Tízszeresére nőtt az aszállyal kapcsolatos kárkifizetés

Pénzügy2023. szept. 27.MTI
A rovat támogatója:

A Magyar Nemzeti Bank a jegybankok között elsőként kezdett foglalkozni a fenntarthatósági kérdésekkel, és zöld tevékenysége a régióban is kimagasló - hangsúlyozta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expo és élményprogram szerdai nyitónapján.

Előadásában kitért arra, hogy a környezeti változások mint a klímaváltozás vagy a biodiverzitás csökkenése a reálgazdasági hatások mellett a pénzügyi rendszer stabilitására is hatással vannak, például az infláció emelkedésén keresztül.

Példaként hozta fel az extrém hőhullámokat hozó 2022-es időjárást. Az aszály alacsony terméshozamokhoz és magasabb árakhoz vezetett, a produktivitás csökkénével pedig alacsonyabb bevételt hozott az ebből élők számára.Hosszabb távon ezek az időjárási tényezők versenyképességi következményekkel is járhatnak egy ágazat vagy ország számára - tette hozzá, megemlítve, hogy a 2022-es aszály a pénzügyi közvetítő rendszerre, ezen belül a biztosítási szektorra is konkrét pénzügyi következményekkel járt.

Az MNB adatai szerint az aszályhoz kapcsolódó kárkifizetések aránya a 2021-es 8 százalékról 2022-re 80 százalékra ugrott. A növénybiztosítás területén működő biztosítók közül többet ki kellett vezetni a pénzügyi piacról - ismertette.

A klímaváltozás így az üzleti modellekre és a kockázatkezelésre is hatással van, a kérdés hosszú távon, hogy ilyen kockázatok mellett lesznek-e szereplők a piacon, és ha igen, akkor milyen áron kínálják szolgáltatásaikat - tette fel a kérdést.

Az MNB 2019 elején indította el átfogó Zöld programját, amelynek célja, hogy a pénzügyi közvetítőrendszer a jelenleginél lényegesen erőteljesebben támogassa a környezeti fenntarthatóságot. Első körben zöld ajánlásokat készítettek a hitelintézetek számára, amelynek célja, a bankszektor felkészülésének javítása és a tudatosság előmozdítása. A program részeként hirdette meg az MNB a hitelintézetek számára a tőkekövetelmény-kedvezmény programját a vállalati és zöld lakossági jelzáloghitelek növelése céljából. 

A kedvezmény szeptembertől már az energiatároló, a megújuló energiaforrás-tüzelésű távhő, a villamosenergia hálózat bővítését és fejlesztését célzó beruházásokra is kiterjed.

Az ilyen típusú tevékenységek finanszírozása kedvezőbb kamatozású hitelekkel valósulhat meg - fűzte hozzá.

Vannak bankok, amelyek a jegybanki kedvezmények hatására fejlesztettek ki új - az elektromobilitáshoz kapcsolódó - hiteltermékeket - fűzte hozzá Kandrács Csaba.

Az MNB keresi azokat a megoldásokat, amelyekkel további bővíthető a zöldcélú hitelfinanszírozás. Ezek közé sorolta a garancialapokat, vagy a pénzintézetek hajlandóságát növelő, portfolió alapú finanszírozást.

Kiemelte, hogy az MNB a bankok számára egységes ESG (Environmental - környezeti; Social - társadalmi; Governance - irányítási) kérdőív kidolgozásán dolgozik.

Az ingyenesen látogatható expo és élményprogram október 1-ig várja az érdeklődőket a Hungexpo területén.