Az Európai Bizottság javaslatot tett a banki válságkezelés és a betétbiztosítási keretrendszer reformjára

Pénzügy2023. ápr. 18.MTI
A rovat támogatója:

Az Európai Bizottság javaslatot fogadott el az EU jelenlegi banki válságkezelési és betétbiztosítási keretének kiigazítására és további megerősítésére, különös tekintettel a közepes és a kisebb bankokra - tájékoztatott az uniós testület.

A közlemény szerint a javaslat lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy az eszközök széles skálájával megszervezzék mérettől és üzleti modelltől függetlenül valamennyi csődhelyzetben lévő bank piacról való rendezett kivonulását.

Közölték: az erős válságkezelési kerettel rendelkező uniós bankszektor ellenállóképessége az elmúlt években jelentősen javult, az EU-ban működő pénzügyi intézmények tőkeerősek, likviditásuk magas és szigorú felügyelet alatt állnak. A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy sok fizetésképtelenné vált közepes méretű és kisebb bank válságkezelése a szanálási kereten kívüli megoldásokkal történik. Ez egyes esetekben az adófizetők pénzének felhasználásával járt az ágazati finanszírozású, magánforrásokon alapuló biztonsági hálók, azaz a betétbiztosítási rendszerek és a szanálási alapok igénybevétele helyett.

A brüsszeli testület szerint a kedden ismertetett javaslat megkönnyíti az ágazat által finanszírozott biztonsági hálók használatát a betétesek bankválságok során történő védelme érdekében, például a betéteseknek a bajban lévő bankból egy stabil helyzetű bankba való áthelyezésével. A biztonsági hálók ilyen használata csak kiegészíti a bankok belső veszteségviselési képességét, amely továbbra is az első védelmi vonal marad - írták.

Mindez hozzá fog járulni a pénzügyi stabilitás megőrzéséhez, meg fogja védeni az adófizetőket és a betéteseket, valamint támogatni fogja a reálgazdaságot és annak versenyképességét - tették hozzá.

A jogalkotási csomag most az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa elé kerül megvitatásra.