Jelentősen bővült a T-Systems hibrid felhőszolgáltatása - videón az adatközpont

Pénzügy2021. máj. 26.D.F.D.

Dinamikusan, 20 százalék felett bővült a felhőszolgáltatások hazai piaca egy év alatt a járvány miatt. A T-Systems a régió legnagyobb adatközpontját hazánkban üzemelteti - hangzott el a társaság mai sajtótájéoztatóján.

A T-Systems Magyarország Zrt. ma sajtótájékoztatót tartott az új hibrid felhőszolgáltatásáról, és arról, hol tart ma Magyarországon az ágazat.

Tavaly 20 százalék felett bővült a piac

Gonda Gábor, a T-Systems Magyarország Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az elmúlt időszakra dinamikus növekedés volt a jellemző. A vállalat 2018 óta kínál itthon felhőszolgáltatást, és most a pandémia hatására egy év alatt 20 százalék felett bővült a piac. Ezek a trendek világ szinten érzékelhetőek – tette hozzá. A járvány gyakorlatilag katalizátorként hatott a szektorra.

Idén nagyságrendileg 136 milliárd forintosra taksálható a hazai piac mérete, ez jövőre akár 150-160 milliárdosra bővülhet.

Becsléseik szerint 2024-re a cégek költségeik 35,9 százalékát már felhőszolgáltatásokra fogják Magyarországon költeni.

Drasztikusan változott az IT vezetők véleménye a felhőszolgáltatásról

Kifejtette, hogy gyakorlatilag egy paradigmaváltás kapujában állunk. Tíz éve megkérdeztek IT vezetőket, hogy mit gondolnak a felhőszolgáltatásokról, a többségük komolytalan múló szeszélyként tekintett rá. Öt éve már többen elkezdték vizsgálni, hogyan is tudnának ezzel foglalkozni. Legutóbb pedig az elsöprő többség azt válaszolta, hogy növekedni szeretnének ezen a téren – húzta alá.

Egyre több adat keletkezik

Kiemelte, hogy az utóbbi időben, azzal párhuzamosan, ahogy a cégek digitalizálják működésüket, és sorra állnak át digitális megoldásokra, egyre több adat keletkezik. Ezeket tárolni kell valahol, valamilyen módon, azonban ma már nem ez a fő kérdés, hanem, hogy az adattárolás mikéntje által, hogyan lehet növelni a versenyképességet és a fenntarthatóságot.

A felhőszolgáltatás számtalan előnnyel jár

Épp ezért választják egyre többen a felhőszolgáltatásokat, hiszen számtalan előnnyel járhat a saját adatközpontban való adattárolással szemben – mutatott rá. Rugalmas, a költségei jól optimalizálhatók – sorolta.

Komoly problémát jelent manapság a szakemberhiány is. A felhőszolgáltatás választása erre is megoldást kínálhat – tette hozzá. Hiszen az egyben biztosítja a szükséges szakértő gárdát is.

Az adatbiztonság a kérdés

Azonban ez egy kritikus infrastruktúra- emelte ki. Nem véletlen, hogy a cégek eddig minden nehézség ellenére inkább házon belül oldották meg az adattárolást. A klasszikus felhőszolgáltatások sok esetben nem tudtak megnyugtató válaszokat adni az adatbiztonsággal kapcsolatban felmerülő kérdésekre. Ezen a téren hoztak áttörést az úgynevezett hibrid megoldások, melynek irányába az utóbbi időben a vállalatok is elmozdultak, különösen a pénzügyi szektor.

Az Azure Stack Hub rendkívül biztonságos

Ezért hozta létre a T-Systems az Azure Stack Hub szolgáltatást. Ez egy teljes értékű felhőszolgáltatást nyújt, annak minden előnyével, de annál többet is – húzta alá. Azonban a legfontosabb, hogy az adatok Magyarországon maradnak. Elmondta, hogy egy jól skálázható, költséghatékony, megoldást kínálnak akár speciális üzleti követelményeknek is megfelelve, magyar nyelvű háttértámogatással.

Azure Stack HubForrás: t-systems.com

A régi legnagyobb adatközpontja hazánkban van

Mindezt az egész régió legnagyobb adatközpontjában teszik, ami itt van Magyarországon és amit itthon is fejlesztenek – hangsúlyozta.

Az adatközpont rövid bemutatója, a T-Systems alábbi videójában látható:

Multiplatform szolgáltatások

Céljuk, hogy a szolgáltatásuk multiplatform legyen – ismertette, tehát az összes olyan platform, amit ma itthon nagy és középvállalatok használnak, az elérhető legyen a kínálatukban, felhő formában, úgy hogy közben az adatok a határainkon belül maradnak.

