Államosítanák az olasz tőzsdét

Pénzügy2020. jún. 11.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Giuseppe Conte kormánya elsősorban a kötvénykereskedelem fölött szeretné átvenni az ellenőrzést.

Az olasz kormány fontolgatja, hogy ringbe száll a milánói tőzsde egy részéért, vagy akár az egészért - értesült a Financial Times.

A kabinet stratégiai eszközként tekint a tőzsdére, annak próbálja meg elejét venni, hogy egy esetlegesen kialakuló adósságválság során az olasz állampapírok árfolyama zuhanórepülésbe kezdjen, s pénzügyi válságba sodorja az országot.

A kormány a nemzeti érdekre hivatkozik. Ha sikerül megszerezni a börze fölötti kontrollt, változtathatnak a kereskedési szabályokon is.

A Borsa Italiana jelenleg a londoni tőzsde, a London Stock Exchange Group (LSE) tulajdonában van.

Az LSE a közelmúltban vásárolta fel a Refinitiv nevű adatszolgáltatót 27 milliárd dollárért, s éppen az uniós versenyhatóság jóváhagyására vár. A várakozások szerint Brüsszel csak úgy hagyja jóvá a tranzakciót, ha az LSE megszabadul néhány eszközétől, ezek között lehet az olasz tőzsde is.

Az ügyhöz közel álló források szerint szó van arról, hogy az állami tulajdonú bank, a Cassa Depositi e Prestiti (CDP) felkéri a Mediobanca nevű befektetési bankot arra, hogy legyen az ügylet tanácsadója.

Az LSE 2007-ben 1,7 milliárd euróért vásárolta meg a milánói tőzsdét. A Milano Finanza című olasz üzleti lap tavaly novemberben idézett egy Mediobanca elemzést, amely a tőzsde mai értékét 3,5-4 milliárd euróra becsüli. Az állami felvásárlást a kormánykoalícióban részt vevő 5 Csillag miniszterei is támogatják, főleg az államkötvények kereskedelmét végző MTS platformot szeretnék megszerezni. Az állami bank, a CDP legnagyobb tulajdonosa, az olasz pénzügyi tárca azonban óvatosabb álláspontot képvisel. A szintén koalíciós partner Italia Viva párt, amelynek élén Matteo Renzi, korábbi kormányfő áll, attól tart, hogy a vásárlás ténye, a kereskedelem befolyásának lehetősége már önmagában annyira idegessé tenné a befektetőket, hogy pánik-eladásokkal reagálnának. Vagyis az állami szándék pont az ellenkezőjéhez vezetne - már rövid távon is.

Az LSE közölte, hogy nem szándékozik eladni az olasz tőzsdét, ugyanakkor az általa felvásárolt Refinitivnek 54 százalékos tulajdona van az olasz és a brit kötvénykereskedelmi platformokban (MTS, Tradeweb).

Innen jön a feltételezés, hogy az uniós versenyhatóság esetleg ezek eladását rendeli el, a két platform ugyanis jelentős szerepet játszik az európai államkötvény kereskedelemben. Brüsszel június 22-én hozza nyilvánosságra döntését, vagy rendel el további, mélyebb vizsgálatokat. A Mediobanca így azt tanácsolta az olasz kormánynak, hogy már e határidő előtt adjon be egy árajánlatot a Borsa Italiana-ra, és/vagy annak kötvénykereskedelmi platformjára.

Az olasz állam mellett azonban érdeklődőként tűnhet fel az Euronext is, amely a kontinensen hat tőzsdét is üzemeltet, köztük az amszterdamit és a párizsit.

Olaszország jelenleg az eurozóna legnagyobb kötvénykibocsátója, az olasz államadósság a Fitch hitelminősítő ügynökség szerint a GDP 155 százaléka lehet az idén. Az MTS, a milánói tőzsde kötvény-platformja az olasz pénzügyi tárca és a jegybank közös vállalkozásaként indult, majd az LSE 62 százalékos tulajdonrészt szerzett benne - a Borsa Italianan keresztül. A maradék tulajdoni hányad bankok konzorciumának kezében van.