Tippelje meg, az elmúlt 20 évben melyik volt a legsikeresebb német vállalat

Pénzügy2023. feb. 8.Növekedés.hu

Elkészült a német tőzsde elmúlt húszévi nyerteseinek és veszteseinek rangsora - írja a VG.hu.

A VG.hu vette észre, hogy a Flossbach von Storch vagyonkezelő az elmúlt 20 év teljesítménye alapján összeállította a német tőzsde nyerteseinek és veszteseinek rangsorát. Az ipar óriásai továbbra is a részvényesek kedvencei, míg a pénzügyi szektorban a csőd gyakoribb, mint a nyereség.

Financial Times  cikkeszerint

Az elmúlt 20 évben a Siemens vált a tőzsde legnagyobb aranybányájává, és 2003 óta 126 milliárd eurót termelt a befektetőinek, mivel részvényeinek ára megháromszorozódott, a vállalat pedig milliárdokat fizetett ki osztalékra és részvény-visszavásárlásokra.

Flossbach von Storch kutatása szerint a Siemens Healthineers, Energy és Osram Licht testvérvállalatokkal együtt a részvényesek nyeresége összesen 152 milliárd euróra emelkedett, ami az elmúlt két évtizedben a német tőzsdén jegyzett 1013 cég által kitermelt érték 9 százalékát teszi ki.

A kutatás egyik legnagyobb tanulsága az elmúlt 20 évben a részvényeseknek is alapszabálya volt: kerüld a pénzügyi szektort! A Hypo Real Estate és a Wirecard csődje súlyos károkat okozott a befektetőknek, a Commerzbank és az IKB pedig csak az adófizetők több milliárd eurós mentőcsomagjainak köszönhetően tudta túlélni a 2008-as pénzügyi világválságot. Ez a tőzsde fekete bárányaivá tette őket, ám több jel is arra mutat, hogy a jövőben javuló tendenciákat tapasztalhatunk.