Fontos tájékozódási pontok külföldi részvények vásárlásához

Pénzügyek2017. dec 16.Növekedés.hu

A nemzetközi befektetési portálok, még az ingyenes szájtok tárháza is teljességgel kimeríthetetlen, de vajon melyek ezek közül a legjobban használhatóak? Aki külföldi részvények adásvételére adja a fejét, az angolszász sajtóban, vagy blogvilágban biztosan megtalálja a szükséges hírforrásait. Ezek között nagyon sok kiváló, globálisan is ismert portál elérhető, így

  • a Reuters,
  • a Bloomberg,
  • a Financial Times (Ft.com),
  • vagy a Wall Street Journal (wsj.com).
Ezek részben ingyenes, részben előfizetős oldalak. A pénzügyi modell a legtöbb esetben azonos, ingyen is lehet bizonyos információkat, híreket kapni, de a terminálok, vagy a mélyebb elemzések már fizetősek. Aki azonban érdemi és friss információkkal szeretne bírni, annak biztosan érdemes pár dollárt áldozni az informáltságára. Most azonban néhány itthon kevésbé ismert, de rendkívül hasznos tematikus oldalt mutatunk be, amelyek eltérő felhasználó igényeket képesek kielégíteni.

Az „alapoldal”

Ha tőzsdézünk, a külföldi részvénypiacok követéséhez elengedhetetlenül szükséges egy olyan általános tőkepiaci oldal, ahol szinte mindenről lehet olvasni, ami a tőkepiacokon, a világ tőzsdéin fontos. Ez lehet például a  marketwatch.com, vagy a morningstar.com. Ezeken a teljesen általános igényű oldalakon vannak hírek, piaci teljesítmények, árfolyamok, a tőkepiac vezető megmondó-embereinek a nyilatkozatai, online árak, a fontosabb tőzsdei társaságok pénzügyi riportjai, kimutatásai, de vannak népszerű, „bennfenteskedő” anyagok is cégvezetői fizetésekről, piaci felmérésekről. Mindkét oldal hihetetlenül gazdag, esélytelen mindent elolvasni rajtuk, de a kimeríthetetlen tárból jól lehet böngészni, mert mindenről minden fent van és még annál is több.

Adat-vizualizáció

Ami szép, arról nem szavakkal érdemes beszélni, hanem meg kell őket tekinteni. Kár is szaporítani a szót a finviz.com és a tradingview.com oldalakra, egyszerűen fel kell menni rájuk és biztosan imádni fogjuk őket, ha amerikai részvényekkel foglalkozunk. A finviz a szélesebb profilú és ez a szebb is, mert ezen vannak hírek és blogbejegyzések is, és az amerikai részvénypiacok teljesítményéről minden nagyon látványos csomagolásban, gyönyörű vizualizációval érhető el. A tradingview inkább egy hatalmas chart-tárhely, ahol főleg az amerikai piacokról rengeteg információ leválogatható, de ez az oldal nem olyan látványos, inkább a hasznosságra törekszik. Mindkét oldalra igaz, hogy érdemes rajtuk időt eltölteni, ismerkedni velük, mert a tapasztalt felhasználó már mindenféle szűrő alapján tudja majd rendezni, leválogatni a részvényeket,
  • melyiknek mekkora a P/E-je,
  • az osztalékhozama,
  • melyek hasítanak a legjobban,
  • melyek a legkevésbé.
Jellemzően az azonnali információk elérhetők, a fejlett szolgáltatások, a hosszabb adatsorok már pénzbe kerülnek.

Lakossági elemzések, makroadatok

Ez a két portál végül is nem azonos kategóriába sorolható, mert nem ugyanarra az igényre jöttek létre, de közös jellemzőjük, hogy az ingyenes felhasználó is remekül kiszolgálhatja magát rajtuk. A The Motley Fool gyűjtőportálon nem csak az egyedi részvényekről, de a világ tőkepiaci folyamatairól, a nyugdíj-kérdésekről (retirement) is rengeteg minielemzés elérhető. A sok különféle professzionális, vagy félprofesszionális szerző megosztja a többiekkel, hogy mely részvényeket, miért preferál. Nagyon egyszerű a nyelvezet, kicsit talán hatásvadász is a megközelítés olykor, de a portál tényleg remek és a különböző fórumaival a befektetők közötti kapcsolattartásra is alkalmas. Ha viszont adatra van szükségünk, akkor a tradingeconomics.com verhetetlen. Ez a portál szinte megfejthetetlen módon minden létező gazdasági, makrogazdasági adattal rendelkezik a világ országairól, amelyek valamilyen automatizmus alapján mindig teljesen frissen feltöltődnek. Érdemes egy kicsit elkalandozni rajta, de a GDP, a hozamok, az infláció, a devizák, a munkanélküliség,- minden és minden elérhető a legkülönbözőbb kis országok lekérdezésével is.

Az igazán profiknak 

Edgar és Fred - két férfinév. Az egyik az amerikai értékpapír-felügyelethez (SEC), a másik az amerikai jegybanki szerepet betöltő FED-hez tartozik. A SEC az Egyesült Államokban olyan, mint nálunk a BÉT és az MNB keveréke, egyfajta ősforrás. Aki a társaságok közleményeit eredetiben, nem a hírportálok feldolgozásában szeretné megismerni, annak érdemes itt, vagyis az EDGAR-on https://www.sec.gov/edgar.shtml kezdenie. A másik „fiú”, vagyis a FRED a St. Louis-i Federal Reserve Bank szakoldala (nem mindenki tudja, de FED-ből több van az Egyesült Államokban, mert ez egy regionális jellegű intézmény). A portál ezen a címen érhető el https://fred.stlouisfed.org/. A Fred egy kicsit nehezebb olvasmány, egy nagyon minőségi, amolyan „big picture” jellegű portál, ahol a legnevesebb pénzügyi gondolkodók, nem ritkán Nobel-díjas közgazdászok vitatkoznak, vagy segítenek megvilágítani az értékeltség, az árfolyamok, vagy akár a munkanélküliség, a termelékenység, a gazdasági növekedés aktuális kérdéseit.

És a többiek

Ez a rövid felsorolás természetesen óhatatlanul csak egy önkényes válogatás lehetett. Pénzügyi portálból tényleg végtelen mennyiségű van, mindenki megtalálhatja a kedvére valót, de egy jó általános portálra, egy jó chart-generátorra és egy különleges elemzői felületre biztosan szükségünk lesz, ha a külföldi részvénypiacok felé merészkedünk.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Hol élnek a leggazdagabbak? Még mindig nyugaton
Az USA-ban 607 milliárdos él, a világ húsz leggazdagabb emberéből tizennégy. De egyre több V4 országbeli dollármilliárdos lesz. A magyarok a lista végén vannak.
Siker2019. márc 14.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
A leggazdagabb orosz nők
Oroszországban a gazdag milliárdosok többsége férfi, ismert oligarchák, acélipari, olajipari csoportok tulajdonosai. Vannak azonban olyan nők is szép számmal, akik vagy alanyi jogon, vagy esetleg éppen egy előnyös válás révén immár önállóan is százmilliárd forint körüli vagyonnal bírnak.
Siker2018. júl 15.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.