Új történelmi mélypontra gyengült a forint, ma tart kamatdöntést az MNB

Pénzügy2022. jún. 27.MTI, Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Gyengült a forint hétfő kora estére a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon reggelhez képest, napközben az euróval szemben új történelmi mélyponton is állt. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa ma tart kamatdöntő ülést.

Az euró árfolyama a reggel hétkor jegyzett 401,30 forintról 402,36 forintra nőtt 19 órára, napközben 400,15 forint és a rekordszintű 404,85 forint között mozgott.Az euró árfolyama az elmúlt 52 hétben 346,64 forint és 404,85 forint között volt.

A svájci frank árfolyama 396,84 forintról 397,22 forintra nőtt, a dollár jegyzése pedig 379,62 forintról 379,78 forintra emelkedett.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa ma tart kamatdöntő ülést. Jelenleg az alapkamat 5,9 százalék, az egyhetes betéti kamat 7,25 százalék.

A lengyel jegybanki alapkamat jelenleg 6 százalék, a cseh jegybank a múlt héten emelte 7 százalékra az alapkamatot, ami 13 éve a legmagasabb szint.

A gyenge forint főbb okai

  • az ikerdeficit (költségvetési hiány, folyó fizetési mérleg hiánya)
  • az orosz-ukrán háború,
  • az amerikai jegybank kamatemelései,
  • a régiós viszonylatban magas államadósságunk,
  • az uniós források körüli bizonytalanság és
  • a gyengébb egyensúlyi mutatóink,
  • különadók bevezetése.

A kockázatok mérséklődésével, az uniós alapok hozzáférésével, illetve a régiós szinten magas reálkamat környezetünknek köszönhetően ugyanakkor az év végéig forinterősödés is kibontakozhat.

A magyar gazdaság fundamentumai nem indokolnak ennyire gyenge fizetőeszközt. A magyarországi infláció 10,7 százalék, ami uniós összehasonlításban a középmezőnyben helyezkedik el.

A régiós országok közül Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is magasabb volt az infláció májusban az Eurostat adatai szerint.

Jelentősebb forintfelértékelődéshez elsősorban az uniós források lehívásáról szóló megállapodás lenne szükséges.

A forint árfolyama a lengyel zloty és a cseh korona árfolyamától is elszakadt, és a háború kitörése óta a forint több mint 12 százalékot veszített értékéből.