Gyengélkedik a forint a mai kamatdöntés előtt

Pénzügy2022. jún. 28.MTI, Növekedés.hu

Alig erősödött valamit a forint a tegnapi 404,8-as történelmi mélypontról. Ma tart kamatdöntő ülést a jegybank Monetáris Tanácsa.

Kevéssé változott a forint árfolyama kedd reggelre az előző esti jegyzéshez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Az euró jegyzése szinte nem változott, a hétfő este hét órai 402,36 forint után kedd reggel hét órakor 402,34 forinton állt. Az eurót hétfőn 404,85 forinton is jegyezték, ami a forint új árfolyammélypontja az uniós közös devizával szemben.

A dollárral és a svájci frankkal szemben egyaránt 0,2 százalékkal gyengült a forint hétfő esti jegyzéséhez képest kedd reggelre: a dollárt 379,78 forint után 380,39 forinton, a svájci frankot 397,22 forint után 397,88 forinton jegyezték.

Kedd reggeli árfolyamán a forint június eleje óta 1,3 százalékkal gyengült az euróval, 4,0 százalékkal gyengült a dollárral és 3,2 százalékkal gyengült a svájci frankkal szemben.

A forint-euró árfolyam ma dél körül is a 400-as szint körül járt.

Ma tart kamatdöntő ülést a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, a testület elemzői várakozások szerint újabb kamatemelést hajt végre. Ma inflációs és növekedési prognózist is közöl a jegybank.

A jegybank jelenlegi alapkamata 5,9 százalék, az egyhetes betéti kamaté 7,25 százalék.

A forint árfolyama április elejétől elvált a lengyel zloty és a cseh korona mozgásától, és jóval többet gyengült, mint a másik két régiós fizetőeszköz.

Ennek hátterében külső és belső okok egyaránt állnak.

A legfontosabb tényező, hogy az Európai Unió Helyreállítási Alapjáról már csak Magyarország nem egyezett meg. A vissza nem térítendő támogatással és a kedvezményes hitellel együtt ez több mint 16 milliárd euró forrást jelentene.

A belső okok közül kiemelendő még a folyó fizetési mérleg és a költségvetési hiány helyzete, illetve az extraprofitadó kivetése.

A külső tényezők közül

  • a háború elhúzódása,
  • az amerikai - és a várható euróövezeti - kamatemelések,
  • a globális gazdasági lassulás és
  • a magas inflációs környezet a legfontosabb.