Az Azure Stack Hub szolgáltatást Füredi Gábor a T-Systems Technology Presales Divízió igazgatója ismertette bővebben.

A hazai adatközpont magasabb biztonsági szintet eredményez 

Ő is kiemelte, hogy azáltal, hogy itthon van az adatközpont nagyon magas biztonsági szintet tudnak biztosítani.

Elmondta, hogy több mint 10 ezer négyzetméternyi gépterületen, folyamatosan megújuló technológiákat használva biztosítják a szolgáltatásaikat, a régió legnagyobb adatközpontjából immár 18 éve. Ebbe a környezetbe érkeztek meg a felhőtechnológiák.

(Arról, hol laknak az adatok a tudás.hu-n bővebben is írtunk.)

99,9 százalékos rendelkezésre állást biztosítanak

Kihangsúlyozta, hogy nagyon komoly, 99,9 százalékos rendelkezésre állást tudnak biztosítani, ami kiemelten fontos, mivel egy esetleges leállás óránként akár tízmilliós károkat is okozhat az ügyfeleknek. Az elmúlt 18 évben nem volt olyan leállás, ami komolyan érintette volna az ügyfeleket – húzta alá.

Azért egyedülálló, a piacon, amit a T-Systems nyújt - mutatott rá, mert ők egy nagyon szigorú beléptetési protokoll után meg tudják mutatni, hogy hol tárolják az adatokat.

Mindazt a technológiát, amit a publikus környezetben el lehet érni, azt ebben a környezetben is el lehet érni, ám azért hibrid a szolgáltatás, mert ezt ötvözi annak az előnyeivel mintha valaki saját fizikai adatközpontot tartana fenn- tette hozzá.

Platform szolgáltatásokkal is bővülni fog

Az Azure Stack Hub egyébként egy havidíjas konstrukció, a publikus szolgáltatásokkal azonos árazással - ismertette. Most infrastruktúra jellegű szolgáltatásokkal indultak, de később ez bővülni fog platform szolgáltatásokkal is. Elsősorban a Magyar Telekom szolgáltatásait értékesítik, de a hibrid felhőszolgáltatásuk akkor is igénybevehető, ha egy vállalat amúgy másik szolgáltató ügyfele. Nagyon fontos számukra az anonimitás és az adatbiztonság.

Gyors adatmozgás és szünetmentes elérés

Annak, hogy Magyarországon van az adatközpont, több előnye is van – emelte ki. Egyrészt a fizikai közelség gyors adatmozgást és szünetmentes elérést biztosít, másrészt megfelelnek annak a jogszabályi előírásnak, amely bizonyos intézmények és vállalatok számára előírja adataik itthon való tárolását. Márpedig a törvényi megfelelőség kérdése ebben a szektorban egyre hangsúlyosabb -mutatott rá.

Eleget tesznek az információbiztonsági törvénynek

Így mivel az adatközpont Magyarországon van – hangsúlyozta, eleget tesznek az információbiztonsági törvény, érzékeny adatok határokon belül való tárolását előíró követelményének, ezáltal olyan új ügyfelek is igénybe vehetik a felhőszolgáltatást, akiknek eddig erre nem volt lehetőségük. Például kormányzati, közigazgatási, egészségügyi intézmények.

Költségoldalról is vonzó

A biztonság mellett, azonban költségoldalról is vonzó lehet az általuk nyújtott szolgáltatás – tette hozzá. Nekik az a feladatuk, hogy a legújabb technológiákat biztosítsák - mondta. Így az ügyfeleiknek a költségeiket nem kell arra fordítaniuk, hogy hosszú időre beruházva saját adatközpontokat hozzanak létre, hanem egyszerűen igénybe vehetik a T-Systems szolgáltatásait és helyette a felszabaduló tőkét más beruházásra tudják irányítani. Az szolgáltatások ráadásul könnyedén visszamondhatók.

15 százalék éves bővülés várható

Összességében, tehát egy kiberbiztonsági szempontoknak megfelelő, rugalmas konstrukciójú szolgáltatást kínál a T-Systems, egy folyamatosan növekvő piacon. Az elmúlt év kétszámjegyű növekedését a jövőben is várhatóan 15 százalék körüli éves szintű bővülés követheti – hangzott el. A felhő-alapú IT szolgáltatások használata a teljes vállalati és intézményi szektorban most 30 százalékra tehető, ami nagyságrendileg 72 ezer szervezetet jelent, ez a szám a jövőben tovább növekedhet. 

(A borítókép forrása: t-systems.com)