időn belül kell benyújtania projektjeit az Európai Bizottságnak. Tekintettel arra, hogy az EU strukturális alapok célja a térségi aránytalanságok csökkentése, a támogatás zömét Európa szegényebb körzetei kapják, és számos cseh térség már nem jogosult ilyen források igénybevételére.

Az elmúlt években az országot a regionális projektek hibás lebonyolítása és rossz hatékonyságú finanszírozása miatt folyamatos bírálatok érték.

Most minden eddiginél alaposabban fel kell készülni, hogy az ország ne csak a források elosztása során tudja megvédeni érdekeit, hanem felhasználási céljainak igazolása tekintetében is.