Több területen is piacvezető szerepre tör az MBH

Pénzügy2023. máj. 11.Sz.A.

Önálló befektetési bankot indít az MBH Bank, amely már most több területen piacvezető. Külföldi akvizíciók is szerepelnek a bank terveiben.

A 2021 tavaszán elindult a fúziós folyamat, most májusban fejeződött be, a fúzió sikerrel zárult le - mondta el Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója a bank mai sajtóreggelijén.

Mint mondta, a magyar piac ennyi bankot nem bír el, a piac le fog tisztulni 5-6 szereplőre, nagyjából két domináns szereplővel.

Az MBH Bank jelenleg 2 millió ügyféllel rendelkezik, ebből 1,6 millió magánszemély. A fiókok száma 500 körül alakul, a teljes fiókhálózat megújítását jövőre befejezik.

Vállalati és lízingoldalról piacvezető az MBH, a lakossági piacon az erős második helyen állnak. A retail egy fontos szegmens, ezen a területen is újításokat terveznek bevezetni. Többek között az ATM gépek számát szeretnék megduplázni, jelenleg 800 automatával rendelkeznek.

Összességében egy teljesen új bankot szeretnének létrehozni, amely barátságos, ügyfélközpontú, emellett az elavult rendszereket lecserélik.

Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója

Barna Zsolt kiemelte, hogy jelenleg a bankok lehetőségeinek mintegy 40 százaléka van kihasználva az üzleti lehetőségek és a hatékonyság tekintetében.A szinergiahatások is sokat fognak számítani, a három bank 12 ezer fővel dolgozott, jelenleg 9500 fő dolgozik az egyesült banknál, a tervek szerint a létszám tovább karcsúsodik. Az informatikai és a személyi ráfordításoknál lehet költséget csökkenteni, "itt még van mozgástér".

A cél, hogy a három bankból a legjobb tudást betehessék az új, negyedik bankba, a piac egyik legjobbja a bankban dolgozók szakmai tudása

– mondta el Barna Zsolt.

Esetleges külföldi vásárlásokkal kapcsolatban elmondta: felépült egy akvizíciós tudás, és ezt a tapasztalatot szeretnék új akvizícióknál is használni megfelelő felvásárlási célpontok esetén.

A fúzió során a 2025-ig felrajzolt pálya tartható. Egyrészt a különadók és a kamatstop 2022 és 2023 során nagyjából 200 milliárd forint pluszkiadást jelent a banknak, ugyanakkor a fúziót egy kedvezőbb piaci környezetben kezdték el.

2025-re egy letisztult, a legmodernebb technológiával működő kiszolgálói rendszert fognak üzemeltetni, ez a technológiai versenyben előny lesz majd a bank számára.

Távlatilag egy önálló befektetési bankot hoznak létre.

A Sberbank ügyfeleinek átvétele a piac egy százalékát jelenti, de nagyon jó ügyfélkört vettek át.

- Általában egy vállalat energiájának 80-85 százalékát elveszi a fúzió, de ezt a hátrányt az egyesülés után ledolgozzák, ehhez képest 2021-ben és 2022-ben s rekorderedményt értek el - tette hozzá.

A fúziós folyamatokkal és az átállással kapcsolatban Egerszegi Ádám transzformációért és operációért felelős vezérigazgató-helyettes elmondta: most alakult ki végérvényesen az a tudás, ami egy ekkora méretű átállásokat végre tudott hajtani. Három napig közel ezer kollega dolgozott az átálláson, úgy sikerült újraindulni, hogy az ügyfelek nem tapasztaltak problémákat.

Krizsanovich Péter, az MBH Bank pénzügyi vezérigazgató-helyettese elmondta: tavaly 10 százalékkal emelkedett a lakossági és 19 százalékkal a vállalati hitelek állománya.

A lakossági betétállomány idén csökkenő tendenciát mutat. Az MBH Csoport tőkehelyzete tavaly tovább erősödött, a tőkemegfelelés és a likviditás is bőven a szigorú szabályozói elvárások felett alakult.

A tőkemegfelelési mutató 19,7 százalék, ami 1,3 százalékpont emelkedést mutat éves alapon, a portfolió minőség stabil.

A csoport tavalyi számviteli eredménye 107 milliárd forint volt azzal együtt, hogy 73 milliárd forint ráfordítást jelentettek a kormányzati intézkedések.

Az MBH vezetése szorosan figyelemmel követi az amerikai és az európai bankszektorban bekövetkező jelentős eseményeket, és nem számítanak a bankra gyakorolt közvetlen negatív hatásra.

A lakáshitelezés jelzáloghitelezés idén visszaesett, személyi hitelezés stabil maradt, a vállalati oldalon az állami programok fenntartják a piaci volumeneket, nem számítanak visszaesésre.

A betétoldalon a magas infláció, a rendelkezésre álló jövedelmek csökkenése erodálja a betétállományt, de a vállalatoknál a betéteknél növekedésre számítanak idén. Összességében a piaci pozíciójukat tartják.

Középtávon a banki marzsok csökkenésére számítanak.