"Nem korrekt, hogy magyarországi gyártó hátrányba kerül a rendkívüli adó miatt"

Pénzügy2023. feb. 28.Sz.A.
A rovat támogatója:

Tavaly december 23-án hirtelen, egyeztetés nélkül vezették be a tavalyi évre visszamenőleg a különadót, amely a magyar exportőrökre exponenciálisan növekedő, 8 százalékos rendkívüli teher - fogalmazott a Richter Gedeon Nyrt. mai sajtótájékoztatóján Bogsch Erik elnök. Mint mondta, nonszensz, hogy ezért a magyarországi gyártók hátrányba kerülnek a gyógyszerimportőrökkel szemben.

A rendkívüli adó csak a magyarországi gyártókra vonatkozik, a gyógyszerimportőrökre pedig nem, márpedig ők adják a kevesebb hozzáadott értéket - mondta el Bogsch Erik. Felidézte, hogy a KGST időkben is volt különadó a gyógyszergyártókra, akkor a gépipart támogatták az ebből származó bevételből.

Mint mondta, a nagy hozzáadott szellemi értéket ilyen mértékben, váratlanul megadóztatni nem helyes. Ráadásul a Richter bevételének egy része importból származik, továbbá a kutatási-fejlesztési kiadásaik is jelentősek - tette hozzá Bogsch Erik.

Mivel a rendkívüli adó csak a magyarországi bevétel számított, ezért 28 milliárd forintot el  is kellett különíteni az eredményből.

A vállalat reméli, hogy csak átmenetileg vezették be ezt az adót, és Nagy Márton miniszter is ezt figyelembe veszi az érveiket.

Bogsch Erik kiemelte: 5000 embernél egy százalék fizetésemelés félmilliárd forintos béremelést jelent, és a 28 milliárd forint a K+F költéseik 40 százalékának felel meg.

- Bízunk benne, hogy előbb-utóbb módosítás lesz, és jobb helyzetbe kerül a költségvetés, mert nem lehet, hogy a szlovén versenytárs a hazai piacon nyolc százalékos előnnyel indulhasson egy magyar gyártóval szemben -tette hozzá Bogsch Erik.

Hangsúlyozta, hogy a tavaly év végén bevezetett rendkívüli adó a harmadik különadó a gyógyszeriparban.

A tavalyi éves eredménnyel kapcsolatban Orbán Gábor elmondta: az árbevételre és a korrigált üzleti eredményre vonatkozó célt is teljesítették.

Az üzleti eredményt a forintárfolyam és a rendkívüli adó jelentősen érintette a vállalatot. a rubel a dollár és a forint soha nem látott mértékben ingadozott a tavalyi év utolsó negyedévében.

Összességében a devizaárfolyam változások megközelítő hatása az árbevételre 104,6 milliárd forintra tehető, ebben benne van az is, hogy az orosz vevők 180 napos halasztott fizetéssel szerződtek.

Tavaly a kiemelt termékeknél jelentős árbevétel emelkedés volt, minden területen növekedni tudott a vállalat az árfolyamhatások ellenére is - mondta Orbán Gábor.

A piacok közül Ukrajnában volt a legnagyobb bevétel veszteség, az invázió kezdete után két hónapig nem tudtak szállítani, utána egy alacsonyabb szinten maradt az árbevétel.

- Az elszálló energiaárak, a szállítmányozás emelkedő költségei és a béremelések miatt többszöröződnek a vállalat költségeik - tette hozzá.

A tulajdonosi szerkezetben továbbra is magas arányt, 67 százalékot a nemzetközi befektetők adják.

Az előttünk álló évvel kapcsolatban Orbán Gábor elmondta: minden soron 10 százalékos növekedést szeretnének elérni.

A gyógyszerhiányról kiemelte: az alapanyagellátásban vannak nehézségek, nincs a helyén kezelve az ellátásbiztonság, minden készítményt 8 százalék

A vállalat hozzáadott értéke Magyarországon, az árbevétel 90 százaléka pedig külföldön keletkezik, és mindenhol van leányvállalatuk. Ezért is remélik, hogy a különadóban változás következik be – mondta Orbán Gábor.

Rossz volt a negyedik negyedév

A Richter Gedeon Nyrt. 2022-ben 157,255 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 11,4 százalékkal nagyobb az előző évinél - közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.

A társaság árbevétele tavaly 802,755 milliárd forint volt, 27,3 százalékkal meghaladva az előző évi 630,595 milliárd forintot a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint.

Az üzleti eredmény 13,0 százalékkal, 153,555 milliárd forintra nőtt tavaly.

Tavaly a negyedik negyedévben a vállalat árbevétele 27,1 százalékkal 223,968 milliárd forintra nőtt, a 2021-es 47,059 milliárd forint adózott nyeresége viszont 40,002 milliárd forintos veszteségbe fordult át, jócskán meghaladva a legpesszimistább elemzői várakozásokat.

A cég közlése szerint a devizaárfolyamok változása a konszolidált árbevételt 104,6 milliárd forinttal, a bruttó fedezetet 69,1 milliárd forinttal, az üzleti eredményt 44,4 milliárd forinttal emelték 2022-ben.

A pénzügyi veszteség a negyedik negyedévben 45,352 milliárd forint volt az előző évi 5,827 milliárd forintos nyereség után. A cég közlése szerint a gyógyszeriparra 2022 december végén kivetett - és az év utolsó negyedévére elkönyvelt - rendkívüli adó összege 27,860 milliárd forintot tett ki.

A jelentés szerint a gyógyszergyártási szegmens árbevétele tavaly Magyarországon 45,748 milliárd forint lett, ami forintban 4,9 százalékos éves növekedés. A hazai gyógyszerpiac növekedése 8,5 százalékos volt, a Richter termékek kiskereskedelmi forgalma ennél nagyobb ütemben, 11,6 százalékkal emelkedett a rendelkezésre álló adatok alapján.

A vállalat a magyarországi piaci szereplők rangsorában 4,6 százalékos részesedéssel a negyedik helyen áll, a vényköteles patikai piacot tekintve a 7,4 százalékos piaci részesedéssel a második legnagyobb forgalmazó.

Szintén a gyógyszergyártást tekintve az EU-ban, a magyarországi piac nélkül, a társaság árbevétele 492 millió eurót tett ki 2022-ben, ami 16,3 százalékos éves növekedés.

Az Egyesült Államokban a forgalom 6,6 százalékkal 431,7 millió dollárra nőtt.

A Vraylar-hoz köthető royalty árbevétel 18,2 százalékkal 385,5 millió dollárra emelkedett. Kínában, Latin-Amerikában és a FÁK országaiban is kétszámjegyű árbevétel emelkedést ért el a Richter 2022-ben, Ukrajnában a forgalom 34,2 százalékkal, 26,5 millió euróra csökkent.

A rubel 41 százalékos gyengülése miatt az oroszországi forgalom 51 százalékkal, 129,066 milliárd forintra nőtt. Rubelben az értékesítés 8,0 százalékkal volt magasabb, mint 2021-ben.

Termékcsoportok szerint a nőgyógyászati termékszegmens árbevétele 38,6 százalékkal, 235,982 milliárd forintra nőtt. Az értékesítés Ukrajna kivételével minden régióban növekedett - írja a vállalat ma reggel megjelent közleménye.