Vállalkozások figyelem! Újjászerveződik az innovációs pályázati rendszer

Pályázatok2019. feb 19.F. K.

A vállalati hatékonyság és versenyképesség növelését célzó innovációs és K+F projektekre helyezi a hangsúlyt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az új hazai pályázatok kiírásánál – nyilatkozta a Növekedés.hu-nak Andorka Miklós, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. stratégiai igazgatója. A megújuló kutatás-fejlesztési és innovációs pályázati rendszerrel kapcsolatos javaslatokat országos konzultációsorozaton vitatják meg.

A munkaerőhiány valamint a világpiaci kihívások – mint például a robotika és az informatika szédületes fejlődése – új feladatok elé állítják a magyar vállalatokat is.

Az NKFIH is újragombolja a kabátot, és átalakítja a hazai kutatás-fejlesztés és innováció (KFI) pályázati rendszerét.

A hivatal eddig – hazai forrásból – évente nagyjából 80 milliárd forintos támogatást nyújtott ilyen célokra, többségében vállalkozásoknak. – Minden bizonnyal idén is több tízmilliárd forintot szán a KFI-re, ebben nem várható lényeges változás. Az újabb pályázati felhívások tervezetéből azonban komoly hangsúlyeltolódás rajzolódik ki – mondta portálunknak Andorka Miklós. Úgy látja,

a hivatal a jövőben inkább a piacvezérelt módon megvalósuló vállalati innovációs projektek támogatására fókuszál.

A cél ugyanis a vállalkozások versenyképességének erősítése, piacképes termékek és szolgáltatások fejlesztése révén. Vagyis a kutatás-fejlesztésben (K+F) és az innovációban is egyre inkább az lesz a szempont, hogy annak végeredménye a gazdaságban hasznosuljon, amit jó iránynak tart a szakértő. Mint hozzátette,

a korábbi pályázatoknál az elvárások nem mindig tudtak igazodni a piaci realitásokhoz.

Az NKFI Hivatal ebben a hónapban Országos Innovációs Fórumot is indított, hogy megismertesse terveit a helyi és térségi vállalkozásokkal, szakmai szervezetekkel. Andorka Miklós szerint ez hiánypótló kezdeményezés, amire eddig nem volt példa, és mindenképpen üdvözlendő, hogy meghallgatják és bevonják a piaci szereplőket is az új rendszer kialakításába.

A rendezvénysorozat keretében néhány felhívás irányvonala körvonalazódni látszik, melyek közül négy jelentős terület vonatkozik a vállalkozásokra. Az első a KKV Start Innováció nevet viseli, amely kifejezetten mikro, kis- és középvállalkozások számára lesz elérhető, 10-20 millió forintos vissza nem térítendő támogatás mellett. Ezt egyébként olyan kkv-k igényelhetik majd, amelyek korábban nem részesültek KFI támogatásban.

A Piacvezérelt KFI projektre a kis- és középvállalkozások, a nagyvállalatok, valamint konzorciumi partnerként a felsőoktatási intézmények jelentkezhetnek, az igényelhető támogatás összege 50 és 700 millió forint között mozog majd. Ennél a felhívásnál lényeges szempont, hogy a támogatások minimum 80 százaléka a vállalkozásokhoz kell, hogy kerüljön.

A Nyílt Innováció című felhívás a nagyvállalatokat, és konzorciumi partnerként a kkv-kat célozza, a vissza nem térítendő támogatási összeg 10-150 millió forint lehet. Ebbe a projektbe csak szolgáltatásnyújtóként lehet bevonni valamilyen felsőoktatási intézményt. A negyedik csoportba tartozik az Ipar-Egyetem Együttműködés, amelyre a nagyvállalatok és a felsőoktatási intézmények konzorciumai jelentkezhetnek, az elnyerhető támogatás összege pedig 1 és 6 milliárd forint közé esik. Ennél a programnál tehát nagyságrendileg is nagyobb összegre lehet pályázni, miközben a maximális támogatási mérték 80 százalék lehet, míg a másik három felhívás esetében ez csak 60 százalék. A tervezet külön kiemeli, hogy csak azok jogosultak bármelyik felhívás keretében a pályázásra, ahol rendelkezésre áll a 2018-as üzleti évre vonatkozó lezárt és közzétett beszámoló, vagyis

pénzügyi helyzetüket tekintve stabil cégek jelentkezését várják.

Andorka Miklós hangsúlyozta, hogy a tervezett irányok piaci szempontból is bizakodásra adnak okot, különös tekintettel arra, hogy várhatóan jogosultsági elvárásként fognak megjelenni a múltbéli stabil gazdálkodási adatok a cégek esetében. – Ezek a feltételek biztosítják, hogy a támogatásokat pénzügyi szempontból is életképes projektekre fordítsák, ami a források hatékony felhasználásának alapját jelenti – húzta alá a szakértő.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.