Hatalmas változás az ügyfelek hozzáállásában – mindenki amerikai részvényt akar venni

Pénzügy2020. nov. 30.Harsányi Péter

Az amerikai piacok iránti érdeklődés már eléri a teljes részvényforgalom felét, vagyis meghaladja a magyar és a német részvényforgalom együttes értékét - mondta a növekedés.hu-nak Varjú Péter. Az Erste Befektetési Zrt. Értékpapír és Derivatív Kereskedés üzletág igazgatójával beszélgettünk a lakosság tőzsdézési szokásairól, a jelenleg vonzó szektorokról és részvényekről, valamint az ügyfelek részvénykitettségéről.

Lakossági ügyfelek részvénypozícionáltsága

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. Értékpapír és Derivatív Kereskedés üzletág igazgatója rávilágított, hogy a lakossági ügyfeleik részvénypozícionáltsága jelenleg kevésbé agresszív, mint az év elején, akik így most védettebbek egy esetleges újabb negatív korrekcióval szemben.

Ez alapvetően azzal magyarázható, hogy a tavaszi mélypont idején több beszállási lehetőség is adódott a részvénypiacokon, amit a történelem leggyorsabb visszapattanása követett. Az európai és amerikai indexek gyakorlatilag bő 3 hónap alatt megközelítették  a járvány kirobbanását megelőző szinteket. Az Egyesült Államokban a technológiai részvények 2 hónap alatt új történelmi csúcsra törtek, de az amerikai részvénypiacot leginkább mutató S&P 500 index is új csúcsra futott augusztus végén.

A pozíciókon keletkező gyors profitot jellemzően realizálták az ügyfelek a részvények eladásával – tette hozzá Varjú Péter.

Tavaszi hullám

Az Erste Befektetési Zrt. ügyfeleinek közel 20 százaléka kereskedik aktívan. E kategóriába lehet sorolni például a nagyobb tőkeáttételt használó momentum és technikai kereskedőket.

A járvány első hulláma előtt már voltak előjelek, romlott a makrogazdasági kép, miközben csúcson voltak a részvényindexek. Emiatt ez a szegmens jellemzően a koronavírus-válság eszkalálódása előtt lezárta a részvénypozíciói többségét, így ők aktívabban tudtak a mélypontok közelében újra vásárolni – mondta el  Varjú Péter.

Az ügyfelek másik, közel 80 százalékos része inkább hosszú távban gondolkodik vagy kevésbé követi napi szinten a fejleményeket. Miután a tavasszal közel 40 százalékot estek a részvények mindössze egy hónap leforgása alatt, az esés gyorsasága miatt az ügyfelek többségének nem volt elég ideje reagálni. A március végi mélypontokon pedig már nem érte meg eladni. Ekkor már inkább az újabb beszállási lehetőséget kerestek a befektetők.

Az Erste Befektetési Zrt ügyfelei részéről nem voltak tapasztalhatók pánikeladások a mélypontoknál.

Ez részben annak is köszönhető, hogy gyorsak voltak és megnyugtatóan hatottak a jegybankok és kormányzatok gigantikus mértékű gazdaságvédelmi intézkedéscsomagjai.

Változóban az ügyfelek hozzáállása

A tavaszi mélypontot követően a meglévő ügyfélkör jelentősen több részvényt vásárolt. Emellett sok új ügyfél is érkezett az elmúlt időszakban. Egyre többen kezdtek el tőzsdézni.

Az Erste Befektetési Zrt. Értékpapír és Derivatív Kereskedési üzletága által kezelt vagyon 168 milliárd forintra nőtt november végére az év eleji 140 milliárd forintról. Ennek megközelítőleg 35 százaléka részvény.

A járvány és a korábbi válságok hatására érdemben megváltozott az ügyfelek attitűdje. A lakossági ügyfelek pénzügyi tudása láthatóan javult, már nem csak a mélypontokon szeretnének vásárolni, hanem folyamatosan növelik a részvény kitettségüket. Ezzel a stratégiával jobban járnak hosszú távon – fejtette ki Varjú Péter.

Utóbbi mellesleg azzal is magyarázható, hogy míg a 2008-as válság idején nagyságrendileg 5 hónapig voltak mélypontok közelében a piacok, addig tavasszal sokkal gyorsabb volt a visszapattanás.

Ilyen heves mozgásoknál pedig a befektetők nem a mélypontot keresték, hanem kedvező áron akartak vásárolni, azaz vásárlásaikat időben elnyújtották, elterítették.

Emellett a jelenlegi bizonytalan környezetben hektikusabb részvénypiaci mozgások várhatók.

