Eltűnhet a hagyományos bankok nagy része? – A Revoluté és társaié lehet a jövő

Pénzügy2021. okt. 13.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A McKinsey előrejelzései szerint a világban jelenleg működő mintegy 12 ezer bank mindössze 1 százaléka fog sikeresen túlélni a következő 30-50 évben. A jövőt az olyan digitális platformon működő, a 21. századi igényekre alapozott, komplex pénzügyi megoldásokat kínáló neobankok jelenthetik, amilyen például a Revolut.

Ha egy napig nincs víz, azon könnyen túltesszük magunkat, de ha csak pár percig nincs internet, attól idegesek leszünk – ezen az egyszerű példán keresztül mutatta be Sebők András, a McKinsey & Company partnere a Portfolió szakkonferenciáján, mennyire megváltozott a világ, amelyben élünk, és milyen gyorsan

megváltoztak az elvárásaink. A bankokkal szemben is, amelyek ugyan már átvészeltek számos kritikus időszakot, ám most egy alapvetően új kihívással állnak szemben: nem a világgazdasági, világpolitikai környezet változott meg, hanem az ügyfelek igényei, elvárásai, amelyek megfeszítik a bankokat.

Egyre olcsóbbá válik a technológia, aminek nyomán óriási mennyiségű adat keletkezik és válik elérhetővé – ez a technológiai háttér nyitja ki az igénybeli változásokat. Egy eszközön, egy platformon, könnyen, gyorsan, személyre szabottan akarják megkapni az ügyfelek a számukra szükséges szolgáltatásokat, a pénzügyieket is.

Sebők András szerint négy nagy trend van kialakulóban: mindinkább láthatatlanná válik a mindennapi bankolás, egyre személyre szabottabbá válnak a vagyonkezelési és biztosítási szolgáltatások, integrálódnak a komplex pénzügyi megoldások, és hatékonnyá válik a vállalati közvetítés. A margin mind a négy területen csökkenni fog, ahogyan a profitlehetőség is, ha az olyan szereplők, mint a Revolut, növelik a versenyt.

Ez a versenyben az ügyfélkezelésben és a méretgazdaságosságban még kiegyenlített, de a technológiában vesztésre állnak a hagyományos bankok, a tehetségek iránti versenyben szintén, és ha ez utóbbiban nem tudnak változni, az önmagában eldönti a jövőt.

A McKinsey előrejelzései szerint a világban jelenleg működő mintegy 12 ezer bank mindössze 1 százaléka fog sikeresen túlélni a következő 30-50 évben. Egyre többen fognak belecsúszni a nem profitábilis zónába, ami egy konszolidációt fog elindítani a szektorban.

Miközben a digitalizáció alapjaiban rázhatja meg a bankszektort, a konferencián az is kiderült, a Revolut és a hozzá hasonló fintech cégek meglovagolhatják ezt a globális trendet.

A hagyományos bankok egyik legnagyobb kihívójaként mindössze hat évvel ezelőtt alapított pénzügyi technológiai vállalat, mára már világszerte már több mint 16 millió, Magyarországon mintegy félmillió ügyféllel rendelkezik. A Revolut szeptember vége óta nyújt Magyarországon is banki szolgáltatásokat európai banki engedélyével.

Azok, akik idehaza már használták a Revolutot, a Revolut Bank szolgáltatásra is upgrade-elhetnek a Revolut alkalmazáson belüli további szolgáltatások igénybevételéhez.

Magyarország volt a világon a 14. ország, ahol a társaság elérhetővé tette a Revolut Bank szolgáltatást. Andrius Biceika, a bank vezérigazgató-helyettese a Portfolió konferenciáján közölte: miután néhány hónapja több piacra bankként is beléptek, azt látják, hogy az ügyfelek nagyon gyorsan váltanak, sokan a fizetésüket is már hozzájuk utaltatják. Azt is elárulta, hogy a magyar ügyfeleik átlagéletkora 32-33 év, akik jól beszélnek angolul, így a szolgáltatásokban egyelőre nincsenek nyelvi akadályok. Ennek ellenére tervezik magyar nyelvű ügyfélszolgálat létrehozását.

A Revolut Bank nálunk is meg fog jelenni a személyi hitelekkel, hitelkártyákkal, de csak a helyi szabályozóval egyetértésben. Mint mondta, tárgyalnak is erről a Magyar Nemzeti Bankkal, de csak lassan, óvatosan haladnak. A legfontosabb ugyanis, – mint fogalmazott –, hogy minden piacon az ügyfelek érdekében járjanak el.

Az MNB szeretné látni, mit csinál egy új szereplő a piacon, ez Biceika szerint érthető. (A jegybank azt is szorgalmazta korábban, hogy a jelenleg a litván nemzeti bank felügyelete alá tartozó határon átnyúló intézményként dolgozó Revolut magyarországi leánybankján keresztül szolgálná ki az itteni ügyfeleket.)

A Revolut Bank egyébként a vezérigazgató-helyettes tájékoztatása szerint még további 15-20 országban terjeszkedik. Emellett a Revolut, mint globális pénzügyi platform fő célkitűzése, hogy egyfajta pénzügyi szuperapplikációvá váljon,

aminek az egyik első lépése, hogy a revolutos ügyfelek már több országban a booking.com-on keresztül tudnak szállást foglalni, 10 százalékos kedvezménnyel.  A szuperappá válás persze ennél összetettebb dolog lesz, amelynek része egyebek mellett a privát banki szolgáltatás, a tanácsadás vagy akár az EFT-befektetések.

Ami a Revolut tőzsdei bevezetését illeti, Andrius Biceika elmondta: nem titok, hogy vannak ilyen tervek, de az alapítók szerint ehhez legalább 1-2 milliárd dolláros bevétel és tökéletes időzítés kell.

Egyelőre nem tudni, hogy ez a pillanat 5 vagy 10 év múlva jön el. A londoni székhelyű digitális pénzügyi startup értékét jelenleg 33 milliárd dollárra teszik.