Kedvenc szektorok

Tavasszal a járvány első hullámát követően jellemzően a technológiai és IT részvényeket vásárolták az ügyfelek – mondta Varjú Péter. Ezek a szegmensek ugyanis nem rendelkeznek hosszúra nyúlt sérülékeny beszállítói hálózattal, illetve profitálnak az otthonról történő munkavégzés térnyeréséből. Emellett a bezárkózó világban megnőtt az igény az E-kereskedelmi cégekre, illetve az internetes média és szórakoztató vállalatok szolgáltatásai iránt is. Ezek az ágazatok óriásit emelkedtek és hosszú távon még mindig van bennük potenciál.

Az elmúlt hetekben a lemaradó szektorokat és részvényeket is elkezdték megvásárolni az ügyfelek. Erre jó példa a bankszektor, az olajipar, de a koronavírus ellenes vakcinákkal kapcsolatos pozitív fejlemények hatására a légitársaságok és szállodaláncok részvényei iránt is megnőtt a kereslet.

Utóbbi két kategória extrém olcsó árakon forog, bár az oka nyilvánvaló, ebben a szegmensben a kockázat is hatalmas.

Az Erste Befektetési Zrt. Értékpapír és Derivatív Kereskedés üzletág igazgatója szerint az amerikai elnökválasztást követően a ciklikusabb részvények iránti kereslet is fokozódott. A korábban nagyot rallyzó növekedési papírok helyett az érték alapú, vagy hagyományos részvények kerültek a befektetők célkeresztjébe.

Vonzó részvények

Európában a német Daimler autógyár volt az egyik a nagy favoritunk – mondta Varjú Péter. Már a mélypont óta veszik az ügyfelek és még mindig rendkívül alulértékelt. A BMW árazásához képest sokkal olcsóbb.

Ezenfelül Ázsiában már kezdik legyőzni a koronavírust, de a negatív tapasztalatok miatt a társadalmi távolságtartás megmaradni látszik. Az emberek szívesebben utaznak saját autóval, hogy elkerüljék a tömegközlekedést. Ez jelentős addicionális keresletet teremthet az Ázsiába exportáló Daimler konszernnek, illetve várható az is, hogy ez a tendencia nem csupán Ázsiára lesz jellemző.

Varjú Péter érdeklődést  lát a kelet-európai bankszektor iránt is. Az OTP, a Raiffeisen, az Erste, illetve még az olasz Unicredit Bank részvényeit is jelentős diszkonttal lehet most megvásárolni válság előtti árfolyamukhoz képest. A tavaszi 40 százalék körüli esés óta alig emelkedtek valamennyit, azt is leginkább novemberben.

A vakcina közelgő tömeggyártása és a makrogazdasági kép helyreállása rendkívül pozitív hatással lehet a bankok eredményességére.

A fapados légitársaságok – mint például a Wizz Air - költséghatékonyabbak nagyobb társaiknál, amelyeknél az állami mentőcsomagok során megjelenő állami tulajdonszerzés a korábbi részvényeseket felhígította, azaz csökkentette a részvények értékét. A légitársaságok részvényárfolyama összeomlott a járvány miatt lecsökkenő utasforgalom miatt. A koronavírus és a turizmus normalizálódásával ugyanakkor ismét megnőhet a kereslet e papírok iránt.

A turizmus helyreállásával nem csupán a légitársaságokba tér vissza az élet, hanem minden turisztikai szektorba is. Kedvelt befektetési célpont például az MGM Resorts International, mely las vegas-i, illetőleg macau-i kaszinókat és ehhez tartozó ingatlanokat üzemeltet vagy a szintén amerikai Park Hotels & Resorts Inc szállodalánc.

Régiós súlypontok

Varjú Péter megjegyezte, hogy az amerikai piacok iránti érdeklődés hatalmasat nőtt az ügyfelek körében. Az amerikai piacok forgalma már eléri a teljes részvényforgalom felét, vagyis meghaladja a magyar és a német részvényforgalom együttes értékét.

A harmadik negyedévben az üzletág 65 milliárd forint értékben bonyolított tőzsdei részvénypiaci tranzakciókat, melynek 53 százaléka történt az amerikai piacon, 31 százaléka a Budapesti Értéktőzsdén és 16 százaléka egyéb külföldi piacokon.

Home office

Varjú Péter szerint jól vizsgázott az Erste Befektetési Zrt-nél a home office. Tavasszal gyakorlatilag két hét alatt átálltak az otthonról történő munkavégzésre. A fokozódó járványhelyzet miatt most újra otthonról dolgoznak a munkatársak. Az irodai jelenlét nagyságrendileg 15 százalékos.